Reis voorbereiding - Navigatie
Garmin Montana 680
Uit de tijd dat ik dagelijks motorroutes maakte en deze moest testen, heb ik de handigheid overgehouden om met twee navigatietoestellen te rijden. Zo kon ik niet alleen de routes vergelijken, maar ook de werking van de toestellen.
Wat destijds als testopstelling met een Garmin Zumo en een TomTom Roder 410 is gestart, heb ik - zoals jullie op de afbeelding kunnen zien - later voortgezet met een Garmin Zumo XT en een Garmin Montana 680.
De Garmin Montana 680 is van oorsprong ontwikkeld als een handheld navigatietoestel voor hikers en wandelaars. Het toestel werd - want het is inmiddels niet meer leverbaar - zonder kaartmateriaal geleverd. Dat was en is nog steeds heel gebruikelijk voor toestellen die primair op hikers/wandelaars gericht zijn. Die gebruikers kiezen namelijk altijd zelf hun kaartmateriaal.
Niet lang na de introductie van dit toestel werd dit vooral door de Amerikaanse offroad-rijders gebruikt. Ze maakten hierbij gebruik van Topografische kaarten in combinatie met Tracks. Later heeft Garmin het toestel verder ontwikkeld en werd het mogelijk om tracks om te zetten in routes (Wegenkaarten).
De veelzijdigheid van dit toestel heeft mij destijds aangezet om dit te gaan gebruiken bij outdoor-activiteiten én als 2e navigatietoestel op de motor.
Ik gebruik dan ook verschillende kaarten op dit toestel: voor de outdoor-activiteiten gebruik ik die Freizeitkarte en voor het gebruik op de motor gebruik ik de kaarten van Garmin-BBBike-org. Deze laatste is bij velen nog bekend onder de naam Garmin Open Streetmap.
Van beide organisaties (die Freizeitkarte en BBBike.org) kun je het kaartmateriaal gratis downloaden. Het kaartmateriaal kun je op je PC en/ of het toestel installeren. Waar je vroeger nog uren bezig was met het 'bakken van een kaartje', zo eenvoudig is het tegenwoordig.
Als je een beetje handig bent en de handleiding vooraf goed leest, dan kom je al heel ver. Mocht je het zelf nog nooit een kaart op je toestel of pc geïnstalleerd hebben, dan is het raadzaam om dat samen met een meer ervaren persoon te doen. Er zijn namelijk wat basisprincipes die je in acht moet nemen.
Waarom een 2e toestel?
Aangezien ik meestal alleen ben als ik routes rij is een tweede toestel, om verschillende redenen, handig.
Zoals ik eerder al heb aangegeven kan ik sneller zien of een route goed werkt of dat er kleine- of grote afwijkingen in de route ontstaan bij het herberekenen (activeren).
Als er een grotere omleiding is kan ik op een van de toestellen uitzomen om zelf een andere route te bepalen en laat ik de oorspronkelijke route op het andere toestel in tact. Ook kan ik op het tweede toestel naar andere informatie zoeken die de Garmin Zumo XT niet biedt (andere kaarten, andere informatie).
Omdat de satellietontvangst van de Garmin Montana 680 beter is dan die van de Garmin Zumo XT, vertrouw ik hier meer op in moeilijke situaties (slechte satelliet ontvangst).
Omdat de satellietontvangst van de Garmin Montana 680 beter is dan die van de Garmin Zumo XT, vertrouw ik hier meer op in moeilijke situaties (slechte satelliet ontvangst).
En tenslotte heb ik de luxe dat ik gewoon door kan als een van de toestellen uitvalt. Mocht m'n Zumo XT - om de een of andere reden - niet goed of zelfs niet meer werken, dan kan ik mijn reis gewoon voortzetten met behulp van de Garmin Montana 680.
Omdat de motorsteun (op het stuur) van de Garmin Montana tweedelig is, kan ik deze verwijderen als ik geen gebruik maak van het 2e toestel. De stroomvoorziening van de Garmin Montana 680 geschiedt door interne batterijvoeding en via een 12V plug.
Alle route-tracks van de reis naar Italië heb ik inmiddels geladen en ook getest. De navigatie is er dan ook klaar voor!
Reacties
Een reactie posten