BMW Motorrad - TWTMOTO
Trainingen
TWTMOTO
TWTMOTO is een partner van BMW Motorrad en zij zijn gespecialiseerd in het bieden van opleidingen voor on/offroad instructeurs en tourguides. Het hoofdkantoor vind je in Garmisch (Partenkirchen) het zuidelijkste puntje van Duitsland.
Als een partner van BMW Motorrad hoef je je niet af te vragen of er sprake zal zijn van een uitgesproken BMW-loyaliteit. Alles draait daar immers om BMW-branding.
Voor wie?
Als je geïnteresseerd bent in het geven van on/offroad-instructie of graag als tourbegeleider opereert, dan biedt deze organisatie hier opleidingen voor. Er zijn echter wel strikte toelatingseisen om deel te kunnen nemen aan zo'n opleiding.
De opleidingen worden gegeven onder de vlag van BMW Motorrad Academy, waarbij TWTMOTO de administratieve afhandelingen uitvoert. Daarnaast zijn nog verschillende onderdelen, zoals het BMW Motorrad Enduropark, verweven onder de vlag van BMW Motorrad.
Het spreekt dan ook wel voor zich dat er enkel plaats zal zijn voor toegewijde BMW rijders. Ze moeten over vaardigheden, zoals het beheersen van de Engelse taal en natuurlijk rijvaardigheid beschikken. Ze moeten ook diep in de buidel tasten om aan een dergelijke cursus te kunnen deelnemen. En ze moeten ook nog voldoende tijd hiervoor vrij kunnen maken.
Maar eerst moeten ze natuurlijk door de (BMW Motorrad) selectie komen......
Keurmerk of verdienmodel?
Aangezien ik breed geïnteresseerd ben in opleidingsmethodes of opleidingen (in algemene zin) kijk ik met met een andere blik naar zulke organisaties en hun producten.
Zo schreef ik eerder een bericht over de Adventure Riders Tour and Training van Touratech. Als je die opleiding naast de opleidingen van BMW Motorrad legt, dan zie je overeenkomstige kenmerken.
Het lijkt erop dat beide organisaties met het geven van dergelijke trainingen tot doel hebben om een (internationale) standaard neer te zetten. Een kwaliteitsborging om het zo te stellen.
De vraag is echter hoe je een dergelijke kwaliteitsborging moet waarderen als die door de maker, de producent zélf gemaakt/ vastgesteld en in stand gehouden wordt.
Er is namelijk geen enkele indicatie van een externe audit van deze opleidingen of de kwaliteit (kennis, kunde & vaardigheden) van de instructeurs.
Een vergelijking met ons spreekwoord 'een slager die zijn eigen vlees keurt' is dan ook toepasselijk op organisaties - die op deze wijze - dit soort trainingen verzorgen.
Natuurlijk is het altijd goed om je personeel en vrijwilligers een goede basis aan te leren en hun kennis, kunde & vaardigheid te toetsen en te verhogen. Datzelfde geldt voor individuele deelnemers die graag hun kennis en vaardigheden willen verhogen.
Maar dat moet dan wel tegen redelijke kosten en zonder onnodige restricties (toelatingseisen) gebeuren.
Als een bedrijf graag goed opgeleid personeel of vrijwilligers in dienst heeft, of met dat keurmerk wilt pronken, dan kan het niet anders zijn dan dat het bedrijf (werkgever) ook de kosten hiervoor draagt!
Als ik dan met 'die andere blik' naar deze trainingen kijk, dan krijgen ze voor mij het karakter van een verdienmodel. De cursisten zijn dan het verdienmodel van deze organisaties. En het zogenaamde keurmerk, of kwaliteit aanduiding, waarvan men dan spreekt is dan niet meer dan een bijproduct.
Als het keurmerk of kwaliteit aanduiding echt van betekenis zou (moeten) zijn, dan zouden deze trainingen - door een overkoepelende organisatie - middels een jaarlijkse audit beoordeeld moeten worden.
Deze organisaties gebruiken de exclusiviteit (merk-branding, hoge kosten etc.) als een lokmiddel. Het is een bekend psychologisch effect om 'exclusiviteit' in te zetten omdat de cursisten die wel kunnen deelnemen een hogere status binnen hun kring (groep, merk. organisatie) denken te krijgen.
Maar wat biedt het mij als klant van een training of reisorganisatie?
Reacties
Een reactie posten