Reizen | Balcony Roads Vercors 2022 - deel 7

    

 Reizen

Balcony Roads - Vercors 2022, 

deel 7








Dag route 6


In deze dag route bezoek je het prachtige Park P.N.R du Vercors, De Gorges de Gats - een deel uit de Balcony Roads in France - en passeer je zo'n 7 collen.
Helaas moet je ook wat stedelijke/ bevolkte gebieden doorkruisen, maar de prachtige wegen, bochtencombinaties, hoogteverschillen en vergezichten maken het ongemak ruimschoots goed.


Routebeschrijving


Vanuit het hotel gaat het eerst lang de rivier L' Isere richting oversteek bij Voroice. Dan gaat het via Sassenange, Fontaine en Seyssins naar het Park National Vercors. 
Aan de zuidkant van Seyssins ligt het Fort de Comboire op de Col de Cossey ou de Comboire.
Via Varces-Allières-et-Risset en Vit gaat het dan zuidwaarts tot het Reservaat Naturelle Istes du Prac.
Na het doorkruisen van dit reservaat volg je de D529 zuidwaarts, met de rivier Le Drac aan je rechterzijde en de berg aan je linkerzijde, naar het stuwmeer Lac N.D Commiers. Je volgt hierbij de Combe Liauson en bij het plaatsje Monteynard krijg je een prachtige panoramaview op het dal met het stuwmeer Lac de Monteynard-Avignonet (fotomoment).

Je verlaat vervolgens de D529 en gaat verder op de prachtige D116 met de heerlijke bochtencombinaties. Het gaat dan bergafwaarts en je krijgt dan zicht op de lager gelegen rivier Le Drac. Je volgt dan de loop van deze rivier tot je La Mure bereikt. Daar neem je de zuidelijk gelegen randweg.

In plaats van de bekende D526 volg je nu de bochtenrijke en mooi gelegen D168. Via een mooie boogbrug steek je de rivier Le Drac over. Hierna volg je toch een stukje D526 tot je bij Saint-Jean-Hérans de D34 op draait.

Deze D34 slingert door het heuvel- en bergachtige landschap in westelijke richting, parallel aan de D526. Met een mooie bochtencombinatie sluit deze uiteindelijk toch weer aan op de D526. Je maakt dan een korte doorsteek.

Hoogtegrafiek dagroute 7

De route gaat dan verder over de D13, in het prachtie Park P.N.R du Vercors. Na wat leuk bochtenwerk in een bosrijke omgeving gaat de route verder over de D1075 (E712). Deze mooie, maar wat drukkere weg, brengt je o.a. naar de Col de la Croix - Haute en biedt je prachtige vergezichten of panoramaviews.

foto van Google Earth

Bij het gehucht La Croix-Haute buig je af naar de D539, die je bergopwaarts naar de Col de Grimone voert. En met een mooie bochtencombinatie bereik je Grimone, waarna je langs de bergrug en door de vallei Ravin de Clastre rijdt.

Je bereikt vervolgens de Gorges de Gats, een van de delen in de Balcony Roads in France. Dit routedeel slingert a.h.w. tussen 3 bergketens door naar het aasnsluitpunt met de D120.

Gorges de Gets - foto van Google Earth

De D120 voert je vervolgens tussen de verschillende bergketens door in noordelijke richting naar Les Nonières.

Vandaar gaat het bergopwaarts, door de Ravin de la Crloix, in noordelijke richting naar de Col de Menée. Daar wijzigt de naam D120 in de D7.

Col de Menée - foto van Google Earth

Ook de D7 biedt je nog steeds de mooiste bochtencombinaties en vergezichten. Niet lang na deze col arriveer je al bij de volgende col; de Col du Prayet. Ook daar kun je genieten van de uitzonderlijk mooie vergezichten of panormaviews.

Col du Prayet - foto Google Earth


Bij de aansluiting van de D7 met de D1075 volg je vervolgens een klein stuk de D1075 in noordelijke richting. En ter hoogte van Saint-Michel-les-Portes buig je af naar de D8, die je weer dieper het National Park in voert.

Met prachtige bochtencombinaties en vergezichten voert deze D8 je vervolgens in noordelijke richting naar Gresse-en-Vercors. Daarna buig je af naar de D242 en bereik je al snel de Col des Deux.

Col des Deux - foto van Google Earth

Aan moois zal het je zeker niet ontbreken, want je rijdt a.h.w. door een vallei met aan de linker kant een prachtig berg (rots) massief. Bij het plaatsje Château-Bernard verlaat je de D242 en rij je verder over de D8.

Via de Col de L' Azelier rij je - over de D8 - door in noordelijke richting tot Prélenfrey. Daar buig je weer af in zuidelijke richting tot Saint-Berthelemy. Ook op dit stukje krijg je nog wat leuke bochtencombinaties onder de wielen.

foto van Google Earth


Daarna gaat het over de D8 verder in noordelijke richting, naar bevolkt en bebouwd gebied.

Via La Gua, Vif, Varces-Allières-Risset, Claix en Seyssins maak je de doorsteek naar het laatste deel van deze route in het P.N.R Vercors.

Over de prachtige en bochtenrijke D106 rij je in zuidelijke richting naar Lans-en-Vercors. Van daar gaat het over de D531 weer in noordelijke richting; de route maakt dus een lus in het park. Je rijdt door de prachtige vallei Gorges du Furon, langs het stuwmeertje en met heerlijke bochtencombinaties naar het noordelijkste punt van het park. Daar verlaat je het park voor de terugreis.

Via Sassenange is het dan nog maar klein stuk rijden naar het hotel.






Werkwijze

Creativiteit, geduld en tijd nemen.

Dat zijn de sleutelwoorden die ik gebruik om het proces te omschrijven waarbij je meerdere routes maakt in een specifiek gebied.

Als je op de kaart kijkt, dan is het echte Vercors-gebied niet heel omvangrijk. Het was dan ook een uitdaging om binnen dat gebied meerdere dagroutes te maken. Ik heb dan ook eerst verschillende bestaande routes uit mijn omvangrijke database op de kaart gelegd om inspiratie op te doen. En daar ben ik best wel meerdere dagen mee bezig geweest; eerst een beeld te vormen van elke dagroute. 
Hierbij kun je bijvoorbeeld de techniek gebruiken om met behulp van een aantal waypoints de contouren van een dagroute vast te leggen. Later kun je deze contouren gebruiken om de route echt vorm te geven.
En elke route blijft een concept-route tot je helemaal tevreden bent met het complete resultaat; dus je hele reis.
Als je die gedachte vast houdt, dan ben en blijf je in staat om zolang te wijzigen tot je het punt hebt bereikt dat je denkt dat het niet beter kan, of dat je gewoon geen tijd meer hebt.
Sla elke versie van een route op met een versie-naam. Hierdoor kun je altijd terug naar een oudere routevorm als het toch niet blijkt te werken. Want in de loop van de tijd vergeet je welke wijzigingen of aanpassingen je gemaakt heb. Door met versies te werken, kun je de verschillen zien.
Bij het maken van deze routes heb ik gemiddeld genomen zo'n 4 of 5 versies gemaakt voordat ik deze als concept route heb aangemerkt. De concept route heeft bij mij dan ook altijd een herkenbare kleur, namelijk licht blauw.
De definitieve versie krijgt een rode kleur.


Bij de volgende routebespreking zal ik ook weer meer informatie geven over de werkwijze. 

Reacties