Navigatie | TomTom bergafwaarts

 TomTom bergafwaarts


TomTom motornavigatie

Een artikel dat ik onlangs op de website van Nieuwsmotor.nl las, maakte wat negatieve gevoelens bij mij los. Een trigger dus, waar ik na een nachtje slapen toch iets mee wil doen. 

In het artikel kun je lezen dat eigenaren van TomTom Rider 550 navigatietoestellen per e-mail geïnformeerd werden dat hun toestellen niet meer geschikt zouden zijn voor het nieuwe kaartmateriaal. Daardoor zou het dus ook niet meer mogelijk zijn om hun kaartmateriaal 'up to date' te houden.

In dezelfde mail deed TomTom de (gedupeerde) eigenaren een aanbod om een nieuw toestel met flinke korting te kopen. Alle informatie kun je in het artikel lezen.

Een stukje geschiedenis  

Lang geleden bracht het Nederlandse TomTom enkele navigatiesystemen voor motorrijders op de markt. Dat was in de tijd dat ze nog de ITN-format gebruikten voor hun routebestanden. TomTom was toen vooral bekend voor het uitstekende kaartmateriaal dat ze zelf produceerden.

TomTom maakte een mooie groei door en het bedrijf ging, zoals dat gebruikelijk is, naar de beurs. De 'sky was the limit' en de divisie consumenten producten draaide overuren. Voor de motorrijders kwam de befaamde 400-serie op de markt die de strijd aangingen met de Garmin toestellen. In die tijd was Garmin wat 'ingeslapen' en zij zagen TomTom goed aan de weg timmeren.
In die hype bracht TomTom toen een groot aantal consumenten producten (CashCows) op de markt zoals smartwatches, action-cams, autonavigatie en nog meer.
Daarmee ging TomTom de strijd aan met bedrijven zoals Garmin, Apple en Samsung. En die markt is keihard en waarschijnlijk vele maten te groot geweest voor een bedrijf als TomTom.

Enige jaren geleden kwamen dan ook de eerste berichten dat TomTom de divisie consumenten producten wilde afstoten, in de verkoop dus. Hieronder vallen ook de navigatietoestellen voor motorrijders. En met de regelmaat van de (beurs) klok werden die toestellen met (grote) kortingen aangeboden. Je hoeft geen beursanalist te zijn om te zien dat die acties vooral plaats vonden/vinden vlak voor- of na publicatie van de kwartaal- of jaarcijfers. Zo ook de bovengenoemde actie die opvallend genoeg plaats vindt na publicatie van de (slechte) kwartaalcijfers 2024.

Kwaliteit vs. Prijs

Nu heb ik wat meer 'inside information' en weet ik dat TomTom altijd goede marges bood aan de salespunten. Bij veel van die salespunten verkocht men dan ook liever TomTom toestellen dan Garmin toestellen. Dat is gewoon een kwestie van marktwerking en is heel normaal.

Ik heb zelf altijd met de vraag geworsteld hoe het mogelijk was dat TomTom die producten met zulke marges kon verkopen. Ook vond ik het altijd vreemd dat TomTom toestellen direct ruilde als er een probleem met een toestel was. Die houding veranderde echter toen de afzet steeds meer onder druk kwam te staan. 

Hoe lyrisch ik aanvankelijk was met de komst van de Rider 400 serie, zo meer twijfels ik gaandeweg kreeg. Die twijfels werden nog sterker toen de aankondiging kwam dat men de divisie consumenten producten wilde afstoten. En nu, enkele jaren later, heeft men nog steeds geen koper voor deze divisie kunnen vinden!

Toch blijft TomTom de navigatietoestellen voor redelijk lage prijzen verkopen, zeker als je de acties (zoals de cashbacks) bekijkt. Waarschijnlijk heeft TomTom ergens in een warm en lage-lonen land nog enkele pakhuizen vol met 'nieuwe navigatietoestellen' liggen die dringend aan de klant gebracht moeten worden. Het liefst voordat men aan de slag gaat met het nieuwe kaartmateriaal, dat net als bij Garmin gemaakt wordt op basis van Open Street Map.  

Naar mijn mening zijn de toestellen echter verouderd. 
Vanaf de introductie van de 500 serie zijn er geen serieuze wijzigingen - op het gebied van hardware - meer geweest. De processor is dan ook verouderd. En met name de Bluetooth-chipset is echt gedateerd. Hierdoor loop je als gebruiker het risico dat je geen- of een slechte BT-verbinding krijgt met je actuele smartphone of BT-headset.  

Het is alsof je een smartphone van 5 jaar oud koopt!

Ondersteuning

En tot slot kun je je de vraag stellen welke ondersteuning je nog van TomTom kunt verwachten!

Hoe gaat TomTom nu kaartupdates uitvoeren als het nieuwe kaartmateriaal niet compatibel is met de Rider 400 - 500 series?
Er zal vast wel een juridische ontsnappingsclausule ingebouwd zijn bij het begrip 'lifetime kaartupdates' van TomTom. Want bij de huidige advertenties is er geen sprake meer van 'lifetime kaartupdates'.


Keuze van de klant    

Het is en blijft een 'eigen keuze' van de klant als die kiest voor een TomTom toestel. Als de lage prijs doorslaggevend is voor de keuze dan is daar niets aan af te dingen. Maar een toekomstige gebruiker moet wel een keuze kunnen maken op basis van de juiste informatie. Dat is twee-richting-verkeer waarmee ik wil zeggen dat de toekomstige gebruiker zelf moeite moet doen om informatie in te winnen. De producent en verkoper moeten echter volledige informatie verstrekken zodat een klant (toekomstige gebruiker) een juiste afweging kunnen maken.

En dan begrijpen jullie wellicht waarom ik moeite heb met de wijze waarop TomTom klanten benaderd. Of kun je zelfs al stellen dat TomTom de klanten benadeeld door niet alle relevante informatie te verstrekken?

  

Reacties