Motornavigatie is keuzes maken
Ontwikkelingen volgen
Tijdens de donkere winterdagen vind je mij natuurlijk vaker achter de PC. Dan besteed ik tijd om o.a. de ontwikkelingen op het gebied van motornavigatie te volgen. Tegenwoordig hoef je zelf niet meer veel te experimenteren of te testen, want er worden dagelijks vele tientallen filmpjes op YouTube gepost. Het is dan meer een kwestie van de juiste filmpjes eruit te pikken.
Belangrijkste ontwikkelingen
Als ik op dit moment een nieuw toestel zou moeten of willen kopen, hoe zou ik dan tot een keuze kunnen komen?
Dit is voor mij de leidende vraag die tevens een bruggetje vormt naar de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van motornavigatie (althans naar mijn mening). Hieronder heb ik dan ook een samenvatting geplaatst met mijn visie over de ontwikkelingen en wat ik over specifieke merken of modellen denk.
Voor de 'gewone motorrijder'
Je ziet het merk Garmin redelijk conservatief en behoudend ontwikkelen voor de motorrijders in (centraal/ west) Europa. Eigenlijk is er maar een belangrijke ontwikkeling geweest namelijk die van de Garmin Zumo XT naar de XT2. Voor de motorrijders (en offroad enthousiasten) in de USA is dat natuurlijk heel anders. Daar hebben ze andere eisen en wensen die je vrijwel niet kunt vergelijken met Europa. Je ziet dat Garmin wel meer aandacht besteedt aan het opslaan van (route) data in de cloud en het toegankelijk maken van deze data via apps op je smartphone. De navigatietoestellen blijven 'decicated devices' oftewel specifiek ontwikkeld en gericht op navigatie waarbij andere functies vooral door apps van de gekoppelde smartphones gerealiseerd worden.
Het merk TomTom heeft al langere tijd niets vernieuwends meer op de markt gebracht en borduurt nog steeds voort op het oude succes-platform van de Raider 500-serie. Persoonlijk zie ik de TomTom Rider niet als een navigatietoestel, maar als een goede routeplanner. Ik beschouw dit toestel dan ook als een route-app in een mooi kastje.
Het is vanuit technisch oogpunt ongebegrijpelijk dat er nog steeds motorrijders zijn die zich laten verleiden om een dergelijk toestel te kopen. Het is, naar mijn mening, te vergelijken met het kopen van een smartphone die 5 jaar oud of zelfs ouder is. Ik vind het onbegrijpelijk.
Het is vanuit technisch oogpunt ongebegrijpelijk dat er nog steeds motorrijders zijn die zich laten verleiden om een dergelijk toestel te kopen. Het is, naar mijn mening, te vergelijken met het kopen van een smartphone die 5 jaar oud of zelfs ouder is. Ik vind het onbegrijpelijk.
Het merk Carpuride (uit China) is sterk in opkomst vanwege de lage prijs en de mooie functionaliteiten. Zo kunnen BMW-rijders de meest recente Carpuride ook gebruiken voor het uitlezen van motorinformatie (toerental, instellingen etc.).
De prijs van de Carpuride is daarnaast ook heel aantrekkelijk, maar dat heeft een belangrijke reden. De Carpuride MOET namelijk altijd gekoppeld zijn (tethering) met een goed werkende smartphone. Dat betekent dat je constante data-overdracht hebt die de accu van je smartphone natuurlijk zwaar belast!
Daarnaast heeft niet elke Carpuride een ingebouwde GPS-chip én is er overwegend geen kaartmateriaal geïnstalleerd.
Aangezien Carpuride een Chinees product is, bestaat de mogelijkheid (wellicht zelfs zekerheid) dat je persoonlijke data met de Chinese overheid gedeeld moeten worden!
Net als Carpuride kun je het nieuwe merk Chigee als grote nieuwkomer op de markt van motornavigatie plaatsen. In tegenstelling tot wat de naam doet denken is Chigee een Amerikaans bedrijf dat door enthousiaste motorrijders werd opgericht.
