Garmin TreadⓇ App
Overzicht over je groep met de TreadⓇ App
De gebruikers van een Garmin Zumo XT2 of een Tread toestel kennen de Garmin TreadⓇ app al. Met behulp van deze app kunnen ze data met het toestel uitwisselen. Meer hierover kun je op de support webpagina van Garmin lezen.
Als gebruiker van een Garmin Zumo XT was deze app voor mij niet interessant omdat die niet compatibel is. Ik was dan ook niet geïnteresseerd tot dat ik enkele weken geleden een filmpje op YouTube zag. Hierin gaf een ervaren gebruiker een uitgebreide review over de Garmin Zumo XT2 en de TreadⓇ app.
Mijn aandacht ging toen helemaal uit naar een voorbeeld waarin deze gebruiker (tevens reisbegeleider) de app ook tijdens zijn motorreizen gebruikt. Hij laat alle deelnemers de TreadⓇ app op hun smartphone installeren en hierdoor kan hij deze tijdens de rit monitoren. Het mooie hiervan is dat eigenlijk niemand, geen van de deelnemers, gebruik moet maken van een Garmin toestel!
Groepen maken en volgen met de TreadⓇ app
Ik hoef niet uit te leggen hoe handig het is om te weten waar deelnemers/ rijders in een groep zich bevinden. Zeker voor reisbegeleiders of zogenaamde voorrijders van kleinere groepen is het handig om visueel inizicht te krijgen (via een kaart) waar deelnemers zich bevinden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als niet elke deelnemer zo'n Garmin toestel met die specifieke functie heeft?
Om te beginnen moet elke deelnemer de Garmin TreadⓇ app op diens smartphone installeren en hierbij de goede rechten (machtiging) instellen.
Om gebruik te kunnen maken van deze app, zal de gebruiker wel een account moeten aanmaken bij Garmin. Dit gaat heel eenvoudig door op de Garmin website een account aan te maken.
Hierbij is vooral belangrijk dat de app voortdurend toegang krijgt tot de locatiebepaling en dat deze laatste natuurlijk ingeschakeld is.
Hierbij ga ik ervan uit dat de smartphone natuurlijk voorzien is van een GPS-chipset omdat dit gewoon het beste werkt.
Hierbij ga ik ervan uit dat de smartphone natuurlijk voorzien is van een GPS-chipset omdat dit gewoon het beste werkt.
Via de GPS-chipset én de positiebepaling via de zendmasten (trilateratie) zal de smartphone de exacte locatie van de smartphone vastellen. Uiteraard zal de smartphone ook mobile data ingeschakeld moeten hebben, want anders is er geen data-overdracht.
Bij de installatie van de app wordt de vraag gesteld of de app gekoppeld moet worden met een Garmin toestel. Hierbij moet worden aangegeven dat er géén koppeling moet plaatsvinden met een Garmin toestel (doorgaan zonder koppeling). Hierdoor weet de app dat die enkel gebruikt zal worden door/ op een smartphone.
Natuurlijk zal elke deelnemer in die groep deze app moeten installeren en dus ook een account moeten aanmaken. Dat kan tijdelijk of permanent zijn.
Na de installatie kan iedereen met de app een groepsrit aanmaken of aangeven aan een rit te willen deelnemen. Dat gaat heel eenvoudig.
De initiatiefnemer, reisbegeleider of voorrijder opent de ap en geeft hierin aan dat hij een rit wil maken. Hierbij wordt meteen een link aangemaakt die je via een QR-code of een link met anderen kunt delen. Het is bijvoorbeeld heel handig om die link via de [link-knop] te delen met behulp van bijvoorbeeld Whatsapp.
De deelnemers die de link of de QR-code ontvangen hoeven hier maar op te klikken en deze in de TreadⓇ app te bevestigen.
Dat is alles!
Alle deelnemers kunnen nu op de kaart van de TreadⓇ app zien waar de andere deelnemers zich bevinden.
Enkele nadelen
Het is een prachtige functie die heel nuttig en ook nog eens kosteloos is. Maar er kleven ook wat nadelen aan deze techniek.
De voornaamste nadelen vormen het hoge accuverbruik van de smartphone en natuurlijk de mobile data-overdracht. Toch wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen die dit mooie syteem biedt. Zeker als we hierbij aan veiligheid en ondersteuning denken!
En voor de zekerheid heb ik deze technieke natuurlijk ook zelf getest en werkte die bij mij heel goed. Dus zeker een aanrader 😎
Reacties
Een reactie posten