Garmin Zumo XT | POI's maken, zoeken en gebruiken #POI's #POI's maken

 Garmin Zumo XT 

POI's maken, zoeken en gebruiken





Waarom POI's ?

Je bezit of gebruikt een Garmin Zumo XT-model en dit toestel zit standaard al boordevol nuttige (of minder nuttige) POI's. Denk hierbij aan databases (kaartlagen) met bijvoorbeeld locaties van flitspalen, parkeerplaatsen, tankstations of alle informatie uit iOverlander. Hiermee kun je al veel extra informatie op het toestelscherm zichtbaar krijgen.  

Maar al vanaf de introductie van de Zumo XT modellenreeks stoor ik mij aan de wijze waarop en vooral wanneer extra informatie op het scherm verschijnt. Het beste voorbeeld is de informatie over tankstations terwijl je een route rijdt.
Als je kijkt naar de wijze waarop en wanneer de Zumo XT deze informatie toont en je vergelijkt dit met de TomTom Rider - serie, dan is de TomTom beduidend gebruiksvriendelijker. Dat toestel toont in een apart schermdeel (aan de rechterzijde) de afstanden tot tankstations op of nabij de route.
En die functie krijg je gewoon niet zo mooi voor elkaar met de standaard instellingen van een Zumo XT model.

Dat kan echter wel als je zelf locaties van tankstations (en andere punten) als POI's aan je toestel toevoegt. Dat vergt wel wat vaardigheid en tijd, maar hiervoor krijg je (automatisch) veel nuttige informatie tijdens het rijden van een route. Daarbij komt dat je de informatie zelf bepaalt!

POI vs. Waypoint

De afkorting POI staat voor Point of Interest dat eigenlijk niets anders is dan een zelf aangemaakte locatie (coördinaten) met toegevoegde informatie. Het is dan ook heel eenvoudig om een POI te maken, het verschilt in principe niet van het maken van een waypoint. Het grote verschil zit echter in de toepassing.

Waypoints (en shapingpoints) worden aangemaakt en gebruikt om een route te maken, je hebt dan ook minimaal 2 waypoints nodig om een route te maken (begin en eindpunt). De waypoints zijn dan ook een vast onderdeel van een route. 

POI's worden aangemaakt als losse (zelfstandige) locaties (of punten) die - al dan niet permanent - op een kaartlaag worden getoond of die je kunt oproepen (activeren). POI's zijn dan ook geen onderdeel van een route, maar worden veelal als een (zelfstandige) verzameling of database in het toestel opgeslagen.

Zo zijn de locaties met tankstations, horecagelegenheden, parkeerplaatsen etc. die je in het toestel kunt aanvinken, opgenomen in databases. Die worden door Garmin beheerd en aangeleverd middels updates. Hierbij bepaalt Garmin (en de toeleveranciers) de actualiteit van deze POI's.
Tijdens mijn motorritten en motorreizen ondervind ik dan ook regelmatig dat POI's van bijvoorbeeld tankstations in minder bevolkte gebieden, niet actueel zijn. En dat kan dan weer tot lastige situaties leiden......



* Commercie.
Ik moet even een zijstapje maken om iets te verduidelijken. Garmin voegt ook ongevraagd databases met POI's van commerciële belanghebbenden toe. Hierbij kun je denken aan de databases van iOverlander, Tripadvisor en Foursquare. Dit zijn organisaties die Garmin betalen om opgenomen te worden in deze databases. Deze databases zijn dan ook verre van volledig en voornamelijk gericht op Noord-Amerika. *

Kaartlagen

Zoals ik hierboven al geschreven heb, worden POI's eigenlijk als losse punten op een kaartlaag getoond. Dat betekent dat het toestel zodanig ingesteld moet zijn, dat die kaartlagen actief zijn. Hieronder heb ik een korte beschrijving opgesteld voor het activeren van verschillende kaartlagen met standaard POI-verzamelingen.

