FortNine | How Motorbikes Steer

How Motorbikes Steer 

FortNine




Can a Flat-Tread Motorcycle Turn?

FortNine heeft weer zo'n informaties/educatief filmpje gepubliceerd op YouTube. In dit filmpje laten ze heel illustratief zien hoe je een motor(fiets) eigenlijk bestuurt.

Ben je, net als ik, geïnteresseerd in de onderliggende techniek of wil je gewoon graag meer weten over verschillende bochtentechnieken, dan is het filmpje van AntiPiloteDeLigneDroite dat ik onlangs gepubliceerd heb, zeker een aanrader.

Daarnaast is het mooi om te zien dat deze twee filmpjes elkaar a.h.w. aanvullen ondanks dat ze van twee verschillende bronnen afkomstig zijn!

Ook nu heb ik het filmpje eerst aandachtig bekeken en heb ik hierbij aantekeningen gemaakt. Die aantekeningen zal ik ook nu weer hieronder plaatsen.

Om het filmpje te bekijken kun je onderstaande link gebruiken.

Link naar YouTube-filmpje


Aantekeningen

Myth #1

Normaal sturen, zoals je dat bij een auto doet, is niet mogelijk bij een motor (fiets).

Voorbeeld

In het filmpje wordt de stuuruitslag naar de linkerkant vrijwel volledig geblokkeerd door een blokje.

Als je vervolgens, op de gebruikelijke en normale wijze een bocht naar rechts maakt is dat natuurlijk mogelijk. Maar als je de motor vervolgens weer wilt oprichten om rechtuit te rijden, dan is dat niet mogelijk. Na het oprichten valt (kantelt) de motor – uit balans – naar de rechterzijde.

Met deze proef toont de auteur aan dat je alleen door ‘counter-steering’ een motor(fiets) kunt besturen. De motor moet eerst in tegenovergesteld richting gestuurd worden om vervolgens naar de gewenste richting te draaien. Doorgaans wordt dit onbewust gedaan door de motor (eerst) in de tegenovergestelde richting te kantelen.

Voorbeeld

Als je het stuur van de motor naar rechts beweegt dan creëert dat een hogere weerstand op het rechterdeel van het contactoppervlak van het voorwiel. Omdat de centrale massa (verticale as) van de motor echter ongewijzigd wil blijven, zal de motor naar links kantelen. En dit is de basis van het ‘counter-steer’ effect.  

 

Myth #2

Sturen door gewichtsverplaatsing van het lichaam, drukken op een voetsteun of op een stuurhelft is vrijwel niet mogelijk.

In het filmpje worden verschillende pogingen en technieken gedaan om door middel van gewichtsverplaatsing een motor/ fiets te besturen.

De filmfragmenten tonen aan dat:

Bij gewichtsverplaatsing de impuls om de motor van richting te veranderen niet groot genoeg om de motor daadwerkelijk van richting te doen veranderen. De motor zal door het contra-effect weer snel oprichten en rechtuitgaan.

Het is dus niet onmogelijk om door middel van gewichtsverplaatsing te sturen want het effect hiervan is te traag en te gering om het veilig te gebruiken. Ook is het niet mogelijk om op een ‘gewone wijze’ te sturen. Alleen door te ‘kantelen’ kan een motor(fiets) goed bestuurd worden.  

 

Myth #3

Kantelen = sturen (maar alleen met de juiste banden)

In het filmpje wordt de motor in de ruimte (dus zonder contactoppervlak dat wrijving veroorzaakt) en op rechthoekige banden bestuurd.

De filmfragmenten tonen aan dat je een motor pas kunt besturen als er de juiste banden op gemonteerd zijn. Zonder weerstand (in de ruimte) is er geen ‘counter-steer’ effect en op rechthoekige banden kan slechts marginaal van de rechte lijn afgeweken worden omdat er geen balans is.

Pas als de banden onder een motor een ronde vorm hebben kan er gestuurd worden door het kantelen van de motor. Door de kegelvorm (slope) van de banden zal bij het kantelen van de motor, het kegeleffect optreden. Hierdoor ontstaat niet alleen de kleinere bochtenradius, maar zal de motor door het ‘counter-effect’ niet vallen.

Het filmpje laat overigens ook zien dat je met rechthoekige banden het ‘normale sturen’ redelijk benadert.

 

Als afsluiting van dit filmpje volgt nog wat reclame voor specifieke motorbanden. 


 


Reacties