Navigatie | AI-ondersteuning bij routeplanning - 2 #motornavigatie #AI en motornavigatie

 AI-ondersteuning bij routeplanning 

deel 2


WielsBikersBlog


AI (kunstmatige intelligentie)

Na de onverwachte introductie van Deep Seek, een AI-app uit China, is de wereld van kunstmatige intelligentie in een soort hyper-modus terecht gekomen. Wereldmachten en hun leiders, tech-giganten en fabrikanten bestoken de wereldbevolking met de gedachte dat AI een primaire levensbehoefte zal zijn of worden. 

Was het eerste filmpje van Ride on with Friends waarover ik enkele dagen geleden heb gepubliceerd al een voorbode? 
Inmiddels heeft de auteur van dit eerste filmpje ook al een tweede deel over zijn werkprocessen en routeplanning met AI, beschikbaar gesteld.  


Ride on with friends

In dit tweede deel heeft de auteur Jürgen Mayer ook weer een heel uitvoerig en gedetailleerd filmpje aan zijn collectie van Ride on with friends toegevoegd.

In het eerste deel van het filmpje krijg je vooral veel (en uitvoerig) informatie over zijn werkprocessen en ervaring met routeplanning. 
Na zo'n 14 minuten wordt het dan echt interessant als hij uitleg geeft over ChatGPT en zijn eigen ontwikkelde zoekmodule (prompt). In deze module heeft hij alle relevante vragen geformuleerd en samengevoegd zodat ChatGPT de beste antwoorden zal genereren. Deze zoekmodule stelt hij gratis ter beschikking zodat een ieder die kan gebruiken. De Nederlandse gebruikers zullen de vragen in die module zelf moeten vertalen.
Door gebruik te maken van een gestandardiseerde zoekmodule leert de auteur (en dus ook andere gebruikers) de AI-machine welke data gevraagd worden en dus ook opgeslagen moeten worden. AI is een zelflerende programmatuur......

Na de uitleg over het werken met ChatGPT gaat de auteur nog dieper in op praktische toepassingen hiervan. Hierbij kun je denken aan de integratie met routeplanners, het samenstellen van roadbooks, het samenstellen van presentaties of het bevragen tijdens een motorrit.

Het mag duidelijk zijn dat de auteur Jürgen Mayer een zeer bedreven en ervaren gebruiker van ChatGPT en routeplanners is. Dat maakt dat je best onder de indruk bent van het filmpje. Hierdoor ontstaat natuurlijk al snel de neiging om af te haken omdat je het idee krijgt dat het allemaal veel te veel of te moeilijk zal zijn. Maar als je de informatie in kleine hoeveelheden bekijkt en die op je eigen kennis/ vaardigheden/ wensen toepast, dan kun je het als leek ook oppakken! 


Zelf proberen

Zoals ik hierboven al heb aangegeven, heb ik het filmpje enkele malen bekeken omdat ook ik een echte leek ben inzake het werken met ChatGPT. Ik had er natuurlijk wel van gehoord, maar ik heb er nooit mee gewerkt.
Na het zien van het eerste filmpje heb ik eerst met het AI programma Copilot geëxperimenteerd. Dit vanwege het feit dat het toch al op m'n PC geïnstalleerd was. 

Enkele dagen geleden heb ik mij als gebruiker bij ChatGPT aangemeld. Dat verliep heel soepel en snel, waarbij ik echter wel enige bedenkingen heb. Je kunt het programma (app) gratis gebruiken of je kunt een betaalde (en natuurlijk uitgebreide) versie gebruiken. 

Mijn bedenkingen gaan uit naar de vele data die je als gebruiker moet invoeren om ermee te werken. Dat is vanuit technisch oogpunt wel zo logisch, maar hierdoor geef je ook buitengewoon veel persoonlijke data prijs. En voor zo'n systeem is het heel eenvoudig (en financieel lucratief) om een profiel van je op te maken, bij te houden en tegen vergoeding te distribueren. 

Maar goed, als ik nu kijk naar alle informatie die je kunt verkrijgen en hoe die al tot producten wordt uitgewerkt (denk aan scripties, verslagen, presentaties, tabellen en ga zo maar door) dan zie ik de grote voordelen.

Zo heb ik ChatGPT al gebruikt voor het verfijnen van de routes in de motorreis van 2025 naar Kroatië en Montenegro. En dan heb ik alleen naar mooie of bijzondere locaties per route gezocht.

Het is voor mij dan ook overduidelijk dat een AI-programma als ChatGPT (of Copilot) grote voordelen biedt bij het samenstellen van motorroutes of motorreizen!
Op den duur zal je dan ook zelf één of wellicht zelfs meerdere zoekmodules ontwikkelen voor het werken met ChatGPT. Op deze wijze is ook de voornoemde auteur Jürgen Mayer ervaren en bekwaam geworden. 



Reacties