  • Open in Alle instellingen het menu Kaart en voertuig


  • Open hierna het tabblad Kaarlagen (kaartfuncties inschakelen)

  • Plaats een vinkje (in het nieuwe tabblad Kaartlagen) bij plaatsen in de buurt


     
  • Door dit vinkje wordt een extra kaartlaag geactiveerd die POI's op het scherm toont. Die POI's kun je selecteren door op het pijltje te klikken. Hierna opent een nieuw Tabblad met drie categoriën POI's.



  • Je kunt deze lijst verder aanpassen door op een categorië te klikken. Er opent dan een nieuw keuzescherm. Kies de categorie die je wilt toevoegen en sla je keuze op


     
De symbolen van de drie gekozen categorieën zullen nu altijd op het scherm te zien zijn. Alleen door het vinkje bij 'Plaatsen in de buurt' weg te halen, kun je deze functie uitschakelen.


Zoeken op categorie

Het is even een 'zijstapje' maar toch wil ik ook even de zoekfunctie op categorie aantippen. Stel dat je geen voorstander bent van al die extra informatie (symbolen) op je toestelscherm, maar je wilt toch snel een tankstation op of nabij de route opzoeken. 

Hiervoor is de zoekfunctie op categorie een heel handige functie.
Die werkt als volgt.

  • Klik op het startscherm op [Waarheen]

  • In het zoekscherm dat dan geopend wordt, kun je nu verschillende opties aanklikken om de locatie van een tankstation te zoeken. Je kunt direkt op het tabblad [Categorieën] klikken of je kunt aangeven hoe je wilt zoeken (bijvoorbeeld op de actieve route of in een bepaalde plaats)


     
  • Om direct met het zoeken te starten, klik je op het tabblad Categorieën

  • In het nieuwe zoekscherm kun je vervolgens op het tabblad [Tankstations] klikken en hierna opent een lijst met tankstations. De standaard volgorde in die lijst is op basis van de kaart-afstand (rechte lijn) tussen het toestel (huidige locatie) en het tankstation. De werkelijke afstand zal dus echt wel anders zijn!


  • Wil je eerst aangeven hoe (of waar) gezocht moet worden, dan moet je op het blauw gekleurde linkerveld met de locatie (in dit geval Susteren, Li) klikken. Dan opent een lijst met mogelijkheden waaruit je kunt kiezen.






  • Je klikt op de keuze en hierna opent het scherm waar je moet aangeven dat je op [Categorie] wilt zoeken. Vervolgens selecteer je het tabblad [Tankstations] zoals het hierboven al beschreven is.







Zelf POI's maken en gebruiken

Zoals ik eerder al heb aangegeven is het heel eenvoudig om zelf POI's te maken. Ik gebruik hiervoor zelf Garmin BaseCamp of de MyRoute-app routemaker.

Voorbeeld en voorbereiding

In dit voorbeeld maak ik POI's van tankstations die ik tijdens mijn reis door Kroatië en Montengro wil gebruiken. Deze motorreis bestaat uit 14 verschillende dagroutes die ik 01 tot en met 14 genummerd heb. Ik heb een eigen systeem om ontwikkeld om bestanden en routes een naam te geven. Het maakt niet uit hoe je het invult, maar het is belangrijk dat bestanden en routenamen uniek en eenvoudig te vinden zijn.

Je hebt in dit voorbeeld dan de keuze om een grote verzameling met alle tankstations op deze reis te maken, of je kiest ervoor om 14 verzamelingen te maken die elk met een route corresponderen. 
In deze situatie gaat mijn voorkeur uit naar 14 verzamelingen met POI's die elk met één specifieke route corresponderen. Dat is eenvoudiger te beheren en bij een eventuele storing in het toestel is de kans groot dat maar één verzameling niet goed zal werken.

