Reizen | Balcony Roads - Vercors 2022, deel 3

  

 Reizen

Balcony Roads - Vercors 2022, 

deel 3









Dag route 2


De 2e dag route in deze motorvakantie gaat meer in noordoostelijke richting en is ook meteen wat langer, namelijk 334 km die theoretisch in zo’n 7 uren gereden kunnen worden. De route verloopt overwegend door bergachtig terrein en je wordt dan ook getrakteerd op bijzonder mooie vergezichten en erg mooie bergwegen!


Routebeschrijving

 

Vanuit het hotel gaat het richting Voreppe en dan steek je al snel de rivier
L’ Isère over. Via de noordkant van het National Park PNR du Vercors  rij je dan naar de Zuidkant van Grenoble om het verstedelijkte gebied zoveel mogelijk te vermijden. Deze route tref je overigens in een aantal dag routes aan.

Na zo’n 35 km laat je de drukte achter je en rij je over de mooie, bochtige D11, D11D en D280 steeds verder het bergachtige gebied in. Via de mooie D280 passeer je maar liefst drie collen, namelijk de Col du Lauteret, de Col des Ayes en de Col du Barrioz.

Als de D280 dan overgaat in de D209 kom je uit bij Le Bassin du Flumet, een prachtig stuwmeer. Dan rij je door het mooie plaatsje Allevard en kun je hierna Lac de la Mirande, eveneens een stuwmeer bewonderen.

De D207 wordt steeds mooier en Na de Col du Grand Cucheron gaat het met prachtige bochtencombinaties en mooie vergezichten, zoals het zicht op het meer Lac des Hurtières, in zuidelijke richting.

Na deze ‘appetizer’ volgt een verbindingsroute waarbij je parallel aan de E70/ A43, door de vallei verder in zuidelijke richting rijdt. Deze route volgt overigens ook de loop van de L’ Arc rivier, je krijgt dan ook niet alleen asfalt te zien!
Bij het kleine meertje met de naam ‘Lac de Pontamafrey’ steek je de E70/ A43 en de rivier over. Je kunt daar meteen de Chapelle de L’imacculee Conception bezichtigen en bewonderen.

Op korte afstand daarvan start je met een gedeelte uit de Balcony Roads in France, namelijk de Col du Chaussy. Met maar liefst 17 haarspeldbochten in zo’n 2-2,5 km gaat het bergopwaarts naar het plaatsje Montvernier.
Dan gaat het naar de hoger gelegen Col du Chaussy Montaimont en eindigt dit deel bij het fotomoment waar de verharde weg eindigt.

Col du Chaussy - Google Earth


Hierna gaat de route natuurlijk eerst terug naar Montvernier en volg je vervolgens de spectaculaire D77 naar La Tour-en-Marienne. Dat is een heel bijzondere weg langs de bergwand met zicht in de diepte. In het plaatsje La Tour-en-Marienne eindigt dit deel van de Balcony Roads.

Dan volgt weer een korte verbindingsroute parallel aan de E70/ A43 om bij het volgende en wellicht wel mooiste deel van de route te komen.

Als je het dorpje Villargondran aan de zuidkant verlaat dan weet je nog niet welk moois je te wachten staat. Je rijdt namelijk over de prachtige D80 bergop en kunt genieten van de mooiste bochtencombinaties, natuur en bochtencombinaties. Dat blijft zo tot je bij het plaatsje Albiez-le-Jeune arriveert (ongeveer 10 km).

D80 - Google Earth


Vanaf Albiez-Montrond gaat het over de prachtige D110 met de mooie bochtencombinaties en haarspeldbochten door de vallei naar Saint-Jean-de-Maurienne. Daar kom je bij een rotonde waar je het zakmesje kunt bewonderen. Dat staat symbool voor de kwaliteitsproducten van het merk Opinel.


