Blog | Motorkleding - deel 6

      


Motorkleding - 6 (slot)



De Outer Shell

De Outer Shell kun je ook wel de buitenste kledinglaag, oftewel het motorpak noemen.


Inleiding

In de voorgaande publicaties over motorkleding heb ik uitgelegd dat ik bij de (huidige) keuze van mijn motorkleding uitga van het principe van meerdere kledinglagen. Dat betekent dat ik start met een goede baselayer (onderkleding) en ik hierover, al naar behoefte of noodzaak, een midlayer draag.

Dat betekent dat er nog één laag ontbreekt en dat is met zekerheid de meest belangrijke laag, namelijk de outer shell oftewel het motorpak.

En dan wordt het heel persoonlijk, want de keuze voor een motorpak is naar mijn mening geheel gebaseerd op je eigen inbreng in de vorm van wensen, eisen, omstandigheden, voorkeuren en ga zo maar door. Toch ben ik op mijn zoektocht naar hét motorpak erachter gekomen dat je hierbij keuzehulpen kunt toepassen.

Hieronder beschrijf ik, in algemene zin, een aantal keuzehulpen die mij meer inzicht hebben gegeven.


Functie motorpak

Als je de functie van een motorpak zou moeten omschrijven dan zijn er twee primaire taken die een pak moet vervullen, namelijk:

  • Het pak moet bescherming bieden bij ongevallen. Dat betekent m.i. dat de volledige outer schell minimaal uit de volgende onderdelen moet bestaan:
    • Een broek
    • Een jas
    •  Meerdere protectoren
    • Een paar handschoenen
    • En natuurlijk niet te vergeten geschikte schoenen of laarzen en een valhelm
  • Het pak moet bescherming bieden tegen weersinvloeden. Dat betekent m.i. dat het pak bescherming moet bieden bij regen, zon, wind en sneeuw. Het motorpak heeft  geen primaire functie als het om de regulatie van de lichaamstemperatuur gaat, hiervoor werk je namelijk met meerdere kledinglagen. Het motorpak moet natuurlijk wel functioneel zijn.


Functionaliteit van een motorpak

Een motorpak moet functioneel zijn waarmee ik wil zeggen dat het geschikt en afgestemd moet zijn op de activiteit (motorrijden). Voor het offroad rijden gebruik je het meest geschikte pak (veel bewegingsvrijheid, goede ventilatie en goede protectie) en voor het circuit rijden gebruik je een ander, meer geschikt pak. 

Een doorsnee toerrijder heeft het dan moeilijker omdat hij/ zij met wisselende omstandigheden te maken krijgt. Daarnaast zijn er heel veel fabrikanten die een enorme keuze aan motorkleding aanbieden. Toch kan ook een toerrijder, na enige jaren, redelijk goed inschatten wat zijn wensen en eisen zijn.

En dan is er ook nog de frequentie van de activiteiten, oftewel hoe vaak draag je het motorpak? 

De gemiddelde toerrijder zal – over het algemeen genomen – niet zo vaak op de motor zitten als een motorrijder die zijn motor dagelijks voor woon- en werkverkeer gebruikt. Daarbij zal de toerrijder een keuze kunnen maken of hij bij slecht weer gaat rijden of niet. De gemiddelde toerrijder zal doorgaans ook maar een deel van het jaar rijden (motorseizoen).

De gewenste functionaliteit van een motorpak zal dan ook van grote invloed zijn op de materiaalkeuze van een fabrikant.

 

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze van een motorpak wordt mede bepaald door de functionaliteit waaraan het pak moet voldoen. Een tweede belangrijke aspect bij de materiaalkeuze vormt de veiligheid. Denk hierbij niet alleen aan de outer shell (het pak), maar ook aan de protectoren. 

Ook wordt de materiaalkeuze voor een belangrijk deel bepaalt door de voorkeuren die er zijn, waarbij je kunt denken aan mode- of stijlinvloeden.  Hier heb ik dan ook geen research naar gedaan.

 

Gore-Tex

Aangezien ik mij op mijn zoektocht vooral gericht heb op informatie die voor mij relevant is (keuzebepalend) zal mijn informatie zeker niet allesomvattend zijn. Ik heb mij eerst beperkt tot motorkleding die bestaat uit textiel in combinatie met een Gore-Tex laag (ademend en toch waterdicht)

Er is een enorme keuze aan motorkleding met Gore-Tex (als product) zoals de drop-liner waarbij een los regenvest (Gore-Tex) aan de binnenzijde van een textiele buitenjas (zonder Gore-Tex) gedragen wordt. Dit heeft als voordelen dat het goedkoper is en je de buitenjas ook zonder regenvest kunt dragen. Hierdoor is het minder warm en heb je meer ventilatiemogelijkheden. Grote nadelen zijn natuurlijk dat je het regenvest wellicht onderweg moet aantrekken en dat dit vest geen lichaamsvocht doorlaat naar de buitenlaag!

Deze laatste minpunten maken dat ik niet voor een drop-liner heb gekozen.

Na goede ervaringen heb ik mij dan ook beperkt tot de combinatie textiel met een gelamineerde buitenlaag. Deze combinatie heeft een aantal voordelen zoals:

·         Gebruiksgemak en veelzijdigheid
·         Goede bescherming tegen regen en wind
·         Ademend en toch waterdicht
·         Duurzaamheid

Doorgaans kent deze combinatie echter ook zwakke punten zoals:

·        Minder draagcomfort
·        Minder goede ventilatie
·        Onderhoud kan lastig zijn
·       Hogere prijsklasse

En al doende heb ik mijn zoektocht voortgezet waarbij ik mij primair heb gericht op textiele motorkleding met Gore-Tex laminaatlagen.




