GPS Navigatie | BMW - de ConnectedRide Navigator

 BMW 

de ConnectedRide Navigator




Een nieuwe Benchmark?

Heeft BMW een nieuwe Benchmark neergezet met de introductie van de ConnectedRide Navigator? Over het antwoord op deze vraag hoef ik niet lang na te denken want dit systeem is overduidelijk een klasse apart. 

Met dit geïntegreerde systeem koppelt BMW niet alleen hard- en software maar deelt het ook data op een heel functionele en ogenschijnlijk eenvoudige wijze.

Persbericht van BMW

Omdat ik geen BMW eigenaar of rijder ben, let ik niet doorgaans niet zo op nieuwtjes van dit merk. Het was tijdens de introductie van de nieuwe BMW R1300 GS dat m'n aandacht werd gevestigd op het persbericht van de ConnectedRide Navigator

Omdat de ConnectedRide Navigator in principe een buitengewoon uitgebreid navigatietoestel is, was mijn nieuwsgierigheid voldoende gewekt om mij hierin te verdiepen.
En hoe meer is las, hoe meer ik onder de indruk raakte van de functionaliteiten die BMW tot een 'werkende eenheid' heeft weten te maken.

Hierbij baseer ik mij op dit moment geheel op bronnen die momenteel op het internet beschikbaar zijn.  

Historie met de Navigator

Wat ik wel uit eigen kennis en ervaring (als adviseur navigatie) weet is dat BMW al vele jaren aan de ontwikkeling van de BMW Navigator werkt. Dat was ooit een standaard Garmin navigatietoestel dat door BMW werd aangepast om geïntegreerd te worden met hun motoren. 
Hierdoor werd het bijvoorbeeld mogelijk om het toestel via de multicontroller (op het linkerstuurhelft) te bedienen. 
Gaandeweg werd de Navigator steeds meer geïntegreerd en kon je via het navigatietoestel ook data van de motor aflezen. Hierbij kun je denken aan data over het remmen, schakelen, snelheid, toerental enz.

Het is dan ook niet vreemd dat deze ontwikkeling uiteindelijk heeft geleid tot de introductie van de ConnectedRide Navigator. Een langdurig en arbeidsintensief traject dat BMW geen windeieren heeft gelegd. Nee, dit is - naar mijn mening - een schoolvoorbeeld voor alle motormerken die nu nog worstelen met soortgelijke concepten. 

Alleen maar voordelen?

Levert dit fantastische product dan alleen maar voordelen op voor de gebruikers?
Dat zou mooi zijn, maar zo is de realiteit helaas niet want er kleven ook wat nadelen aan dit systeem.

Om maar meteen met het belangrijkste nadeel te beginnen: je bent merkgebonden.

Het systeem is natuurlijk zo ontwikkeld dat alles naadloos in elkaar past. En dat maakt dat het in de praktijk - met grote mate van zekerheid - niet mogelijk zal zijn om andere hard- of software te gebruiken. Hierdoor verkrijgt BMW natuurlijk een monopolitiepositie.

En als je een monopoliepositie hebt dan bepaal je ook het prijskaartje voor dit systeem.

Daarmee komen ook uit bij een tweede nadeel. Het systeem is zeker niet goedkoop te noemen. Uiteindelijk ben je, als gebruiker, genoodzaakt om te betalen wat BMW voorschrijft. En dit merk staat doorgaans niet bekend als goedkoop of een coulante houding.

Nieuw level

Hoe je er ook naar kijkt, je kunt er niet omheen om met respect naar dit nieuwe product van BMW te kijken. Het is veelzijdig functioneel, het maakt gebruik van bestaande middelen en oogt bijzonder intuïtief. Daarnaast ziet de unit er ook nog eens mooi uit!

Zelfs als je geen liefhebber of fan van BMW bent, dan nog kun je niet anders dan verlekkerd naar dit systeem kijken! 

 


 


 



Reacties

  1. Alleen jammer dat je nog geen routes en tracks kunt rijden met de nieuwe navigator, ik heb er een, er is beloofd dat er in november een update komt dat dit wel mogelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, een navigatiesysteem waar je geen routes of tracks in kunt laden is niet echt handig. Daar zal dan zeker een oplossing voor moeten komen.

      Verwijderen
  2. Vergeleken met de BMW Navigator VI of V (beide Garmin) is de funcitonaliteit zeer beperkt. Bijvoorbeeld geen dashboard met allerlei informatie, wat je zelf kunt samenstellen. Routes rijden gaat nu, maar dan wordt je wel geconfonteerd met drie grote blokken in je scherm, die meer dan de helft van de kaart onzichtbaar maken. Er zijn een aantal grote pluspunten: Heeft niet de instabiliteit van Navigator VI, wel het mooie heldere scherm, en in tegenstelling tot de Garmin (Navigator) wel een supersnelle processor. In- en uitzoomen gaat razendsnel. Gelukkig zat het apparaat in een aanbieding van € 100,= de normale prijs van € 799,= ? is het zeker niet waard.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten