Reizen | Balcony Roads Vercors 2022 - deel 9

      

 Reizen

Balcony Roads - Vercors 2022, 

deel 9








Dag route 8


In deze dag route bezoek je het westelijke deel van het prachtige Park P.N.R du Vercors met twee delen uit de Balcony Roads in France - en passeer je 8 collen.
De Col de la Machine en de Combe Laval zullen met zekerheid een grote indruk op je maken. Ook maak je een kort uitstapje om de Col de Tourniol met de prachtige bochtencombinaties te bezoeken.


Routebeschrijving


Ook deze dagroute verloopt vrijwel geheel door het P.N.R du Vercors en is de route 327 km lang. Volgens de routeplanner kun je de route in 6 uren rijden, maar door al dat moois kun je hiervoor beter een dag reserveren.

Vanuit het hotel gaat het weer naar de D3 en steek je vervolgens de L' Isère over. Je bereikt dan meteen het noordelijkste deel van het National Park. Via de D1532 rij je aan de noordzijde van het park naar Sassenange. Daar gaat het dan via de D1531 het National Park in.
Over de D1531 met de mooie bochtencombinaties en hoogteverschillen rij je zuidwaarts in de richting van het centrum van dit park.
In Lans-en-Vercors verlaat je de mooie D5131 en ga je verder over de net zo mooie D106 in noordelijke richting. De route maakt - als het ware - een lus met het ski-oord Autrans als noordelijkste punt. 
Als het dan weer in zuidelijke richting gaat, rij je door de Gorges du Meauderet tot je de Gorges de La Bourne bereikt; dat is een deel uit de Balcony Roads in France.

In route 7 heb je al een deel van de Gorges de La Bourne gereden, maar nu rij het volledige deel dat naar Pont-en-Royans loopt.

Foto van Google Earth



Je passeert ook nu weer de unieke Pont de la Goule Noire bij de splitsing met de D103. Bij La-Balme-de-Renairel volg je de loop van de rivier La Bourne in zuidelijke richting tot je Pont-en-Royans bereikt. 

Je passeert Pont-en-Royans dan aan de oostelijke zijde en volgt dan eerst de D518 en vervolgens de D54 in zuidelijke richting.
In Saint-Laurent-en-Royans volg je de D2 die je weer bergopwaarts voert. Met prachtige bochtencombinaties rij je door de bosrijke omgeving naar het hoogste deel. Daar kun je genieten van prachtige panoramaviews/ vergezichten op de Ravin du Pas.

Foto van Google Earth


Bij de aansluiting met de D76 volg je deze kort in zuidelijke richting tot je de D199 bereikt. Die brengt je met prachtige bochtencombinaties door de bosrijke bergomgeving naar de andere zijde van deze berg.
Bij de splitsing met de D178 volg je deze in zuidelijke richting. Hierbij passeer je al snel de Grotte de la Draye Blanche, een grottenstelsje dat je kunt bezoeken.

Bij de grote erebegraafplaats Necropole de la Resistance sla je rechtsaf naar de D76. Daar start dan ook weer een deel uit de Balcony Roads in France, namelijk de Combe Laval.
Deze voert je eerst bergafwaarts en passeer je op de Col de Lachau weer een erebegraafplaats. Daarna passeer je het ski-oord Font d'Urle-Chaud Clapier. Met mooie bochtencombinaties en veel hoogteverschillen gaat het over de D76 door de bosrijke omgeving tot je weer de D199 bereikt. Je hebt dan een mooie lus in dat prachtige gebied gereden.

Hierna gaat het nog even verder over de D76 om een van de mooiste delen uit de Balcony Roads in France te bereiken, namelijk de Combe Laval.
Het start met de Col de la Machine die je de meest prachtige vergezichten over de vallei en de bergketens biedt.

Foto van Google Earth


Met de bergwand aan de linkerzijde en het ravijn aan de rechterzijde rij je dan naar de Combe Laval en kun je daar genieten van de bijzondere passages/ doorgangen in de bergwand.

Foto van Google Earth


Bij de Col Gaudissart gaat het dan met mooie bochtencombinaties bergafwaarts naar het einde van de Combe Laval bij het plaatsje Saint-Jean-en-Royans.

Van daar gaat het dan via een kleine doorsteek naar de D131 die je weer zuidwaarts voert. Na het doorkruisen van Bouvante-le-Bas bereik je met enkele mooie bochtencombinaties de Col de la Croix.
Dan gaat het met mooi bochtenwerk bergopwaarts naar de Col du Pionnier.
Hierna gaat het over dit hoger gelegen deel verder op de D199.
Na het passeren van de Pas de Logue kom je bij het prachtige uitzichtpunt bij de Pas de L' Aubasse.