Wat ik echter niet wist was dat Gore-Tex een merknaam is. Ik dacht altijd dat Gore-Tex een techniek is, maar dat is het dus niet.

Vanwege de duurzaamheid en het gebruiksgemak ging mijn keuze uit naar een textiel motorpak (jas en broek) met een gelamineerde buitenlaag. Hierbij is de Gore-Tex laag aan de buitenzijde aangebracht. Dit heeft als grote voordeel dat de textiel wel ademend is, maar dat er geen regen(water) door de buitenlaag kan indringen. Uit jarenlange ervaring kan met zekerheid schrijven dat je urenlang in de regen kan rijden zonder dat de binnenzijde vochtig wordt!

Om de duurzaamheid te verhogen heeft Gore-Tex de PRO versie op de markt gebracht. En ja, ook daar kan ik uit ervaring schrijven dat mijn motorpak met de PRO techniek inmiddels al jaren meegaat.

Naast deze voordelen kent deze constructie/ techniek ook z’n nadelen. De belangrijkste nadelen die ik tot heden ondervonden heb zijn het verminderde comfort (het pak is stug en niet echt comfortabel te noemen) en de slechte ventilatie (weinig ventilatiemogelijkheden). 

Als je een pak met Gore-Tex Pro overweegt aan te schaffen, let dan op dat dit pak over (ruim) voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt. Maar ook dat laatste maakt dat je weer dieper in de buidel moet tasten.


Dry wave+ (plus)

Tijdens mijn zoektocht werd ik erop geattendeerd dat er nog een andere techniek (product) bestaat die een vergelijkbare werking heeft als Gore-Tex.

Dat is Dryway+ (plus) dat gebruikt wordt door Halvarssons/ Lindstrands en dezelfde werking heeft als de Gore-Tex gelamineerde textiel.  De Dryway+ is een twee-laags techniek waarbij de textiel laag aan de buitenzijde wordt voorzien van een gelamineerde laag.

Voor zover ik begrepen heb bestaat het verschil met Gore-Tex er vooral uit dat bij de Dryway+ geen extra (derde) laag nodig is ter bescherming of verhoging van de duurzaamheid. Hierdoor is de productie eenvoudiger en zijn de kosten dus ook lager. Ook is het draagcomfort hoger dan bij een Gore-Tex Pro uitvoering. En dat laatste kan ik inmiddels al bevestigen!

Veel meer weet ik op dit moment ook nog niet te schrijven en zal ik aan het einde van dit seizoen meer inzicht en ervaring hebben. Zoals jullie wellicht gelezen hebben, heb ik een Lindstrands Sunne motorpak dat ik dit seizoen mag testen.

 

Constructie en Protectoren

Het laatste, maar zeker niet het minste onderdeel waar je aandacht aan moet besteden is de constructie (lees veiligheid) en de protectie van een motorpak.

Met de constructie bedoel ik nu de materialen die gebruikt zijn bij de fabricage van het pak. Er worden in een motorpak verschillende materialen gebruikt voor bijvoorbeeld de stiksels, de slijtplekken, de specifieke kwetsbare plekken, de stretchplekken voor comfort en ga zo maar door.

Ook hier zie je een enorme diversiteit van materialen en toepassingen bij de verschillende fabrikanten. Daar moet je je gewoon even in verdiepen, maar de belangrijkste normering is de CE-classificering van een motorpak. Op de website van Revit kun je hier echt uitgebreid over lezen.

Op mijn zoektocht ben ik tot de volgende eisen qua constructie en protectie gekomen:

  • De constructie moet aan de AA-eisen voldoen. Triple A is beschikbaar, maar dan lever je belangrijk in op draagcomfort
  • De protectoren moeten minimaal categorie 1 zijn, maar cat.2 heeft mijn voorkeur

Tegenwoordig worden de motorpakken niet altijd meer voorzien van een rug protector. Dat heeft ermee te maken dat gebruikers liever zelf bepalen welke rug protector zij gebruiken. 

Zo gebruik ik zelf al jaren een los vest met hierin een cat.2 rug protector. Deze heeft als voordeel dat die heel comfortabel is én dat ik deze onder elke jas kan dragen.

Laat je koop echter niet enkel door de protectoren bepalen, want tegenwoordig kun je ook de protectoren gewoon los kopen. Zo kun je protectoren naar je eigen wensen en afmetingen kiezen. Waarom zou je aan draagcomfort inleveren, enkel omdat de protectoren niet prettig zitten?

 

Tot slot

In al mijn berichten, publicaties over motorkleding heb ik jullie meegenomen op mijn zoektocht naar geschikte motorkleding. Het is dan ook niet meer dan een schriftelijke samenvatting van alle informatie die ik op mijn zoektocht als relevant heb ervaren. Informatie die mij meer inzicht heeft gegeven en die mij geholpen heeft om dingen beter te begrijpen.

Deze informatie heeft dan ook beslist niet het doel om jullie tot de koop van een nieuw motorpak aan te zetten of jullie te bewegen om specifieke motorkleding te kopen. Ik bezit geen aandelen en ik krijg ook niet betaald om over specifieke producten of technieken te schrijven.  

Mocht je wel voornemens zijn om motorkleding aan te kopen, dan hoop ik dat deze informatie behulpzaam is op je zoektocht.

 





 


Reacties