In dit voorbeeld geef ik elke verzameling POI's een corresponderende naam dus route R01 (...) wordt gekoppeld met de verzameling R01 - POI. Zo kan ik gemakkelijk zien welke verzameling POI's bij welke route horen. 
 
Dit is enkel een voorbeeld en geen wetmatigheid. Het gaat erom dat je, voordat je met POI's plaatsen en opslaan begint, even nadenkt hoe je e.e.a. opslaat. Het bestand (de verzameling POI's) moet goed herkenbaar zijn. Hier zullen we later op terug komen als je de POI-bestanden op je toestel laadt.

Om de bestanden op je toestel te laden, heb je een apart programma van Garmin nodig. Het bestaat al langer, maar is niet echt bekend: Garmin POI Loader.
Het programma werd in 2013 voor Windows gebruikers op de markt gebracht en sindsdien niet meer gewijzigd. Maar het werkt nog steeds prima met de huidige systemen. Met dit programma kun je de standaard GPX-bestanden, met hierin de POI's, op je toestel en/ of je PC installeren. Het programma converteert de GPX bestanden naar een GPI bestand. 

Werkwijze

POI's maken

Zoals ik eerder al aangaf kun je heel eenvoudig zelf POI's maken. Hiervoor heb je enkel een programma nodig waarmee je ook routes maakt. Zelf maak ik gebruik van Garmin BaseCamp en de MyRoute-App routemaker.

Ik maak altijd eerst een kopie van een route die ik dan open. Hierdoor kan ik heel nauwkeurig de locaties zien waar de POI's moeten komen. In mijn geval zijn dat vooral locaties met tankstations. 
Bij elk tankstation dat ik tijdens het rijden van de route wil zien, plaats ik een waypoint. Tevens geef ik een het waypoint (lees POI) een unieke code zodat ik altijd kan zien waar die bijhoort. Hoort een waypoint (POI) bij route 01, dan geeft ik die de code R01 - Tankstation. Alle waypoints (POI's) die bij deze route horen starten dan met de code R01 en hierna krijgen ze een nadere aanduiding (bijvoorbeeld tankstation, fotolocatie, grensovergang etc.). Zorg ervoor dat de aanduiding gemakkelijk leesbaar en kort is, want die wordt in het toestelscherm getoond. 

Een van de voordelen van POI's is dat je ook locaties die buiten je route liggen kunt opnemen in de verzameling. Zo kun je interessante objecten buiten je route opnemen of landsgrenzen aangeven. Ook kun je tolwegen aangeven, Bergpassen,  rustplaatsen, mooie fotolocaties en ga zo maar door. Je kunt zelf bepalen welke informatie je aan je route wilt toevoegen!

Als je klaar bent met het plaatsen van de waypoints (lees POI's) dan heb je een route én de waypoints (lees POI's) bij elkaar staan. Je moet nu de route met de bijbehorende routepunten uit deze lijst (lees dit bestand) verwijderen. Je wilt namelijk alleen de waypoints (lees POI's) in de lijst (lees dit bestand) overhouden.
Vervolgens sla je deze verzameling als een gpx-bestand op je PC op. Zoals ik eerder al aangaf is het handig om de bestandsnaam zo te kiezen dat je meteen ziet dat deze bij een specifieke route hoort, reis of anders hoort. Maak de naam dan ook niet te lang!

*natuurlijk kun je ook direkt waypoints op een kaart plaatsen zonder dat je hierbij een route gebruikt. Dat werkt nog sneller want je hoeft nu alleen het bestand met de waypoints (lees POI's)  op te slaan.  

POI loader

Nu je de verzameling - die nog uit waypoints bestaat - compleet hebt, moet die naar een GPI bestand geconverteerd worden. Hiervoor heb je het programma POI Loader nodig. 
Je koppelt het Garmin toestel met behulp van de USB-kabel aan je PC waarna je het programma POI Loader opstart.

Het programma moet nu het toestel vinden, hetgeen even wat tijd kost. Hierna kun je de verschillende stappen doorlopen om de POI's op je toestel te installeren. 





