Trail Braking | deel 3 - Canyonchasers

 

 Trail Braking - 3






Informatiebronnen



In Deel 2 - BratTKacs van deze studie (Trail braking) heb ik een samenvatting gepubliceerd over de visie van BratTKacks over dit onderwerp.

In dit deel kun je de samenvatting lezen die ik heb gemaakt op basis van de YouTube video van Canyonchasers.

Mocht je dit nog niet gezien hebben, dan kun je op de onderstaande link klikken om het te bekijken.





Tip*

Mocht je het 'gesproken woord' niet goed kunnen volgen, dan kun je aan de onderzijde van het videoscherm(beeld) de ondertiteling inschakelen. Ook bestaat de mogelijkheid om het transcript te openen. Dit kun je openen door aan de onderzijde van het scherm op de drie stipjes te klikken. Dan krijg je de mogelijkheid om het transcript in te schakelen.


Canyonchasers


Samenvatting (en vertaling)


Wat is trailbraking?

In de context van motorrijden is trail braking het verminderen van de remdruk op de voorrem als de motor wordt ingeleund. Je remt voorbij het punt waarin je instuurt met de focus op de voorrem. Het gebruik van de achterrem terwijl de motor in een hellingshoek is, is extreem gevaarlijk. Dus voor de duidelijkheid: trail braking is primair een techniek op de voorrem.

 

Gecombineerde remmen

Als je motor over gecombineerde remmen beschikt, dan hoef je niet bang te zijn. Trail braking werkt bij alle motoren, van cruisers, toermotoren, adventure motoren en zelfs scooters.

 

Conventionele opleidingen

Bij conventionele (basis) opleidingen word je aangeleerd om voor de bocht te remmen en om vervolgens de bocht uit te accelereren.

Dan kom je bij een zogenaamde blinde bocht, hoe en wanneer weet je dan wanneer je kunt accelereren? Je weet immers niet hoe scherp de bocht zal zijn, hoe de bocht verder verloopt en kunt dus ook de snelheid niet goed inschatten.

 

Tegenstrijdige krachten

Als we afremmen zal het gewicht van de motor naar de voorkant verschuiven en wordt de voorvering ingedrukt. Als de voorvering wordt ingedrukt, zal hierdoor de wielbasis van de motor korter worden. De voor- en de naloop veranderen ook waardoor de motor – op de rechte lijn – minder stabiel wordt en van richting wil veranderen. Door op de voorrem te remmen zal je motor, ongeacht welk model motor je rijdt, zich meer als een sportmachine gedragen.

Als we accelereren zal het gewicht van de motor, in tegenstelling tot bij het remmen, naar de achterzijde van de motor verplaatst worden. Hierdoor wordt de voorvering langer (de motor komt aan de voorzijde uit de vering) en zal ook de wielbasis groter (langer) worden. Natuurlijk veranderen ook de voor- en de naloop wat tot gevolg heeft dat de motor stabieler – in de rechte lijn - wordt en de motor rechtuit wil gaan. Het maakt niet uit welke type motor je rijdt, bij het accelereren gedraagt elke motor zich als een cruiser.

Met trail braking maken we optimaal gebruik van deze krachten.

 

Bochtensnelheid en ideale lijn

Een van de favoriete momenten tijdens het geven van circuit training is het moment dat een leerling gefrustreerd aangeeft dat hij geen ideale, snelle lijn kan vinden in een specifieke bocht. Het is een dan een langzame bocht, waarin geen snelle lijn zit.

En dat is de realiteit bij het motorrijden; hoe gematigder of hoe groter de radius van de bocht, hoe meer snelheid je door de bocht kunt. En hoe krapper, of kleiner de radius van de bocht, des te langzamer je moet rijden. Aanvullend op het tegensturen, kun je de remmen (m.n. de voorrem) gebruiken om van richting te veranderen. Doordat de voorvering tijdens het remmen wordt ingedrukt, verandert ook de het spoor en de voor/naloop. Hierdoor kan de motor sneller en eenvoudiger van richting veranderen. Door te remmen wordt de (draai) cirkel kleiner tot het moment dat je de exit van de bocht ziet.

Is de bocht krapper (bochtenradius kleiner) dan verwacht, of is er een onverwacht obstakel, dan ben je al bezig met snelheid te verminderen. Doordat je al afremt heb je meer keuzemogelijkheden; je blijft vertragen, je ontwijkt een obstakel of je brengt de motor – in de bocht – tot stilstand.

