AI-ondersteuning bij routeplanning
deel 1
AI (kunstmatige intelligentie)
definitie Wikipedia:
Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie
(AI) is het nabootsen van menselijke vaardigheden met een computersysteem,
zoals: het aanleren, redeneren, anticiperen en plannen om zichzelf automatisch
bij te sturen. Het wordt door een team van software engineers ontworpen,
geconfigureerd en getest tot het zelfstandig kan beslissen zonder tussenkomst
van menselijke intelligentie.
Omdat ik te lui ben om het zelf te bedenken ben ik maar meteen met de definitie van Wikipedia gestart. AI is gewoon niet meer weg te denken uit onze moderne (digitale) wereld en wat we er ook van/ over denken, we zullen ermee moeten leren omgaan.
Zo werd ik enkele dagen geleden door een filmpje op YouTube getriggerd omdat ik daar voor het eerst zag hoe een ervaren motorrijder/ routemaker ChatGPT gebruikte om een route samen te stellen.
Ride on with friends
Het kanaal van Ride on with friends uit Duitsland heeft onlangs een introductie uitgebracht over het plannen van motorroutes met behulp van KI. De auteur, zelf een ervaren ChatGPT gebruiker, laat in dit eerste deel zien hoe hij in korte tijd een meerdaagse motorreis én een presentatie hiervan samenstelt.
Hij maakt hierbij gebruik van ChatGPT (ik vermoed de betaalde versie omdat hij ook tabellen e.d. kan samenstellen) en de routeplanners van MyRoute-app en Kurviger.de integreert.
Kort samengevat gebruikt de auteur het programma ChatGPT om informatie te verzamelen van alle routes. Hierbij kun je denken aan de verdeling van de routes in afstanden of tijd, de bezienswaardigheden, de keuze van wegen, de afgesloten delen, keuze van geografische omstandigheden en ga zo maar door. Al die variabelen laat de auteur dan meteen in routesvoorstellen uitwerken.
De auteur kan door zijn kennis meteen een koppeling maken met MyRoute-app, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch is het met de gegevens uit ChatGPT ook heel eenvoudig om deze gegevens handmatig in te voeren in MyRoute-app.
Als je dit werkproces volgt, dan wordt het in ieder geval duidelijk dat het met behulp van AI heel eenvoudig wordt om zelf motorreizen of motorroutes samen te stellen!
Zelf proberen
Nadat ik dit filmpje bekeken had, was het natuurlijk zaak om dit zelf ook te proberen. Hierbij heb ik eerst gebruik gemaakt van Copilot van Microsoft omdat dit toch al op m'n PC geïnstalleerd was.
Ik heb hierbij de volgorde en de vraagstelling van de auteur in het filmpje gebruikt, maar zelf natuurlijk bestemmingen e.d. ingevoerd.
Ik was eerlijk gezegd verbluft over de snelheid en de nauwkeurigheid van de resultaten uit dit AI-programma! Het werd gewoon even verslavend om door te gaan met het verdiepen van de vraagstelling.
Toen ik uiteindelijk tevreden was over alle antwoorden en de invulling van de 14-daagse reis, heb ik deze gegevens in MyRoute-app ingevoerd. Hierbij kun je als Gold-member ook nog eens heel veel wensen in je routes aanvullen.
Om een lang verhaal kort te maken, het is een bijzonder handige wijze om op deze wijze motorreizen of motorroutes samen te stellen!
Toekomst
Ik kan mij nu heel goed voorstellen dat we in de toekomst nog veel gebruik zullen maken van AI bij het plannen van motorreizen of motorroutes.
Hierbij denk ik aan vergaande integratie van AI in een routeplanner zoals MyRoute-app. Ga je nog een stap verder dan koppel je een dergelijk platform aan een platform voor het boeken van hotels zoals Booking.com.
Dan is het voor een gebruiker nog eenvoudiger (en sneller) om zelf een motorreis samen te stellen met overnachting(en).
Als dan ook de motortransportbedrijven hun werkprocessen aanpassen (bijvoorbeeld werken in hubs ipv. alles zelf te willen uitvoeren) dan wordt het nóg interessanter om met je motor op reis te gaan.
Om zomaar even te mijmeren.......
En als je meer wilt weten over het plannen van routes met behulp van AI, dan is het tweede deel van deze auteur zeker een aanrader!
Reacties
Een reactie posten