Blog | Motorkleding - deel 5

     


Motorkleding - 5



De Midlayer

De midlayer kun je ook wel de kleding laag/ lagen noemen die je aantreft tussen de baselayer en de outer layer (outer shell).

 

Eigen ervaringen

De midlayer is de kleding laag waar ik persoonlijk het meest mee geworsteld heb. Dat komt niet alleen door gebrek aan kennis, maar komt vooral voort uit de sterk wisselende omstandigheden. Als je, zoals ik, regelmatig woon- werkverkeer rijdt, dan krijg je in Nederland zeker te maken met sterk wisselende omstandigheden. Daarnaast heb ik ook regelmatig reisjes in het buitenland gemaakt en hierbij erg koud of juist erg warm weer ervaren.

En al doende ben ik erachter gekomen dat het werken met meerdere kledinglagen de beste oplossingen biedt. Dan kun je heel gericht specifieke kledingstukken (lagen) toevoegen of juist weer weglaten. Natuurlijk vraagt dat wel enige planning en bagageruimte.

 

Functie van de midlayer

De midlayer heeft net als de baselayer twee belangrijke functies namelijk:

  1. Het zorgt ervoor dat het lichaamsvocht vanuit de baselayer, via de midlayer naar de buitenlaag wordt doorgegeven
  2. Het houdt warmte vast en voorkomt hierdoor het verlies van lichaamstemperatuur

Net als de baselayer moet de midlayer uit materialen bestaan die ervoor zorgen dat het lichaamsvocht, dat door de baselayer wordt doorgegeven, weer naar de buitenlaag wordt doorgegeven.  

Als dit vocht niet wordt doorgegeven dan vervalt de functie van de baselayer en blijf je – letterlijk en figuurlijk – in vochtige, natte onderkleding rijden. Dit is niet alleen onprettig, maar zal het er uiteindelijk ook voor zorgen dat je lichaamstemperatuur daalt!

En dat brengt ons weer bij een nog belangrijkere functie van de midlayer. Deze laag heeft de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat het lichaam, in een koudere omgeving of omstandigheden, niet (te veel) afkoelt. 

Deze laag wordt dan ook aangepast op de activiteit of de condities!

 

Materialen

Voor de midlayer worden tegenwoordige verschillende materialen gebruikt.

 

1. Polyester


Polyesterkleding bestaat uit een synthetische, platte/ enkele isolerende laag (bijvoorbeeld Fleece) of uit actieve/ ademende (geblazen) polyster. Die laatste is herkenbaar aan de vele pockets of vlakken in een kledingstuk.

De voordelen van polyester zijn:

  • Het houdt de warmte goed vast
  • Het werkt ook als het nat is en droogt snel op
  • Het is gemakkelijk te onderhouden
  • Het is licht van gewicht met weinig pakvolume
  • Het is niet al te duur


Fleece

Een bekende en veelgebruikte stof is bijvoorbeeld Fleece waarvan doorgaans truien en vesten worden gemaakt. Dit is dan 100% polyester en door de fabricage geven deze producten veel draagcomfort, hebben ze een hoge slijtvastheid en een goede isolerende werking. Daarbij kun je Fleece in verschillende diktes krijgen en is het redelijk geprijsd. Een nadeel is echter dat dit materiaal de wind heel gemakkelijk doorlaat en je hierdoor weer snel kunt afkoelen. Draag je een Fleece product bij veel wind, dan moet je altijd een windstopper erover dragen.

Ik heb zelf heel goede ervaringen opgedaan met het dragen van Fleece truien en vesten (100% polyester) als midlayer. Deze zitten prettig en comfortabel, isoleren goed en zijn gemakkelijk te onderhouden. Bovendien voeren ze het lichaamsvocht goed af. Ik draag over het algemeen het liefst Fleece truien die ook gebruikt worden bij outdoor activiteiten.

Soft Shell

Daarnaast draag ik bij de koude(re) condities altijd een soft shell vest over de trui en onder de motorjas.  De soft shell is opgebouwd uit een polyester laag met aan de buitenzijde een winddichte en waterafstotende coating. Dit voorkomt dat er wind door de vest geblazen wordt en vormt een extra isolerende laag omdat de warme lucht niet kan ontsnappen. Een bijkomend voordeel van een soft shell vest is dat je het ook als gewoon vest kunt dragen.

Marino Wol

Tegenwoordig krijg je steeds meer kleding die gemaakt is uit Marino wol, al dan niet in combinatie met een ander materiaal. Marino wol is op dit moment een zeer gewild product in de outdoor wereld vanwege de bijzondere eigenschappen. Het is een natuurlijk product en staat het bekend om de vocht doorgevende en isolerende werking. Daarnaast is het een natuurlijk product, heeft het een hoog draagcomfort, is het licht van gewicht en weinig pakvolume. Marino wol kun je in verschillende samenstellingen krijgen, maar wordt geadviseerd om minimaal 60% Marino wol in een product te verwerken. Bij een 100% product is de werking en het comfort optimaal, maar zal meer slijtage optreden.  

 

2. Natuurlijk dons

 

Een isolerende laag uit natuurlijk dons heeft bij uitstek de best isolerende werking. Daarnaast zit een kledingstuk met natuurlijk dons erg comfortabel.

·      Maar dons heeft ook nadelen. Het is duurder dan synthetische materialen, het is moeilijker te onderhouden en het slijt sneller. Het grootste nadeel heeft dons echter als het vochtig of nat is, dan vervalt namelijk de isolerende werking en duurt het erg lang voordat het weer droog is!  

Doorgaans wordt natuurlijk dons niet veel toegepast bij motorkleding vanwege de prijs en het volume van de kleding. In plaats hiervan wordt meer gebruik gemaakt van kleding uit geblazen polyester (herkenbaar aan de vele pockets/ vlakken).

 

Keuzes maken

Zeker als je een beginnende of onervaren motorrijder bent, is het moeilijk om een goede kledingkeuze te maken. Dan is het heel belangrijk dat je voor aankoop goed nadenkt over je toekomst als motorrijder. 

Als je weet dat je bijvoorbeeld woon- werkverkeer gaat rijden, dan zal je meer moeten investeren in de juiste kleding. Je kledingkeuze is dan gericht op het rijden onder alle weersomstandigheden en zal je kledingpakket ook omvangrijker zijn dan als je enkel onder goede, droge en warme condities rijdt. 

Gelukkig zijn ook de meeste motor(kleding) zaken tegenwoordig beter toegerust om goed advies te geven. Natuurlijk blijft het aanlokkelijk om voor de meest gunstige prijs te gaan en betekent dit dat je online je motorkleding bestelt. Maar dan zul je je vooraf goed moeten inlezen in de verschillende producten en fabrikanten. Wellicht dat de informatie op dit blog al enig inzicht biedt...

Zo zie ook je een kentering bij de fabrikanten van motorkleding omdat men meer inspeelt op de ontwikkelingen in de outdoor wereld.  In plaats van de traditionele motorpakken met een uitneembaar (rits) winterpak, worden steeds meer baselayers en midlayers ontwikkeld. Je koopt dan alleen een outer shell (het motorpak) en vervolgens kun je – in alle rust – je uitrusting op basis van eisen en wensen aanvullen!


Niet alles omvattend

De informatie die je in dit blog over motorkleding aantreft is zeker niet alles omvattend. Het is meer een samenvatting die ik zelf heb opgesteld en die mij helpt om dingen beter te begrijpen. Hopelijk geeft het jullie ook meer inzicht in deze nieuwe ontwikkelingen.





 


Reacties