Blog | Motorkleding - deel 4

    


Motorkleding - 4



De Baselayer


De baselayer, oftewel de basis laag is de eerste kleding laag die direct op de huid gedragen wordt. In traditionele termen zou je dus kunnen spreken over het ondergoed.


Eigen ervaringen



Net als de meeste oudere motorrijders ben ik heel traditioneel geweest in de keuze van de motorkleding. Zo droeg ik gewoon katoenen ondergoed (een boxershort met T-shirt) en daarover, al naar behoefte of noodzaak, een of meerdere kledinglagen. Op een koude en natte dag kwam het dan voor dat ik drie lagen onder het motorpak droeg en vervolgens ook nog een regenpak. Het spreekt voor zich dat ik zo wel warm bleef, maar dat het allerminst comfortabel of functioneel was.

Toen de eerste thermo-onderkleding op de markt kwam heb ik dan ook direct zo’n setje gekocht. Dit setje was samengesteld uit een combinatie van 64% polyester, 25% Nano Bamboo Charcoal en 11% spandex. In die tijd nog best prijzig, maar ik heb dat setje echt veel gedragen en het is nog steeds in prima staat.

Nu is het moeilijk om zelf aan te geven hoe goed zo’n setje werkt, maar ik heb mij daar altijd comfortabel in gevoeld; zeker bij kouder weer. Maar onwetend als ik was, droeg ik ook gewoon katoenen ondergoed eronder en nog een kleding laag ervoer. Zoals ik al zei, bij koud weer prima, maar op het moment dat mijn lichaamstemperatuur steeg, werd het katoenen ondergoed vochtig door transpiratie en bleef dat ook zo. Ook zorgde de kleding laag die ik erover droeg niet voor een goede regeling van de lichaamstemperatuur. Dit had natuurlijk altijd negatieve effecten! En niet te vergeten dat dit setje na een aantal dagen op de motor, toch echt wel een geurtje verspreidde.

Toen ik eenmaal door had dat dit setje thermo-onderkleding wel goed was voor het koudere weer, maar niet echt prettig was bij wat warmere omstandigheden, heb ik een dunner setje (van hetzelfde merk) erbij gekocht. Dit setje was samengesteld uit een combinatie van 92% polyester en 11% spandex. Lekker dun en heel flexibel (strak) op de huid dus. Ook nu, door gebrek aan kennis of goede informatie, droeg ik weer mijn katoenen ondergoed eronder. Het resultaat was verbijsterend ……. Slecht. Bij warm weer zorgde het katoenen ondergoed natuurlijk voor slechte circulatie en vochtafgifte. Het geheel zorgde voor een natte, plakkerige en – op den duur - stinkende onderlaag. Hoewel het setje heel comfortabel op het lichaam zit en goed aansluit, heb ik dit toch zo min mogelijk gedragen.  Later ben ik dit setje bij het mountainbiken gaan dragen, maar heb ik ook daar niet echt veel plezier ervan gehad (ondanks dat ik geen katoenen ondergoed meer droeg).  Deze combinatie van materialen zou eigenlijk voor een goede vochtafvoer moeten zorgen, maar was/ is dat niet het geval. Het blijft gewoon nat en plakkerig op de huid.


Tip


Wil je toch graag een boxershort of anders onder je baselayer dragen, kies dan voor kledingstukken die het vocht goed doorgeven en die antibacterieel zijn. Daar heb je dan echt veel plezier van. Je zou bijvoorbeeld kleding van/met bamboo kunnen gebruiken. Daar heb ik dan wel heel goede ervaringen mee.



Functie van de baselayer


De baselayer (basislaag) heeft eigenlijk twee belangrijke functies namelijk:


  1. Zorgt ervoor dat het lichaamsvocht naar de buitenlaag wordt doorgegeven
  2. Zorgt voor het regelen van de lichaamstemperatuur

 

De baselayer moet dus uit materialen bestaan die ervoor zorgen dat het lichaamsvocht (transpiratie) direct naar buiten wordt afgegeven of naar een volgende kleding laag (midlayer of outer shell). Houdt de baselayer namelijk vocht vast, dan heeft dat een negatief effect op het reguleren van de lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur zal op enig moment dalen en hierdoor bestaat de mogelijkheid dat hypothermie oftewel onderkoeling optreedt. Daarnaast is het gewoon heel onprettig om in vochtige/natte kleding te rijden.

Zoals eerder al benoemd, heeft de baselayer ook een belangrijke functie om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het wijzigen van de omgevingstemperatuur heeft natuurlijk een grote invloed op de lichaamstemperatuur. De baselayer heeft hierbij de functie om ervoor te zorgen dat de lichaamstemperatuur zoveel mogelijk constant blijft. Hierdoor voorkom je onderkoeling of verhitting (hittestuwing) en verhoog je het welbehagen. En iemand die goed in z’n vel zit, zal ook beter functioneren!


Materialen


Om deze eigenschappen te kunnen bereiken worden natuurlijke en synthetische materialen gebruikt. Als je, net als ik, op zoek gaat naar geschikte producten kom je voornamelijk terecht op de websites in het outdoor segment. Daar wordt vooral gewerkt met kleding die uit Merino wol of Polyester (of een combinatie hiervan) bestaat .

 

De voordelen van Merino wol zijn:

  1. Is een natuurlijk product (Merino schaap), hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar
  2. Is zacht, maar ook sterk
  3. Is zelfreinigend en hoeft niet vaak gewassen te worden
  4. Is comfortabel en behoudt de pasvorm
  5. Heeft een sterk ademende eigenschap
  6. Heeft een bijzonder goede termperatuurregeling en kan hierdoor in de zomer en winter gedragen worden
  7. Heeft een sterk vochtregulerende en absorberende werking
  8. Is van nature antibacterieel en zal dus niet snel stinken.

 

De voordelen van Polyester (verzamelnaam voor een combinatie van verschillende stoffen)

  1. Is een ademende stof die niet of nauwelijks kreukt
  2. Is eenvoudig schoon te krijgen en is kleurvast
  3. Is comfortabel licht en behoudt de pasvorm
  4. Geeft transpiratievocht goed af of door aan de volgende laag


Let op, want de bovenstaande vergelijking heb ik gemaakt met informatie uit verschillende bronnen. De toegeschreven eigenschappen zijn wel correct, maar de lijsten zijn niet volledig. Ik heb de belangrijkste eigenschappen uit de verschillende bronnen benoemd.

 


Mijn voorkeur


Op basis van o.a. de voornoemde eigenschappen heb ik mijn keuze laten vallen op een baselayer bestaande uit Morino wol. Toen ik hiernaar op zoek ging bij de diverse fabrikanten van motorkleding, vond ik slechts één fabrikant die dit product in het assortiment heeft: Halvarssons motorkleding.



Testen


Ik kwam tijdens mijn zoektocht in contact met Roy Beumer, de sales-manager van Duell in de Benelux, die mij over verschillende producten heeft bijgepraat. Dat gesprek heeft ertoe geleid dat ik binnenkort onderkleding van Halvarssons mag testen. Hier zal ik dan ook regelmatig iets over schrijven/ publiceren.

 

Reacties