Garmin Zumo XT | Tracks via Bluetooth importeren

 Garmin Zumo XT 

Tracks & Routes importeren





Tracks via Bluetooth importeren


Opslag in de cloud


Tegenwoordig worden data voornamelijk in de cloud  (externe opslag in een datacenter) opslagen. Dit heeft 2 grote voordelen: je hebt zelf geen omkijken naar je data opslag (dus geen dure schijven nodig) en meer belangrijk, je kunt data via internet delen.
En met name dit laatste (delen van data via de cloud) is inmiddels zo ingeburgerd, dat ook de Zumo XT data kan ontvangen en verzenden via een cloud-omgeving. 


Smartphone + Garmin Drive app


Om data van en naar het toestel te sturen heb je een smartphone met bluetooth nodig. Tevens moet je de Drive app op het toestel installeren. Op YouTube vind je genoeg filmpjes die je hierbij kunnen helpen. Kies de app die geschikt is voor het besturingssysteem van jouw smartphone.


Google Drive


Als je routes / tracks van dit Blog download, dan bestaan 99% van de bestanden uit een .gpx format. In een enkel geval zal de download uit een zipp (ingepakt) bestand bestaan. In dat laatste geval moet je het zip bestand na ontvangst eerst uitpakken.

De Garmin Zumo XT én de Drive app, werken uitsluitend met een gpx bestand!


Voor het gemak heb ik het als voorbeeld dan ook een route-track van dit Blog genomen.

Hou er rekening mee dat het voorbeeld is uitgewerkt met een smartphone met Android 10. Als je Android gebruikt dan kunnen er kleine verschillen zijn.
Gebruikers met een iPhone moeten de handleiding van hun toestel raadplegen.



Downloaden van Google Drive


Als je een route-track gevonden hebt op dit Blog dan hoef je enkel op de link te klikken om het bestand op Google Drive te selecteren.

 








 

Als je deze handeling voor het eerst uitvoert, dan krijg je een scherm waarin wordt gevraagd of je deze handeling wilt koppelen aan een specifieke app. 
Ik kies er altijd voor om een dergelijke handeling maar één keer uit te voeren met een app. Zo kan ik altijd zelf aangeven welke app ik wil gebruiken voor een specifieke handeling of functie.
In dit geval kies ik ervoor om de Google Drive download via de standaard browser te openen en te downloaden.






Het volgende scherm laat je de downloadpagina met het geselecteerde route-track bestand in Google Drive zien.

Je start de download door op de gekleurde downloadknop te klikken of door op de kleine downloadknop van het routebestand te klikken.





De download start direct na activatie. Als de download voltooid is krijg je een nieuw scherm waaraan je kunt zien dat de download voltooid is. Tevens kun je het gedownloade bestand direct openen.






We kiezen er nu voor om het bestand direct te openen, zodat we de route-track naar de Garmin Zumo XT kunnen zenden.

Als je op Openen hebt geklikt dan krijg je een nieuw scherm te zien, waarin ook weer de vraag wordt gesteld met welke app je het bestand wilt openen. Natuurlijk wil je het bestand met de Drive app openen. Kijk in het lijstje van dit scherm om de Drive app te selecteren. Ook hier kies ik er altijd voor om de actie één keer met de app te openen. Stel je voor dat je later een .gpx bestand met een andere app wilt bekijken/bewerken, dan moet je eerst een serie handelingen verrichten om de Drive app te ontkoppelen van .gpx bestanden.





Nadat je op Openen met Drive hebt geklikt, opent een nieuw scherm met de Drive app. In dit scherm verschijnt de vraag of je het bestand naar de Zumo XT wilt zenden. Natuurlijk wil je dit en controleer je eerst of de Bluetooth connectie tussen de Zumo XT en de smartphone geactiveerd is!

Je klikt vervolgens op de Verzend knop in de Drive app.






Via de Bluetooth verbinding wordt het route-track bestand nu naar het toestel verzonden. Dat gaat supersnel en je krijgt dan ook meteen de melding op het scherm te zien dat het bestand verzonden is.




De Garmin Zumo XT


Op het startscherm van de Zumo XT krijg je de melding dat de Route-Track aan de Tracks (lees Sporen) is toegevoegd.

