GPS Navigatie | Garmin Inreach mini 2

 GPS Navigatie 

Garmin Inreach mini 2



de Inreach mini 2

Na lang wikken en wegen heb ik enkele dagen geleden de knoop doorgehakt en heb ik toch de Garmin Inreach mini 2 aangekocht. Hieronder kun je lezen waarom ik een satelliet communicator zal gebruiken en waarom ik voor dit model gekozen heb.

De Garmin Inreach mini 2 is, kort samengevat, een satelliet communicator die het mogelijk maakt om (vrijwel wereldwijd) via het Iridium satelliet netwerk te communiceren. Het gaat hierbij om dataverkeer in de vorm van locatiegegevens en tekstberichten.
De Inreach mini 2 kan in principe op elke locatie een directe verbinding tot stand brengen via dit satelliet netwerk. Dit betekent dat je op locaties waar je bijvoorbeeld geen telefoonverbinding hebt, je toch een twee-richting communicatie kunt opzetten.
Hierdoor kun je bijvoorbeeld een noodsignaal versturen naar de Garmin Response, alarmcentrale die 24/7 bereikbaar is. Zij verzorgen de gehele afhandeling van de noodprocedure, zoals het in kennis stellen van locale hulpverlening en/ of het in kennis stellen van contactpersonen.
Daarnaast kun je met dit toestel o.a. navigeren, je positie doorgeven, tracks gebruiken/ doorsturen/ backtracken etc. Ook kun je tekstberichten versturen en ontvangen.
Voor deze functies (lees diensten) moet je wel een afzonderlijk satelliet abonnement afsluiten bij Garmin. En helaas is het niet alleen lastig om het juiste abonnement te kiezen, maar zijn deze ook nog eens best prijzig. 

Een voordeel van de Garmin Inreach serie is de mogelijkheid om het toestel met andere Garmin toestellen, zoals de Zumo XT, te koppelen (zie afbeeldingen )
Om de volledige functionaliteiten van de Inreach mini 2 of Messenger te benutten  is het noodzakelijk om deze met een smartphone te koppelen. Hiervoor moet je dan de Explore- en de Messenger app op je smartphone installeren.





De Messenger of de Inreach mini 2

Het maken van de keuze uit de Garmin Inreach Messenger of de Garmin Inreach mini 2 was nog een hele klus. Beide toestellen bieden vrijwel dezelfde functionaliteiten, waarbij de Inreach Messenger -met de Messenger app- enige tijd mijn voorkeur had. Dit vanwege het hoge gebruiksgemak en de lagere prijs.

Toch heb ik uiteindelijk voor de Inreach mini 2 gekozen nadat ook deze met de goed werkende Messenger app gekoppeld kan worden.
De Inreach mini 2 heeft voor de activiteiten waarbij die ingezet gaat worden de volgende voordelen ten op zichte van de Inreach Messenger:

  • de Inreach mini 2 heeft een klein, maar een voldoende goed afleesbaar scherm. Dit is beter afleesbaar dan het mini-schermpje van de Inreach Messenger
  • de Inreach mini 2 heeft een externe antenne en hierdoor een betere ontvangst. De Inreach Messenger moet je op een correcte wijze plaatsen/ opbergen om een goede ontvangst te krijgen
  • de Inreach mini 2 kan heel goed met Garmin Explore data uitwisselen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een track laden en die tijdens een activiteit op het scherm aflezen
  • De Inreach mini 2 kun je heel eenvoudig aan je rugzak of een riem dragen en is hierdoor snel inzetbaar.
De afleesbaarheid van het scherm en het draaggemak zijn voor mij doorslaggevende criteria geweest. 
Als bezitter van meerdere Garmin toestellen die compatibel zijn met de Inreach serie, had ik voor de Messenger kunnen kiezen omdat dit device met bijvoorbeeld de Garmin Zumo gekoppeld kan worden.
De betere afleesbaarheid van het scherm en de externe antenne hebben bij mij de doorslag gegeven om toch de Inreach mini 2 te kiezen. Dit toestel zal namelijk ook door mijn vrouw gebruikt worden tijdens haar activiteiten en zij wil maar één device gebruiken.

Persoonlijke veiligheid

Ik heb het toestel puur gekocht om mijn persoonlijke veiligheid en om de gemoedsrust van de thuisblijvers te verhogen.

Na mijn motorreis in Marokko ben ik steeds meer bewust(er) geworden van de noodzaak om snel hulp te kunnen oproepen bij een incident. Tijdens die reis heb ik namelijk ondervonden dat wij vaker in gebieden reden waar geen telefoonverbinding beschikbaar was. Ook reden we dan in gebieden waar je langere tijd geen hulp kon verwachten omdat die er simpelweg gewoon niet was.

Tijdens mijn motorvakantie in de Vercors reed ik in een natuurreservaat en was ook daar een heel slechte telefoonverbinding. Toen ik daar als eerste bij een Nederlandse wielrenner uitkwam die een vreselijke smak op het wegdek had gemaakt, ondervond ik ook communicatieproblemen. Gelukkig kwam er een Frans stel bij die wel konden communiceren. Uiteindelijk heeft het nog ruim 1,5 uur geduurd voordat een arts met de helicopter werd ingevlogen. En tijd is dan kostbaar.......

Omdat wij het in Nederland op het gebied van ICT, Communicatie en Veiligheid (ondersteuning bij ongevallen) best goed voor elkaar hebben, vergeten we al snel dat het ook heel anders kan zijn. En dan hoef je niet eens zover van huis, want in landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje of Portugal (om er zomaar een paar te noemen) is de telefoondekking zeker geen 100%. Nu heb je daar in de dichter bevolkte gebieden niet meteen last van, maar kom je in de minder bevolkte gebieden of bergachtig terrein, dan is het maar de vraag of je telefoonbereik hebt. En als je dan snel hulp ter plaatse wilt krijgen wordt dat een hele klus. Zeker als je, net als ik, veel alleen onderweg bent en regelmatig de minder bekende wegen of paden opzoekt.

Ondertussen vraag ik mij dan ook af of je in een rol als reisbegeleider van georganiseerde reizen nog zonder satelliet communicatie op pad kunt gaan. Hoe zit dat met juridische aansprakelijkheid als je vooraf kunt verwachten dat je in gebieden reist waar geen of beperkte telefoonverbinding mogelijk is. Het lijkt mij inmiddels een achterhaalde gedachte dat je je dan nog op 'overmacht' kunt beroepen als het mis gaat. Het is maar een gedachte...... 

Een satelliet communicator kan niet alleen je eigen, maar ook het leven van een ander mens redden!
 





 



Reacties