Blog | Review Bridgetone Adventure Trail AT 41 banden

 Bridgetone Adventure AT 41 

Review




Review 

Op 7 maart 2022 heb ik een bericht geplaatst waarin ik schreef dat ik m'n KTM 1290 SAS had laten voorzien van de Bridgetone Adventure AT 41 banden.
Klik HIER als je dit bericht nog eens wilt lezen.
Na iets meer dan 1 jaar en ruim 8000 km op deze bandjes gereden te hebben, is het tijd voor een terugblik.

Waarom deze keuze

Toen ik deze banden kocht was er nog niet veel informatie beschikbaar en moest ik het doen met wat YouTubefilmpjes. 
Ik wilde toen specifiek een band met een 80-20 profiel hebben. 
Het doel was om wat meer reserves  op de slechtere, bevuilde wegen en gravelpaden te hebben. Daarnaast wilde ik een duurzame band met een stijve constructie hebben, dit met het oog op het rijden van veel km's én het comfortabel/ stabiel rijden met bagage. De band moest vooral sterk zijn op natte en vervuilde wegen, maar ook direct (strak) insturen. 

Met dit wensenlijstje kijk ik nu terug of de band hieraan heeft voldaan.

Terugblik

Direct vanaf de eerste meters zijn mij een aantal eigenschappen van deze banden opgevallen.

Geluid

De banden produceren best veel geluid. Dat is logisch naarmate dat het profiel grover wordt, maar het is niet echt prettig.
Bij bepaalde snelheden en/ of specifiek wegdek produceren de banden veel meer geluid dan bijv. 90-10 banden of zelfs de Continental TKC 70 banden die ik ooit gebruikt heb. Ik heb dit geluid, zelfs met gehoorbescherming, op momenten als irritant ervaren.

Veel input/ impuls vereist

Wat mij meteen opviel was dat ik veel meer input moest geven bij het ingaan van een bocht. Komende van de MITAS banden was het echt wel een groot verschil te noemen. Als de bocht eenmaal was ingezet dan stuurde de band mooi neutraal en precies. 

Hoge slijtage

Door het gebruik van verschillende compounds zouden deze banden niet alleen goede grip moeten bieden, maar zouden deze ook duurzaam zijn.
Dat laatste, duurzaam zijn, is naar mijn mening niet van toepassing op deze banden.

De achterband toonde de meeste slijtage, gemiddeld 1 mm profiel per 1000km. En dan te bedenken dat mijn rijstijl zeker niet buitengewoon sportief of agressief is. In het verleden heb ik gemiddelden van 10-12 duizend km met een achterband gereden voordat die vervangen moest worden. Met deze banden was dit echt niet mogelijk. Ik vermoed dan ook dat de achterband oorspronkelijk getest is op motoren met minder vermogen op het achterwiel. 
Doordat ik twee maal de achterband, door lekrijden, vroegtijdig heb moeten vervangen kan ik geen exactie waardes geven, maar kan ik met zekerheid stellen dat ik geen 8000 km gehaald zou hebben!


De voorband deed het daarentegen iets beter en heb ik daar toch zo'n 8000 km mee gereden. Er was voldoende profiel over om nog zo'n  2000 km door te rijden, maar helaas was de band wel al behoorlijk 'gecupt'.
Door ongelijkmatige slijtage van de band ontstaat een onregelmatig profiel. Dit veroorzaakt vibratie, geeft een onrustig gevoel in het voorwiel en bemoeilijkt het insturen.

Sterke punten 

Deze banden kennen gelukkig ook hun sterke punten. Hierbij kun je denken aan:

Stabiliteit

De stijve constructie van de banden zorgt voor een prettig rijgedrag, vooral bij lange rechtuit-stukken of op slechte wegen. Ook zorgt de contstructie voor een goede demping op slechte wegen.

Grip

Door de verschillende compounds bieden de banden heel veel grip. Zeker bij natte en/ of vervuilende wegen komen deze banden tot hun recht. 
Ook in snelle bochten heb je veel grip en bieden de banden een goede feedback. Deze banden bieden meer grip dan je van het profiel zou verwachten!

Vertrouwen

De banden hebben mij, in alle situaties, meer dan voldoende vertrouwen gegeven. De feedback is goed, de grip is goed, de banden zijn ook met bagage heel stabiel. 
Alleen vanaf het moment dat de voorband gaat 'cuppen' neemt het vertrouwen af.

Oordeel

Mijn oordeel is gebaseerd op de vraag of deze banden hebben voldaan aan mijn wensenlijst.

Dan moet ik eerlijk bekennen dat deze banden niet volledig aan mijn wensen hebben voldaan.

Zo is met name de hoge slijtage gewoon een tegenvaller. Met dit slijtagepartoon zou ik minimaal 2 setjes slijten in een gemiddeld motorseizoen en dat vind ik toch wel aan de hoge kant.

Ook de (hoge) input die de banden vragen bij het insturen van een bocht heb ik als storend ervaren. Zeker als je op wegen met mooie, snelle bochtencombinaties rijdt. Dan moet je meer inspanning leveren dan gebruikelijk.

En tot slot heb ik het geluid dat deze banden veroorzaken als storend ervaren.

Toch zou ik wellicht weer voor deze banden kiezen als ik een reis zou maken naar Marokko of een reis met veel gravelpaden. Dan zou deze band, voor die specifieke reis, een goede keuze zijn.

Mocht je geïnteresseerd zijn in deze banden dan kun je met de onderstaande link meteen naar de website van Bridgestone.

 

 




Reacties