Als je op [OK] klikt, dan verdwijnt de melding en kun je het toestel gewoon gebruiken.

Als je op [Geef weer] klikt, dan opent de lijst met sporen en is de toegevoegde Route-Track herkenbaar aan het Garmin Explore icoontje. Als je hierop klikt krijg je de track op de kaart te zien. Je kunt er dan verder niets mee.


Klik dus op [OK] om verder te gaan.






Klik op het startscherm op de knop [Apps] en kies in de volgende lijst vervolgens de functie [Sporen]





Zoek in de lijst met Sporen de betreffende Route-Track, die we nu track of spoor zullen noemen. Klik op de track op deze te openen.





De Track oftewel het spoor wordt nu in een kaartscherm getoond.

Aan de linkerzijde van het scherm in een icoon met een sleutel zichtbaar. Als je hierop klikt kom je in het submenu en kun je deze track beheren. 




Beheren van een spoor (track)


Met de komst van de Zumo XT is Garmin een nieuwe weg ingeslagen met betrekking tot gebruik van tracks (Garmin noemt ze afwisselend tracks en sporen). Dit heeft ermee te maken dat het gebruik van tracks de laatste jaren enorm is toegenomen. Denk hierbij aan wandelaars, hikers maar ook mensen die graag offroad rijden. Daarnaast worden de motorroutes tegenwoordig vooral als tracks met elkaar uitgewisseld.

Waar een track voorheen gewoon als spoor werd opgeslagen in de categorie sporen en er geen verdere handelingen verricht moesten worden,  moet je nu meerdere handelingen verrichten.

Als je eenmaal gewend raakt aan deze routine, dan zie je er vanzelf het nut van in.

Opmerking

Mocht je nog geen verzamelingen in je toestel hebben aangemaakt, lees dan eerst hoe je deze met behulp van Garmin Explore kunt aanmaken. Deze informatie vind je onderaan dit artikel. 


Spooropties


Als je op het icoontje met de sleutel geklikt hebt, dan verschijnt een lijst met kaart in beeld.

Ik zal me nu beperken tot de meest belangrijke aanpassingen om de track goed te kunnen gebruiken.





Afhankelijk van de basisinstellingen van het toestel, wordt de track doorgaans als een grijsgekleurd lijntje op de kaart afgebeeld. Je kunt in de lijst met tracks al aan de kleur van de 'voetjes' zien welke kleur de track heeft!

Door de trackkleur te wijzigen wordt deze beter zichtbaar op de kaart en kun je de indeling van de track al aan de kleur aflezen. Gebruik verschillende kleuren om je tracks in te delen, bijvoorbeeld actieve tracks rood en dan elk land een andere kleur. Het is maar een suggestie.....
Klik op [Kies kleur] om de kleur van de track te wijzigen.





Ik gebruik voor alle tracks de standaard rode kleur: selecteer kleur en sla op.









Je ziet dat de kleur van grijs naar rood is gewijzigd en dat de track nu duidelijker zichtbaar is op de kaart.

Om de zichtbaarheid op de kaart nog beter te krijgen, kun je ook de trackbreedte wijzigen. 

Nu volgt echter de belangrijkste aanpassing, de track een plaatsje geven in  Verzamelingen.


 

Verzamelingen


Zoals eerder vermeld is het gebruik van tracks (sporen) enorm toegenomen in de laatste jaren. Hierdoor is ook steeds meer behoefte ontstaan om de tracks op een goede wijze - in het toestel - te kunnen beheren.
Een goed beheer zorgt er bijvoorbeeld voor dat niet alle tracks gelijktijdig op de kaart zichtbaar zijn, waardoor het zeer onoverzichtelijk wordt. Daarnaast moeten tracks wel eenvoudig geactiveerd en tijdens een rit gewisseld kunnen worden.


Track toevoegen aan een verzameling


De track (spoor) kan nu worden toegevoegd aan een verzameling.

Klik hiervoor op de knop [Verzamelingen] in de lijst waarna een nieuw scherm opent met een lijst van de (bestaande) verzamelingen.




Plaats een vinkje bij de verzameling waarin je de track wilt toevoegen. In dit voorbeeld wordt de track in de verzameling "Routes Duitsland" geplaatst.
Het is mogelijk om een track in meerdere verzamelingen te plaatsen.