In het bovenstaande scherm kun je aangeven of je punten (POI's) wilt toevoegen of dat je de POI's die al in het toestel geïnstalleerd zijn, wilt verwijderen. 
Als je de optie [ Alle geïnstalleerde nuttige punten van uw toestel verwijderen] aanklikt worden alle POI's, met uitzondering van de Garmin POI's, van het toestel verwijderd.
Om POI's toe te kunnen voegen (installeren) moet je uiteraard voor de optie [Nieuwe eigen nuttige punten op uw toestel] aanvinken.

De POI's kun je overigens vinden in de map Garmin/ POI van het toestel (Internal Storage).


Dit is een belangrijk scherm waarin je twee velden goed moet invullen.

In het bovenste invulscherm moet je met behulp van de knop [Bladeren] aangeven waar je op je PC (device) het GPX bestand met de waypoints (lees POI's) hebt opgeslagen. Hierbij moet je opletten want als er meerdere gpx bestanden in die map/ schijf staan, dan worden ALLE bestanden geladen!
Plaats je GPX bestand dan ook altijd in een aparte map waar geen andere GPX bestanden zijn opgeslagen!

In het tweede veld (aangegeven met de rode pijl) moet je een unieke naam voor het bestand invoeren. Hier kun je de unieke naam gebruiken die je ook al aan het bestand hebt gegeven. De naamgeving moet in ieder geval uniek zijn (dus niet twee maal dezelfde naam) en duidelijk aangeven welke POI's (verzameling) in het bestand zitten. Dat is wel zo handig als je later de POI-lijst in het toestel wilt wijzigen of opschonen en je zo meteen weet welke POI's het betreft.



En als alles goed is gegaan eindig je met dit scherm.

Vergeet niet dat je het toestel hierna eerst volledig moet herstarten om de POI's te kunnen gebruiken. Zoals ik eerder al heb beschreven, worden de POI's op een aparte kaartlaag geladen en dat gebeurt alleen als het toestel wordt opgestart!

POI's gebruiken (toestel)

Nadat de zelf gemaakte POI's (custom POI's) op het toestel geïnstalleerd zijn, wil je die natuurlijk gebruiken. 

De POI's die op bovengeschreven wijze geïnstalleerd zijn, blijven altijd actief en dus ook zichtbaar op het scherm. Ze worden bij het benaderen van de locatie zichtbaar als witte vlaggetjes en je kunt hierbij ook een geluidssignaal krijgen. In de bovenste balk van het toestelscherm verschijnt tevens een waarschuwing met hierbij de tekst die je zelf aan de POI hebt toegevoegd.



Zoals ik al schreef hoef je voor deze informatie geen actie meer te ondernemen en blijft die functie actief bij elke nadering van deze POI. Dat kun je alleen beëindigen door de POI lijst/ verzameling te verwijderen.

Werken met POI's

Natuurlijk is het handig om POI's automatisch zichtbaar te krijgen tijdens het rijden van een route. Maar je kunt ze ook op een actieve wijze gebruiken.

Dit werkt als volgt.

  • Klik op het startscherm op [Waarheen]

  • In het menuscherm dat dan geopend wordt klik je op het tabblad [Categorieën]. Het tabblad [Eigen nuttige punten] dat je in de onderstaande afbeelding ziet, moet je zelf aanmaken. Dit vind je onderaan de tekst*



  • In het nieuwe scherm met een lijst van de verschillende categorieën scroll je naar beneden en dan krijg je de optie [ Eigen nuttige punten] Hier moet je op klikken




  •  In een nieuw scherm opent nu de lijst met alle verzamelingen zelfgemaakte POI's die geïnstalleerd zijn




  • Door op een van de lijstnamen te klikken wordt een nieuw scherm geopend met een lijst van alle POI's die in die verzameling opgeslagen zijn. In dit voorbeeld is dat de verzameling Dag 14 - Route 14-2_POI's. Deze naam heeft de verzameling gekregen door die in te vullen in POI-Loader.





