Garmin Zumo XT | Motorvoedingskabel Zumo XT/ XT2

Garmin Zumo XT / XT2 Motorvoedingskabel


Levensduur motorvoedingskabel

Bij het wisselen van motor wil je vaak je navigatietoestel houden en dat naar je nieuwe (andere) motor verhuizen. Naast het fysieke gepriegel en geklooi (dat bij mij altijd frustratie veroorzaakt) zijn er nog andere zaken waar je mee te maken krijgt. Zo moet je vaak een andere motorsteun kopen en een geschikt (elektrisch) aansluitpunt vinden waarbij je de kabel ook nog eens netjes weg kunt werken. Voor mij was dat in het verleden reden genoeg om dat netjes aan de dealer over te laten.

Nu ik echter van motormerk én dealer wissel, was ik genoodzaakt om e.e.a. vooraf uit te zoeken en te regelen. Gelukkig heb ik hierbij al goede ondersteuning van de nieuwe dealer gekregen en heeft deze de meest geschikte motorsteun voor de nieuwe motor besteld. 

Maar wat te doen met de motorvoedingskabel van de Zumo XT, die nu netjes weggewerkt zit op de KTM SAS? 

Mijn eerste gedachte was natuurlijk om deze voedingskabel, net als de navigatiesteun, mee te verhuizen naar de nieuwe motor. Dat zou betekenen dat ik ruim 1,5 uur bezig zou zijn met het verwijderen van beschermkappen en de valbeugel. Om dan de motorvoedingskabel te ontkoppelen en hierna alle die verwijderde onderdelen weer terug te plaatsen. Voor een gemiddelde liefhebber met twee rechterhanden is dat een leuke bezigheid, maar niet voor mij.

Daarnaast weet ik uit ervaring dat een dergelijke motorvoedingskabel van Garmin een beperkte levensduur heeft. Zo heb ik tijden gekend dat dit soort voedingskabels 1-2 seizoenen meegingen en dat daarna storingen ontstonden door de gevoelige constructie. Later is Garmin betere materialen gaan gebruiken en is de levensduur hierdoor verbeterd. Maar toch blijft de motorvoedingskabel een punt van aandacht.

Met vrijwel 4 volledige seizoenen op drie verschillende motoren, ga ik ervan uit dat deze motorvoedingskabel aan het einde van diens werkzame tijd is gekomen. De economische restwaarde van deze kabel is eigenlijk al direct na aankoop gelijk aan 0 euro. Het was voor mij dan ook niet lang nadenken om maar meteen een nieuwe motorvoedingskabel te bestellen. 

Zwakke plek

De motorvoedingskabel voor zowel de XT als ook de XT2 kent een zwakke plek, namelijk de contactpunten (2 voor de XT en 3 voor de XT2). Deze kunnen losraken, zij kunnen corroderen, zij kunnen vervuild raken en wat je maar bedenken kunt. Hierdoor wordt het contact met het toestel verbroken en in het meest gunstige geval, valt dan alleen de voeding uit. Maar heel vaak valt het toestel uit (gaat op zwart) of krijg je wazige storingen die je niet kunt verklaren. Dat zijn meestal de eerste aanwijzingen dat er iets mis kan zijn met de voedingskabel. 
Ook ik heb deze vreemde storingen ervaren nadat de voedingskabel voor het eerst naar een andere motor was verhuisd. Nadat ik alle bevestigingspunten had aangedraaid en ik de contactpunten goed had gereinigd, waren de storingen voorbij. 

Mijn advies voor een langere levensduur is dan ook om de contactpunten regelmatig te reinigen en met WD40 of iets dergelijks in te sprayen. Ik spray de contactpunten regelmatig met Unispray U40 in. Dat zorgt ervoor dat de contactpunten schoon blijven, flexibel blijven en niet corroderen. Ook maak ik de contactpunten van de Zumo XT regelmatig met Unispray 40 schoon .

Maar ook als je de contactpunten regelmatig reinigt en goed onderhoudt, blijft de levensduur van deze kabel beperkt. Garmin zal het niet nalaten om eigenaren van Zumo's een nieuwe motorvoedingskabel te laten kopen, het is gewoon een verdienmodel.



Reacties