Klik vervolgens op [OK] om de keuze te bevestigen.

Hierna opent een nieuw scherm met de tekst dat verborgen collecties niet worden weergegeven.





Klik op alleen op [Ja] als je de verborgen (niet zichtbare) tracks zichtbaar wilt maken. Dit lijkt een vreemde optie omdat we juist willen voorkomen dat alle tracks zichtbaar worden.

Klik daarom op [Nee] om enkel de geselecteerde verzameling / track zichtbaar te maken of te houden!


Het scherm met de Spooropties sluit nu en het kaartscherm met de gekleurde track in het centrum van de kaart wordt zichtbaar.





Je krijgt nu verschillende opties: je kunt de track starten door op de knop [Ga] te klikken, je kunt terug naar het scherm met de spooropties door op de knop met het sleutel-icoon te klikken, of je keert een stap terug in het menu door op het pijltje te klikken. We klikken op het pijltje en gaan één stap terug.





Je krijgt dan de lijst met tracks (sporen) te zien. In die lijst zien we meteen dat de kleur van de track is gewijzigd van grijs naar rood (kleur van de voetjes).
Tevens kun je in de oranjekleurige balk aan de bovenzijde van het scherm zien wanneer het toestel voor het laatst is gesynchroniseerd met Garmin Explore.

 
Het toestel is nu weer klaar voor gebruik.


Hieronder kun je verder lezen over de wijze waarop je verzamelingen kunt maken & wijzigen in Garmin Explore.

 

Garmin Explore


Hiervoor heeft Garmin een bestaand online softwareprogramma met de naam Garmin Explore in het leven geroepen. Het programma bestond al enige jaren en werd vooral gebruikt door wandelaars en hikers. 

Het lijkt erop dat Garmin dit programma verder zal ontwikkelen en dat dit in de toekomst BaseCamp wellicht zal vervangen.  

Garmin Explore wordt op je PC via de webbrowser geopend. Je moet inloggen met een account. Het gebruik en de account zijn gratis.

Garmin Explore wordt gekoppeld met je smartphone én je toestel.
De data kunnen dan onderling uitgewisseld worden!


Verzameling aanmaken in Explore


Om tracks op je Zumo XT te kunnen beheren, moet je eerst verzamelingen aanmaken in Garmin Explore.

Het is niet mogelijk om verzamelingen in je toestel aan te maken!

Hoeveel verzamelingen je aanmaakt en welke naam je deze geeft, is geheel je eigen keuze.
Het is aan te bevelen om een verzameling met de naam 'Actief' aan te maken.
De naam verraadt het al, hier plaats je alle actieve tracks die je binnen een bepaalde tijd wil gebruiken.
Je hoeft een verzameling maar één maal aan te maken.

En zo inconsequent als Garmin is, worden de tracks ook aangeduid als trajecten.  




Ik zal nu niet verder ingaan op de werking van Garmin Explore. Het programma is redelijk intuïtief en dus gewoon proberen.....

Er zijn drie belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden:

  1. Vermijd het om niet-georganiseerde tracks (sporen) in je toestel op te slaan
  2. Synchroniseer je toestel regelmatig, in ieder geval na elke wijziging in Explore. Het kan best even duren voordat een wijziging is doorgevoerd
  3. Om te kunnen synchroniseren moet de Drive app actief zijn. Dat betekent dat de smartphone via Bluetooth gekoppeld moet zijn met de Zumo XT 


Synchroniseren van data tussen Garmin Explore & Toestel


Klik in het startscherm van het toestel op [Waarheen] en klik vervolgens in de lijst* op [Explore] om deze functie te activeren. 

*De lijst kan een andere volgorde hebben, deze is gepersonaliseerd.






Explore wordt nu geopend en het volgende scherm wordt zichtbaar





In de linker bovenhoek is het icoon van de sleutel zichtbaar. Klik op deze sleutel waardoor het volgende scherm met lijst wordt geopend




Als je nu op de knop [Synchroniseer Explore gegevens] klikt, dan worden de data tussen Garmin Explore en het Toestel uitgewisseld. De laatste data in Explore worden dan overgedragen naar het toestel. 

Enkel op deze wijze kunnen verzamelingen in het toestel worden aangemaakt.














Reacties