Rijtechniek | De 'Icecreamgrip'

 Rijtechniek 

De 'Icecreamgrip'



Foto van FortNine



De "Icecreamgrip" verhoogt rijvaardigheid


Als je wel eens een heerlijk ijsbolletje op zo krokant hoorntje gegegeten hebt, dan snap je de vergelijking die de auteur in dit filmpje maakt. Het gaat in dit instructiefilmpje om de wijze waarop je het stuur van je motor vasthoudt.

Na het bekijken van dit filmpje begreep ik pas goed wat ik (ook) tijdens een training in 2016 geleerd heb.


Trainingen volgen is kennis & vaardigheden verzamelen

Als gepassioneerd motorrijder en voormalig docent/ trainer zit het verkrijgen van kennis en vaardigheid in m'n bloed. Ik vind het dan ook heel leuk om trainingen te volgen en hierbij nieuwe kennis en vaardigheden aan te leren. 
En regelmatig kom ik er pas later (door oefenen en toepassen) achter welke voordelen de nieuwe techniek(en) opleveren.  

Doorgaans wordt er tijdens een training een korte uitleg (kennis) gegeven, waarna er vooral wordt geoefend (praktijk). Daar is niets mis mee, want motorrijders zijn overwegend 'doeners' en willen liever rijden dan theorie behandelen.

In dat opzicht ben ik waarschijnlijk een a-typische motorrijder omdat ik ook graag nadenk over de verschillende aspecten van het motorrijden. 
Hierbij is YouTube een belangrijke informatiebron voor mij.

Aangeleerd

Net als de meeste motorrijders heb ik (als basis) geleerd om bochten te rijden door het toepassen van 'tegensturen', ook wel 'countersteering' of 'drukken' genoemd. Die techniek wordt bij veel verschillende activiteiten of stijlen als basis toegepast. 
Ik heb die techniek dan ook vele jaren toegepast en door training verfijnd. Zo ben ik als 'adventure rijder' ook meer mijn ellebogen gaan liften zoals offroad- of endurorijders dat doen. Die techniek gebruik ik nog steeds als het wegdek erg slecht of hobbelig wordt. En natuurlijk altijd als ik buiten de geasfalteerde wegen rij.


Nieuwe techniek en inzicht

Tijdens mijn training bij Clément Duval - Energetic Drivability  in Frankrijk heb ik voor het eerst kennis gemaakt met een heel andere stuurtechniek. Die techniek is
gebaseerd op de fundamenten van moto gymkhana en gebruikmaking van de geometrie van een motor.
Ik weet nog goed dat deze cursus startte met een stevige theoretische instructie die enkele uren duurde, waarin de werking van een motor uitvoerig werd uitgelegd en gedemonstreerd.
Daarna volgde de eerste praktijkinstructie waarbij Clément uitvoerig op de houding, zitpositie, knieën en de wijze van het stuur vasthouden inging. Ik mocht bijvoorbeeld het stuur niet meer met 'hoge ellebogen' vasthouden, maar moest mijn ellebogen laag blijven houden.
Bij het uitvoeren van deze techniek is het namelijk heel belangrijk dat je het stuur heel losjes vast houdt (waarbij de pinken de belangrijkste grip vormen) en dit vrij kan bewegen. Het stuur moet dus ook heel eenvoudig in een 'full lock' kunnen, waarbij je de geometrie van de motor het werk laat doen. 
Het moeilijkst vond en vind ik nog steeds dat je bij het aanremmen niet op het stuur gaat leunen of afzetten. Dit moet je opvangen door je knieën goed om de tank te klemmen waardoor je niet naar voren schuift.

Deze Energetic Drivability-techniek heb ik tijdens die training aangeleerd en sindsdien pas ik die, op geasfalteerde wegen, voornamelijk toe. 
Maar de aangeleerde houding heb ik nooit volledig kunnen verklaren, tot ik dit YouTube filmpje heb gezien.

De 'Icecreamgrip'


Foto van FortNine


In het filmpje legt de auteur uit hoe je het stuur op een andere wijze vast kunt houden, waardoor je meer controle op je gas hebt. Dat geldt niet alleen voor circuitrijders, maar ook voor de gewone straat- of toerrijders.

Als ik de auteur mag samenvatten dan zijn er volgens hem de volgende voordelen bij deze techniek:

  • je voorkomt hiermee dat je ongewild of ongecontroleerd gas geeft
  • er is veel minder beperking van de bewegingsvrijheid
  • je voorkomt hiermee dat je (ongewild) met je ellebogen omhoog (verticaal gestrekt) rijdt
  • je gaat hierdoor automatisch meer met je ellebogen laag rijden
  • de lage ellebogen zorgen ervoor dat er een betere response (ergonomie) ontstaat. De bewegingsrichting van de armen loopt immers door in de richting van de stuurbeweging
  • je kunt meer met open (relaxte) handen aan/ op het stuur rijden
  • de signalen van de motor worden dan beter doorgegeven aan de rijder
  • het is ergonomischer omdat alleen de hand en het polsgewricht gecontroleerd hun werk doen.

Overeenkomsten

Als ik het bovenstaande lijstje met voordelen dan vergelijk met de uitgangspunten van de training bij Clément Duval - Energetic Drivability dan zijn er grote overeenkomsten. 
Natuurlijk zijn er ook verschillen, maar als je de beste onderdelen uit beide trainingen naast elkaar (of bij elkaar) plaatst, dan krijg je nóg meer kennis en vaardigheid. 

Dat is volgens mij het grote voordeel als je regelmatig een training volgt en ook open staat voor andere ideeën of technieken. Daarbij ben je ook nog eens op een leuke manier bezig met je hobby (of passie).

 



Reacties