Ook deze navigatietoestellen zijn vrijwel volledig afhankelijk van de koppeling met een goed werkende smartphone. Als je de YouTube filmpjes (en reviews) moet geloven dan is er duidelijk sprake van kwaliteitverschil tussen de toestellen van Carpuride en Chigee. Dit in het grote voordeel van Chigee!
Wellicht is dit een merk waar we in de toekomst nog veel goede dingen van kunnen verwachten.
Ook deze navigatietoestellen zijn vrijwel volledig afhankelijk van de koppeling met een goed werkende smartphone. Als je de YouTube filmpjes (en reviews) moet geloven dan is er duidelijk sprake van kwaliteitverschil tussen de toestellen van Carpuride en Chigee. Dit in het grote voordeel van Chigee!
Wellicht is dit een merk waar we in de toekomst nog veel goede dingen van kunnen verwachten.
Voor de 'adventure of offroad rijder'
Deze groep motorrijders hebben veelal meer behoefte aan andere informatie (en functionaliteiten) dan de doorsnee motorrijder. Zo willen zij ook gebruik kunnen maken van kaartmateriaal dat inzicht geeft in terrein, omgeving, wandelpaden en ga zo maar door. Ook willen zij graag een koppeling met hun motor waardoor ze voertuiggegevens kunnen uitlezen/ aflezen.
De ontwikkelingen voor deze gebruikers richten zich dan ook vooral op offroad gebruik en dat resulteert in robuuste en goed afleesbare tablets. Die kunnen geheel naar eigen wens worden ingericht en voorzien van apps.
Op dit moment zijn er (naar mijn inzicht) twee belangrijke spelers op deze markt namelijk DMD Navigation en Carpe Iter. Beide merken werden opgericht door fanatieke offroadrijders die met hun technische kennis en vaardigheden nieuwe producten hebben ontwikkeld. Ze worden hierbij ondersteund door de input van enthousiaste communities (offroad- en adventure rijders over de gehele wereld).
De producten die zij ontwikkelen zijn doorgaans van hoogwaardige kwaliteit en voor specifieke voertuigen ontwikkeld. Dat maakt de producten natuurlijk ook duurder en is er vaak een levertijd.
Ik vind het een heel interessante en bijzondere wereld omdat je er een mix van hardcore motorrijders en zogenaamde nerds aantreft. De ontwikkelingen binnen die wereld gaan dan ook bijzonder snel.
Samenvattend
Uit mijn bovenstaande 'gedachtenkronkel' kunnen jullie in ieder geval afleiden dat de aankoop van een ander of nieuw navigatietoestel een persoonlijke keuze is. Het navigatiestoestel dat voor een ieder geschikt zal zijn, is nog niet uitgevonden en dat zal ook zeker niet gebeuren.
Als je niet op koopimpulsen reageert (aanslaan op acties of kortingen) dan gaat er toch een denkproces aan vooraf. En dat is goed!
Het is dan ook mooi om te zien dat er inmiddels twee serieuze fabrikanten bij zijn gekomen die toestellen maken voor de 'doorsnee motorrijder'. Hierdoor moeten de gevestigde namen ook weer aan de slag.....
En voor de mensen die zich afvragen voor welk toestel ik nu zou kiezen, wil ik dat ook wel bekend maken.
Op dit moment zou ik voor mijn ritten en reizen kiezen voor de Garmin Zumo XT2 in combinatie met de stuurbediening. De stuurbediening zie ik echt wel zitten omdat ik tijdens het rijden eigenlijk veel te vaak bezig ben met het bedienen van m'n Zumo XT. Het is niet alleen onwenselijk om dit te doen, maar ook gewoon onveilig. Maar toch kan ik het niet laten, want om de motor om de paar km aan de kant te zetten - om de Zumo te bedienen - dat zie ik ook niet zitten.
Vooralsnog zal ik waarschijnlijk niet wisselen want deze voorkeurcombinatie is zeker prijzig te noemen. Dat is helaas nog steeds het geval bij Garmin producten.
beste bronnen op YouTube
En voor de adventure- en offroadrijders is er dit informatieve filmpje van een bekende Zweed
Nog even een aanvulling geplaatsts bij de beste bronnen op YouTube. Een filmpje dat je niet mag missen als adventure- of offroadrijder
BeantwoordenVerwijderen