GPS Navigatie

GPS Navigatie






Inleiding


Vanaf 2010 heb ik mij verdiept in GPS navigatie en dan voornamelijk de navigatie voor motorrijders.

Ik ben zonder enige kennis van zaken gestart, maar door veel lezen en experimenteren heb ik binnen korte tijd veel kennis en ervaring opgedaan.

Vanaf 2013 heb ik me meer professioneel met deze materie bezig gehouden. Ik ben toen op professionele wijze motorroutes gaan maken voor een reisorganisatie gericht op motorreizen. Hiervoor heb ik toen meerdere jaren motorroutes door heel Europa, Oost-Europa en Noord-Afrika gemaakt.

Daarnaast heb ik in die periode  veel navigatietoestellen getest en heb ik reviews geschreven. Ook ben ik enige tijd werkzaam geweest als adviseur communicatie en navigatie.

De kennis die ik al doende heb opgedaan vertaalde ik in het schrijven van handleidingen. Zo heb ik o.a. een handleiding voor gebruikers van Garmin BaseCamp en Open Streetmap geschreven.

Mijn kennis heb ik niet alleen via handleidingen overgedragen, maar heb ik ook trainingen verzorgd voor m.n. motorrijders.  Ook dit instructiemateriaal heb ik altijd zelf ontwikkeld en samengesteld.

In dit onderdeel van mijn blog staan de meest informatieve publicaties op het gebied van navigatie.

Ik wens jullie alvast veel leesplezier.


Garmin Tips & Tricks

Heb je vragen over de werking of eigenaardigheden van je Garmin Zumo XT? 
Misschien wil je wel weten hoe je het best en het snelst met BaseCamp kan leren werken. 

Hieronder vind je nuttige en praktische tips die ik in de loop der jaren verzameld en uitgewerkt heb.


Boeken en naslagwerk


Als je niet alleen graag met je vingers aan de knoppen zit maar het ook fijn vindt om boeken te lezen, dan is dit onderdeel wellicht interessant voor je.

Hieronder heb ik enkele boeken (of naslagwerken) beschreven die ik in het verleden zelf gelezen heb. Soms is de informatie inmiddels achterhaald, maar dan weet je in ieder geval welk boek je niet meer hoeft te lezen....

  • Collins Ultimate Navigation Manuel by Lyle Brotherton. Dit boek kun je eigenlijk als de grondslag voor GPS Navigatie zien. Dus niet specifiek gericht op motorrijders, maar vooral op gebruikers van GPS Navigatie. Maar als geïnteresseerde motorrijder kun je er héél veel van leren.zheim


Studie: Rally Navigatie

In 2014 was ik zo nieuwsgierig naar de wijze waarop de Dakarrijders, of Rallyrijders in het algemeen, hun routes bepaalden dat ik mij daarin ben gaan verdiepen. Het was toen best moeilijk om geschikte bronnen te vinden omdat er niet veel openbare bronnen waren. Het was toen nog een redelijk gesloten wereldje. Dat is inmiddels gelukkig veranderd en komt er regelmatig nieuwe informatie beschikbaar.

In mijn eerste uitgebreide artikel heb ik toen alle informatie en kennis, die ik had opgedaan, gepubliceerd. Inmiddels heeft de digitale wereld een enorme sprong gemaakt, maar zijn de middelen die gebruikt worden, nog steeds actueel.

Ben je geïnteresseerd in Rally Navigatie voor motoren, dan is dit artikel wellicht een handig vertrekpunt op je zoektocht.


In december 2023 heeft Read Bull (KTM, GAS GAS), met Sam Sunderland als narrator, een heel mooi en informatief YouTube-filmpje uitgebracht over Rally Navigatie anno 2024. Natuurlijk is dit filmpje geheel toegeschreven naar de Dakar Rally van 2024.




In 2019 heb ik tijdens een zogenaamde 'meet & greet' gelegenheid gehad om Mirjam Pol te bevragen over Rally Navigatie. Het was een bijzonder leuk en informatief gesprek waarover ik later een kort verslag heb gepubliceerd.


Mapping and Route Planning for Adventure Bike Riders by Brent Pearson





In deze mooie en vooral informatieve videoserie van Brent Pearson beschrijft hij in vier delen hoe hij te werk gaat bij het maken van motorreizen en routes.

Brent noemt zichzelf een 'OCD-persoon' oftewel iemand die dwangmatig langere tijd bezig is met het uitwerken van reizen en/ of routes. Hij ervaart het uitwerken van de routes dan ook als een groot deel van het totale plezier dat hij ervaart bij een motorreis.

Daarbij is Brent ook nog een ervaren foto- en videograaf die zelfstandige producties maakt. Met al die kwaliteiten is het dan ook niet verwonderlijk dat hij een mooie en vooral informatieve videoserie heeft gemaakt.

In vier delen behandelt hij onderwerpen zoals:

  • werken met Gaia GPS
  • werken met BaseCamp
  • werken met Garmin devices zoals de Zumo XT en de Inreachserie
  • werken met Garmin Explorere, Google Earth etc.
Klik hier als je meer wilt weten over Brent en zijn technieken.