Reizen verruimt je comfortzone
Comfortzone
De comfortzone is een psychologische toestand waarbij een persoon zich op het gemak voelt, controle heeft en weinig stress en angst ervaart.
Dit is een deel uit de definitie van de comfortzone volgens Wikipedia. Het is dat gebied waarin ieder gewoon mens zich het prettigst voelt en waarin men - over het algemeen - het liefst functioneert. Op zich is daar helemaal niets mis mee, tenzij dat je ook behoefte hebt aan bijvoorbeeld ontwikkeling, groei of een gevoel van sensatie.
Ontwikkeling, groei of sensatie kun je bereiken als je je comfortzone verruimt of, zoals dat ook wel vaak geschreven wordt, wanneer je je comfortzone verlaat. Ik benoem het zelf je comfortzone te verruimen. Naar mijn mening verlaagt dit de psychologische drempel om tot actie over te gaan.
Doorgaans kun je de meeste motorrijders wel plaatsen in de categorie van mensen die graag hun comfortzone verruimen. Anders was je waarschijnlijk geen motorrijder geworden en had je voor een andere hobby gekozen.
Nu kun je nog veel meer gradaties, labels of kenmerken benoemen binnen deze groep mensen. Ik ben zelf bijvoorbeeld een highly sensitive adventure seeker, iemand die graag spannende dingen doet en die de 'kick' hiervan nodig heeft. Ik bereken de risico's, minimaliseer die, maar zal de uitdaging om iets spannends te doen altijd aangaan. Daarnaast behoor ik tot de groep hoogbegaafde mensen en dat maakt dat m'n hersenen anders werken. Ik analyseer altijd, bedenk altijd hoe iets beter of anders kan en wil alleen maar nieuwe dingen leren en ervaren.
Kortom, ieder mens is anders en heeft andere wensen, andere ideeën. Maar ieder mens kan zelfstandig besluiten om iets op een andere manier te doen, om iets nieuws te ontdekken of te ervaren.
Reizen
De mooiste manier om nieuwe dingen te ontdekken of mooie (of slechte) ervaringen op te doen is door te reizen!
Als motorrijder wilde ik graag motorreizen maken en kort na het behalen van m'n motorrijbewijs ben ik gestart met het uitwerken van motorroutes. Op enig moment heb ik toen een lang weekend in Luxemburg uitgewerkt met een hotelovernachting. Dat was alweer anders, want ik kende de wegen niet en ik had geen idee hoe ik een geschikt hotel kon vinden. Uiteindelijk is het toch gelukt.
Daarna ben ik in de wereld van de georganiseerde motorreizen terecht gekomen en daarbinnen ook werkzaam geweest. Ik heb hierdoor veel kennis en ervaring op kunnen doen over georganiseerde motorreizen. Omdat ik toen jaarlijks zelf meerdere georganiseerde motorreizen maakte, kreeg ik meer inzicht.
In de begintijd was de focus vooral gericht op het motorrijden, het mee willen rijden met de snelle mannen/ vrouwen en de grote verhalen. Dat was de tijd dat ik alleen bezig was met het motorrijden en ik de omgeving helemaal niet bewust meemaakte.
Naarmate ik meer reizen had gemaakt, verschoof m'n aandacht naar de kwaliteit van de reis. Ik vond het niet meer zo belangrijk om bij de snelste mannen/ vrouwen te horen, maar wilde ik meer genieten van het motorrijden. Mijn aandacht was toen vooral gericht op m'n rijtechniek. Zo nu en dan kon ik ook al van de prachtige dingen genieten die ik onderweg zag.
Toen ik wat ouder en meer ervaren werd, was de kwaliteit nog belangrijker en zag ik die vooral in het BELEVEN van de reis. Naast het motorrijden werden de reis, de hotels, de cultuur van het land, het landschap, de panorama's etc. belangrijker.
Terug kijkend naar de ervaringen die ik tijdens de georganiseerde reizen heb opgedaan, kan ik - voor mijzelf - vast stellen dat die reizen minder geschikt zijn om je reis goed te BELEVEN.
Je rijdt vastgestelde routes die door iemand anders gemaakt zijn, je rijdt van hotel naar hotel en je contacten beperken zich tot het reisgezelschap waarmee je reist. Het reisgezelschap bepaalt dan ook in grote mate de sfeer waarin de reis verloopt.
Om het even zwart-wit te benoemen.
Even anders
Met deze ervaringen in m'n rugzakje ben ik enige tijd geleden al gestart met het uitwerken van mijn eigen motorreizen. Vorig jaar heb ik weliswaar nog een georganiseerde reis naar Roemenië gemaakt, maar heeft die reis m'n gedachten hierover alleen maar bevestigd.
De reis naar Brazilië, die m'n vrouw en ik onlangs hebben gemaakt, was volledig door m'n vrouw uitgewerkt. Zij heeft héél veel reiservaring en ze heeft ook een eigen kijk op reizen. Zij heeft bijvoorbeeld meer tijd en aandacht besteedt aan het vinden van mooie verblijven en interessante locaties om te bezoeken. De reizen van- en naar de verschillende locaties waren voor haar niet interessant. Gewoon een huurauto en proberen je reisdoel te halen.
Zo hebben we geen enkele keer in een hotel overnacht, maar alleen in Pousada's die je met B&B's (guesthouses) kunt vergelijken. Hierdoor hebben we niet alleen veel geld bespaard, maar hebben we overal contact gemaakt met de plaatselijke bevolking. En dat was wel héél bijzonder!
Ook hebben we, door deze werkwijze, veel bijzondere locaties bezocht en uitzonderlijk mooie ervaringen opgedaan.
Deze nieuwe (reis)ervaring wil ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan en ben ik al bezig met het uitwerken van de volgende motorreis in Italië (2024).
Hierbij zal ik de opgedane kennis toepassen en hotels zoveel mogelijk vermijden. Ook zullen de dag routes niet alleen gericht zijn op het motorrijden, maar wordt de motor een vervoermiddel om bij de mooie/ bijzondere locaties te komen.
Het vergt veel meer tijd, maar daarvoor krijg je een reis die je zelf gemaakt hebt en die je kunt BELEVEN.
En je weet nooit hoe avontuurlijk die reis zal worden!
Reacties
Een reactie posten