Foto van Google Earth


Langs de bergwand gaat het dan verder naar de Col de la Bataille en zul je ongetwijfeld even stoppen om een foto te maken of om gewoon even te genieten van de bijzonder mooie vergezichten.
Daarna gaat het bergafwaarts tot je het plaatsje Leoncel bereikt. Daar kun je de prachtige Abbaye de Leoncel (klooster-kerk) bezichtigen of gewoon bekijken.

Vanuit Leoncel rij je vervolgens naar de westelijke rand van het National Park en bereik je de Col du Tourniol. De D101 trakteert je vervolgens niet alleen op prachtige bochtencombinaties, maar ook veel hoogteverschillen en prachtige vergezichten.

Foto van Google Earth


Via Barbières en Peyrus gaat het dan over de D68, met de prachtige bochtencombinaties, bergopwaarts. Daarna rij je over de D749 weer het National Park in.

Het gaat dan in zuidelijke richting en bij de Pas de Frécou draai je linksaf de D732 op. Via de Col Jerome Cavalli rij je verder zuidwaarts en zie je het landschap ook veranderen, van bergachtig naar heuvelachtig.
Bij Beaufort-sur-Gervanne draai je de D70 op en gaat het weer in noordelijke richting. Met mooie bochtencombinaties gaat het dan bergopwaarts en bereik je Plan-de-Baix.
Je volgt de D70 verder in noordelijke richting tot je weer het plaatsje Leoncel bereikt.

Hoogtegrafiek dag route 8



Ook na het verlaten van Leoncel volg je de mooie D70, die nu in de vallei tussen 2 bergen ligt, in noordelijke richting. Je passeert hierbij de mooie Pas de L' Escalier en ziet dan ook nu het landschap weer veranderen.

Via Oriol-en-Royans bereik je Saint-Jean-en-Royans en na het doorkruisen hiervan gaat het over de D76 weer noordwaarts.
Je steekt de rivier La Bourne over en bij Espace Royans  volg je de D1532, die je aan de westelijke zijde van het park steeds verder naar het noorden voert.
Bij de kruising van de hoofdwegen volg je de D22, die je langs de over van de L'Isère naar Saint-Gervais-le-Port brengt. Daar steek je de L' Isère over en dan gaat het via Poliénas, Tullins-Fures, Vourey en Moirans terug naar het hotel.








Werkwijze



De laatste aanpassingen

Als je, zoals ik in dit geval, zover bent gekomen dat je ervan overtuigd bent dat de routes goed zijn, is het tijd voor de laatste handelingen.

Als je er zeker van bent dat alle routes die je met een specifieke kaart gemaakt hebt goed zijn, dan kun je deze een definitieve naam en status geven.
Hierbij ga ik ervan uit dat het kaartmateriaal dat je tijdens het maken van de routes gebruikt hebt, hetzelfde is als het kaartmateriaal in je navigatietoestel.
Bij Garmin kun je de versies van de kaarten met elkaar vergelijken.
Is dat niet het geval en zijn de kaarten verschillend, dan kan het zomaar zijn dat de uiteindelijke route die je navigatietoestel maakt, toch afwijkt van de originele route. Datzelfde gebeurt als de instellingen waarmee je de kaart gemaakt hebt, afwijken van de instellingen (routevoorkeursinstellingen) van je navigatietoestel.

In mijn geval heeft Garmin in de tussentijd een nieuwe kaartversie uitgebracht (2023.10) en heb ik deze kaart in BaseCamp én het navigatietoestel geïnstalleerd.

Dat betekent dat ik de bestaande routes, die ik met versie 2022.2 gemaakt heb, moet herberekenen in de nieuwe versie 2023.1

Ik begin dan met het maken (voor zover die nog niet bestonden) van een track van de originele route. Die track sla ik apart op zodat ik die altijd kan gebruiken. De track importeer in vervolgens in BaseCamp en geef ik die een aparte kleur zodat die goed zichtbaar is.
Vervolgens laad ik de originele route die ik met kaartversie 2022.2 gemaakt heb.
Ik importeer die (en de track) natuurlijk in de nieuwe kaartversie 2023.1.
Dan open ik de route en laat ik die herberekenen.
Vervolgens zoom ik in (tot detailniveau) en controleer ik of de route en de onderliggende track hetzelfde zijn.
Als de route ergens van de track afwijkt, dan corrigeer ik dat met behulp van het verplaatsen van bestaande routepunten of het bijplaatsen van nieuwe routepunten. 
De herberekende route moet uiteindelijk exact hetzelfde zijn als de track! 

Als dat het geval is, wijzig ik de kleur van de route naar rood en sla ik die route opnieuw op met een andere (versie) naam. Hierdoor blijft ook de versie die gemaakt werd met het oude kaartmateriaal bestaan. Dat zelfde doe ik met de track.

De route (met de routepunten en aanvullende informatie/ POI's) gebruik ik voortaan als werkbestand.
De track gebruik ik in het navigatietoestel voor het rijden van de route.


Reacties