 

De bocht uit accelereren

Als het remmen tot gevolg heeft dat de snelheid afneemt, dat de motor gemakkelijker van richting verandert en de (draai) cirkel kleiner wordt, dan komen we nu bij het leuke deel.

Je kunt, door gas te geven, de motor laten oprichten waardoor de (draai) cirkel groter wordt en kun je op deze wijze de bocht uit accelereren. De bocht-exit is de veiligste plaats om te accelereren omdat je dan overzicht hebt en je in een (vrijwel) rechte lijn kunt accelereren. In ideale omstandigheden accelereer op het moment dat je weer aan de buitenzijde van de bocht uitkomt. Zorg ervoor dat je niet te snel of te agressief accelereert waardoor je te wijd gaat in een bocht!   

Als je gedurende de hele bocht accelereert, dan geef je de motor tegenstrijdige opdrachten (input). Zoals gezegd veroorzaakt accelereren een wijziging in de geometrie van de motor en zal de motor in een rechte lijn vooruit willen. Hierdoor zullen de bochtenradius en dus ook de draaicirkel groter worden (toenemen). Daarbij zal ook de onveiligheid toenemen omdat je onvoldoende zicht hebt.

 

Is het veilig?

Trail braking zorgt, mede door de combinatie van het model en de rijeigenschappen, dat je veiliger en met grotere precisie bochten rijdt. In het verleden zullen rijinstructeurs en andere rijders je verteld hebben dat remmen in een bocht extreem gevaarlijk is. En dat is ook zo! Remmen in een bocht, met name het gebruiken van de achterrem als de motor in een hellingshoek (ingeleund) is, is extreem gevaarlijk en moet altijd vermeden worden.

Maar bij het trail braken zal je niet diep in de bocht remmen. Je start eerder met licht remmen en blijft zo lang mogelijk (in principe tot aan de bocht-exit) gedoseerd remmen. Bij het naderen van de bocht gebruik je beide remmen en bij de bocht-ingang laat je de achterrem gedoseerd los. Je houdt gedurende de bocht, gedoseerde druk op je voorrem tot dat je bij de bocht-apex of de bocht-exit komt. Dan los je de rem en accelereer je de bocht uit.

 

Gebruik van de motorrem

Je denkt nu vast, het afremmen doe ik al want ik rem af met behulp van de motorrem in plaats van de voorrem. Dat kan natuurlijk ook, maar wat doe je als de bocht dan onvoorzien krapper wordt/ is dan je dacht? Je kunt dan geen motorrem toevoegen. Alleen door gebruik te maken van de remmen kunnen we ultieme controle over onze snelheid.

Daarbij komt dat de motorrem eigenlijk hetzelfde effect heeft als het remmen met de achterrem. Ook heft de motorrem alle positieve effecten op die het remmen met de voorrem juist genereert.

Het gebruiken van de motorrem als voorbereiding voor de bocht heeft een positieve werking door de toegevoegde snelheidsafname. Het gebruiken van de motorrem in een bocht heeft echter hetzelfde effect als het remmen met de achterrem.

 

 Tot slot

Bovenstaande samenvatting is gebaseerd op de informatie uit het videofilmpje van Canyonchasers. Hier en daar heb ik een kleine aanvulling geplaatst om de uitleg beter te kunnen verduidelijken. Ook heb ik minder belangrijke elementen uit de video niet beschreven.


Ondanks de verschillende benaderingen geeft ook deze video aan dat er belangrijke voordelen zijn als je deze techniek beheerst en toepast.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de technische apecten van de motor, dan is de YouTube video van AntiPiloteDeLigneDroite heel interessant en verhelderend. Persoonlijk ben ik vooral nieuwsgierig geraakt naar de uitleg van Clément Duval over het drukken (tegensturen) van de motor (door stuurbeweging) op het moment dat de motor is ingeleund. Hij laat zien dat bij die techniek, het drukken (tegensturen) juist een averechts effect heeft waardoor de motor in onbalans raakt. Héél interessant.....

Vooruitblik


In het volgende deel kunnen jullie lezen en kijken naar een video van MCrider.

Klik op onderstaande link om het filmpje al eens te bekijken.








 






























Reacties