Google Earth

De route gaat dan parallel aan de vallei en de D110 in zuidelijke richting, waarbij je nu bergaf de mooiste bochtencombinaties kunt rijden. Hierbij krijg je zicht op verschillende Gorges (kloven & ravijnen) die de bijzondere D926 je biedt. Deze weg kan wat mij betreft zondermeer bij de Balcony Roads in France gevoegd worden! Je volgt deze weg tot aan de Combe du Bachal.


Hoogtegrafiek dag route 2

Je blijft de mooie D926 volgen en kunt blijven genieten van die mooie vergezichten en ontelbare fotomomenten. De route voert je vervolgens langs het mooie stuwmeer met de dubbele benaming. Het eerste deel noemt men Eau d ‘Olle en het tweede deel heet Barrage de Grand Maisson.

Dan gaat het door de vallei verder zuidwaarts en kun je in het iets hoger gelegen deel, aan de rechterzijde van de weg, de waterval Cascade de Sept Laux bewonderen. De route door de ravijn buigt hierna naar rechts en gaat die over in een andere vallei. Via die laatste vallei bereik je vervolgens het stuwmeer Lac du Verney.

Dan steek je het riviertje La Romance over en volg je de D1091 die parallel loopt aan dit riviertje. Op deze weg kun je vervolgens verschillende waterwerken en waterkrachtcentrales bezichtigen. Ook deze weg verloopt grotendeels door een vallei en is er genoeg te zien.
 
Het laatste deel van de route verloopt via verstedelijkt gebied om de tolwegen te vermijden.



 

Werkwijze

Zoals ik in de voorgaande routebespreking al heb aangegeven, heb ik eerst gebieden geselecteerd waar ik routes in wilde maken. Daarna heb ik zorgvuldig de omgeving bestudeerd en informatie verzameld. Hiervoor gebruik ik diverse bronnen op het internet.

De belangrijkste bron is natuurlijk het kaartmateriaal. Hiervoor gebruik ik voornamelijk het kaartmateriaal van Garmin omdat dit ook in het navigatietoestel zit. Alhoewel het werken met tracks tegenwoordig veel gemakken kent, zorgt identiek kaartmateriaal voor de meest betrouwbare routes & tracks. De bron, het kaartmateriaal waarop je de routes maakt, is dan hetzelfde als het kaartmateriaal dat in je navigatietoestel zit (device). Dat is een van de redenen waarom ik geen routes maak met behulp van online route platforms.

Het maken van een route is een iteratief en creatief proces; je start met een basis en al doende vorm je de route. Je start met een ruwe schets door met waypoints de belangrijkste punten aan te geven. Dan begin je te kleuren, je zoekt op de kaart naar wegen die je wilt gebruiken om de verschillende punten aan elkaar te knopen. Hier komt de ervaring om de hoek kijken; hoe beter je de kaart kunt lezen en kunt inschatten, hoe beter een route zal verlopen. En ook hier geldt weer de kunst van het weglaten!

Als de route klaar is, dan noem ik dat altijd de concept route. Ik laat de route dan even rusten en ga ik iets anders doen. Later maak ik een KML bestand van de route (gewoon in BaseCamp als KML bestand opslaan) en open ik de route in Google Earth. Dan volg ik de route in Google Earth, waarbij ik niet alleen de route inspecteer, maar ook de omgeving en alle toegevoegde info in Google Earth. Dat is een kwestie van meerdere uren in- en uitzomen, maar dat levert zoveel inzicht op. Soms pas ik routedelen aan, maar de info uit Google Earth gebruik ik altijd als voorbereiding op de route, op de reis. En pas als alles klopt, dan wijzigt de kleur van de route van licht-blauw naar rood, van concept naar definitief.


Wees geduldig en schuw het niet om routedelen te verwijderen. Blijf aan een route schaven tot je het gevoel hebt dat je ervan kunt genieten!   

 

Bij de volgende routebespreking zal ik ook weer meer informatie geven over de werkwijze. 

Reacties