BaseCamp | Unieke Routepunten - deel 3

  

 Unieke Routepunten - deel 3







UNIEKE ROUTEPUNTEN


In de vorige publicaties over dit onderwerp heb ik de noodzaak/ voordelen aangegeven (deel 1) en een techniek beschreven om de routepunten geautomatiseerd van een code te voorzien (deel 2).

Als de routepunten eenmaal van een unieke code voorzien zijn, dan krijg je als route-ontwikkelaar of routemaker (je mag zelf een benaming hiervoor kiezen) een aantal voordelen, zeker als je met BaseCamp werkt.

In dit deel beschrijf het voordeel dat je meerdere routes in BaseCamp kunt openen en die zonder problemen kunt bewerken.  Je kunt bijvoorbeeld op een heel eenvoudige, snelle wijze een bestaande lange route inkorten, waarbij je de lange route als basis gebruikt.

Je krijgt dan bijvoorbeeld een lange- en een (hiervan afgeleide) kortere dag route.

In de afbeeldingen hieronder kun je zien wat ik bedoel: 

Op afbeelding (afb. 1) zie je de lange dag route. Die wordt ingekort en vervolgens ontstaat hierdoor een korte dag route (afb. 2). Ter vergelijking heb ik de routes nog op elkaar gelegd (afb. 3).

Afbeelding 1 - Lange Route


Afbeelding 2 - Korte Route

Afbeelding 3 - Beide routes

Om dit voor elkaar te krijgen ga je als volgt te werk.

 

Werkwijze


Lange route maken

Om deze techniek te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat je eerste een lange(re) route maakt met behulp van unieke routepunten. Mocht je op voorhand weten dat je een lange- en een (afgeleide) kortere route wilt maken, dan start je (vrijwel) altijd met het uitwerken van de lange route. Bij het maken van de (unieke) code voor de routepunten kun je al rekening houden dat je een lange- en een korte versie maakt. Ik gebruik hier simpelweg een toevoeging in de code voor, bestaande uit de letters L of K.

 

Lange route laden in BaseCamp

Nadat je een kopie hebt gemaakt van de originele route (je gaat de route immers wijzigen en je wilt altijd terug kunnen vallen op een originele route) open je deze in BaseCamp.  Je hebt nu overzicht over de waypoints en routepunten in de Bibliotheeklijst (alles wat zich in de routelijst bevindt) en je kunt de route(informatie) inzien. Ter controle kun je de waypoints en routepunten in de Bibliotheeklijst vergelijken met de punten in de route.

 

Routepunten (lange route) verwijderen uit de Bibliotheek

Meestal is het heel eenvoudig om een route in te korten door een lus of een ander deel van de lange route te verwijderen en een doorsteek te maken tussen de overgebleven route delen. In dit voorbeeld heb ik bijvoorbeeld ervoor gekozen om een doorsteek (groene kleur) te maken en heb ik het zuidelijke deel van de lange route laten vervallen. Hiervoor heb ik de routepunten 91 t/m 119 uit de lange route laten vervallen.



Nadat je hebt vastgesteld welke routepunten je moet verwijderen uit de lange route, verwijder je deze punten eerst in de Bibliotheek. Je kunt deze punten selecteren en dan met behulp van de rechtermuisknop de opdracht [Wis] gebruiken. Je kunt zelfs meerdere punten tegelijk selecteren met behulp van de [Shift] of [Ctrl] toetsen. Als je de routepunten eerst in de Bibliotheek verwijdert, dan komen die niet meer voor in de routelijst. De routepunten staan echter wel nog in het routebestand; de route. Als je de route op de kaart bekijkt, dan is die ongewijzigd!

Je kunt de routepunten die je uit de Bibliotheek (oftewel routelijst) verwijderd hebt, maar die nog in het routebestand staan, herkennen aan de toevoeging ‘1’ achter de code in het routebestand.

 

Routepunten verwijderen uit de lange route

Als je het routebestand opent, herken je de routepunten die je eerder uit de Bibliotheeklijst verwijderd hebt aan de afwijkende code. Deze routepunten kun je selecteren door op het eerste routepunt te klikken terwijl je de [SHIFT] toets ingedrukt houdt. Dan klik je op het laatste routepunt en zijn alle (tussenliggende) punten geselecteerd. Je kunt alle routepunten nu verwijderen door op de rechtermuisknop te klikken en het de opdracht [Wis] te gebruiken. Je kunt echter ook de [Delete] knop gebruiken.



Als je het route(bestand)scherm nu sluit, zal BaseCamp automatisch een nieuwe route samenstellen op basis van de aanwezige routepunten.

 

Routepunten Toevoegen

Omdat BaseCamp nu zelf een route bedacht heeft tussen de bestaande routedelen, is de kans groot dat je deze toch wilt wijzigen. Hiervoor plaats je nieuwe waypoints die je een voorlopige code geeft, zoals ik dat in deel1 beschreven heb.

In dit voorbeeld heb ik om de doorsteek te realiseren routepunten 91 en 92 in de korte route geplaatst. Tevens heb ik het eindpunt (93) verplaatst.



 

Routepunten zacht maken

Omdat er nu harde- en zachte routepunten in het routebestand staan, is het noodzakelijk dat je alle routepunten weer zacht maakt. Zoals ik al in deel 1 beschreven heb, selecteer je alle tussenliggende punten en klik je vervolgens op de rechtermuisknop. In het menu kies je dan de optie ‘niet waarschuwen bij aankomst, punt maken’. Je geeft het routebestand een andere naam en sluit vervolgens het route (bestand) informatiescherm.

 

Route opslaan met een nieuwe naam

Je slaat de gewijzigde route nu op (exporteren) en wijzigt hierbij ook de routenaam!

 

Route openen met kladblok of editor

Je opent dan het programma Kladblok in Windows of een XML-editor.  Zoals ik in deel 2 al beschreven heb, open je de route (het routebestand) om het te kunnen bewerken.

 

Routecodes wijzigen

Je wijzigt dan alle bestaande codes (die nog naar de oorspronkelijke lange route verwijzen) in het routebestand. Je vervangt deze codes door een nieuwe code die naar de nieuwe, korte route verwijzen.

Vervolgens selecteer je alle codes die naar de nieuwe routepunten verwijzen en die je geplaatst hebt om de routedelen te koppelen. Ook die codes wijzig je dan in de nieuwe code van de korte route.

 

Route opslaan

Je slaat dit bestand vervolgens op als een GPX-bestand. Je kunt hierbij de combinatie [CTRL] en [S] gebruiken.

 

Route controleren

Als je de nieuwe route hebt opgeslagen kun je deze controleren in BaseCamp.

 

Wees Creatief

 

De hierboven beschreven techniek kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld twee bestaande routes te wijzigen om ze vervolgens te combineren. Je kunt hierdoor uit twee bestaande routes een nieuwe, derde route maken. De basistechniek blijft namelijk hetzelfde: je opent de routes in BaseCamp en je verwijdert ongewenste routedelen door de routepunten te verwijderen. Daarna maak je een keuze of je de routepunten uit een van de routes naar de andere kopieert of dat je een nieuwe routelijst aanmaakt. Je kopieert dan alle routepunten naar de nieuwe routelijst en maakt hiermee een nieuwe route. Wees creatief!

 

 

 


Reacties