  • Zoals je kunt zien worden alle zelfgemaakte POI's in die verzameling nu in een lijst getoond. De volgorde van de POI's wordt bepaald door de afstand vanaf de locatie waar het toestel zich bevindt. Als je op de blauwe (kaart) knop in de rechter bovenhoek klikt, dan opent een nieuw kaartscherm met de POI's die als witte vlaggetjes op de kaart staan





  • De dichtsbijzijnde POI wordt nu in een blauwe circel op het kaartscherm getoond. Je kunt deze nu als een waypoint (bestemming) gebruiken en door op [Ga] te klikken wordt direct een route berekend.
    Je kunt echter ook verder scrollen/ schuiven en dan wordt een blauwe balk aan de onderzijde van het scherm zichtbaar




   
  • Als je op de balk [Hier zoeken] klikt dan start het systeem met het zoeken naar POI"s vanuit het midden van het kaartveld. Ook nu zal het systeem het dichtsbijzijnde (gerekend vanuit het kaartcentrum) POI selecteren



 
  • Het is echter ook mogelijk om meteen een POI uit de lijst te selecteren door hierop te klikken, dat bespaart weer tijd. Maar hiervoor moet je wel weten welke POI je uit de lijst moet kiezen. Daarom is het wel zo handig dat je, zoals ik eerder al beschreven heb, elke POI een aanduiding geeft!









  • Als je op een POI hebt geklikt dan krijg je meteen alle functies die je bij een normaal waypoint ook krijgt. De POI blijft echter een POI, maar er wordt van de locatie een waypoint gemaakt

  • En voor de liefhebber is er ook nog de mogelijkheid om vanuit een vooraf opgegeven locatie te zoeken. Hiervoor moet je in het scherm van de verzamellijst op het blauw gekleurde hokje in de linker bovenhoek klikken





                    Dan opent een lijst met mogelijkheden waaruit je kunt kiezen.







  • Het systeem zal de zoekactie in de lijst (verzameling) met POI's dan starten vanaf de aangegeven locatie. Zoals je kunt zien is de optie [Mijn actieve route] dan een heel handige functie om bijvoorbeeld alle tankstations op de route te selecteren. Die worden dan in de volgorde van afstand naar het tankstation getoond! 
    Hiermee benader je dan de functie zoals de TomTom Rider deze inzichtelijk maakt in het aparte scherm (route) deel.

Zoals ik eerder al schreef is het even wat meer werk, maar zal je de zoektijd naar bijvoorbeeld een tankstation aanzienlijk bekorten. Daarnaast kun je veel plezier (en nut) hebben van de extra informatie die nu automatisch op het toestelscherm zichtbaar wordt!


*
Maken van een nieuw tabblad [Eigen nuttige punten] in het menuscherm

  • Nadat je een verzameling POI's op het toestel hebt geïnstalleerd, maakt het toestel automatisch een nieuw item aan bij "Overige Categorieën" in het onderdeel Categorieën





  • Hierna kun je met behulp van de functie [Een snelkoppeling maken] een item aan het menu toevoegen. Open het menuscherm [Waarheen] en klik dan op de knop [Snelkoppeling maken]





  • In een nieuw scherm krijg je nu verschillende opties voor het aanmaken van een snelkoppeling. Onderaan deze lijst staat de optie [Eigen nuttige punten].





  • Door hierop te klikken wordt een tabblad (met de snelkoppeling) naar de verzamelingen eigen nuttige punten aangemaakt. Hierdoor kun je heel snel de zelfgemaakte POI's bekijken/ gebruiken




Reacties

  1. Nog even uitgelegd hoe je een nieuw item (Eigen nuttige punten) aan het menuscherm kunt toevoegen. Is wel zo handig om snel inzicht in je POI's te krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten