Halvarssons Ljusdal Handschoenen
Eindoordeel
Eindoordeel
Medio april 2022 kreeg ik van Duell een kledingpakket bestaande uit een Lindstrands Sunne motorpak, Halvarssons comfort sweater &
longs (baselayer) en een paar Halvarssons Ljusdal handschoenen, ter beschikking
gesteld. In mijn bericht van 17 april 2022 kun je dit nog eens
teruglezen.
Op 23 augustus 2022 publiceerde ik het eerste review over de handschoenen van Halvarssons. Wellicht wil je ook dit bericht eerst
even teruglezen.
Delen van de eerste review zullen ook weer in deze (laatste)
review terugkomen. Na ruim een jaar en zo’n 8000 km is het tijd voor een
eindoordeel.
Gebruiksperiode
De handschoenen in het kort
De handschoenen vallen meteen op door de knikconstructie bij de knokkelbeschermers en de bijzondere knopsluiting
(windwire adjusment).
Daarbij zijn de handschoenen gemaakt met een Dryway+
membraan dat je kunt vergelijken met een waterafstotende Gore Tex laag.
Voor de
temperatuurregeling zijn de handschoenen voorzien van Outlast, een materiaal dat
ook door NASA wordt toegepast.
Voor alle details kun je het best even op de website van Halvarssons kijken.
De handschoenen zijn te koop voor prijzen tussen de €110.-
en €140.-
Dat is een relatief hoge prijs, maar in mijn eindoordeel kun je lezen of dit een goede prijs-kwaliteit verhouding is.
Draagcomfort en functionaliteit
Met een draai-klik knop span of ontspan je een kruislinks gespannen koord dat over de bovenzijde van de handschoenen loopt. Hierdoor is het heel eenvoudig om de handschoenen aan- of uit te trekken. Ook kun je de ‘fit’ van de handschoen hierdoor heel snel en precies naar je wensen aanpassen. Eerder dacht ik nog dat dit systeem best storingsgevoelig zou zijn of snel stuk kon gaan, maar de praktijk wijst anders uit. Het systeem is bij mij storingsvrij geweest en er zijn geen enkele indicaties van slijtage!
Wat ook meteen opvalt is de ergonomische wijze waarop de knokkelprotectie is gemaakt. Hierbij is geen gebruik gemaakt van ingenaaide stretch materialen om de hand te kunnen buigen, maar is de beschermende laag a.h.w. boven op de handschoen genaaid. Doordat die aan de polskant niet vastgenaaid is ontstaat een opening als je de hand buigt. De constructie oogt heel simpel, maar het werkt fantastisch. Er ontstaat een grote flexibiliteit en dus ook een hoog comfort gehalte!
Als je, zoals ik, in vrijwel alle weersomstandigheden (met uitzondering van sneeuw of ijsvorming) rijdt, dan word je ook regelmatig nat.
Ik heb ervaren dat de handschoenen tijdens flinke regenbuien erg lang droge handen bieden. Uiteraard zal de regen na langere tijd wel door de naden in de stof binnendringen, maar het voordeel is dat de handschoenen erg snel weer opdrogen.
Ook nu heb ik de hand met de rechter handschoen in een emmer met water gestoken. Na 5 minuten ondergedompeld te zijn geweest waren mijn hand en de binnen voering nog kurkdroog!
Voor de bediening van je smartphone of navigatietoestel is een special drukpunt op de rechterwijsvinger aangebracht (NUBUD Touchscreen technology).
Ook die werkt prima.
Hier zou ik wel de suggestie willen doen op een soortgelijk drukpunt ook op de linker wijsvinger te maken. Niet iedereen is (alleen) rechtshandig en soms is het gewoon veel handiger om je linkerhand te gebruiken ipv. je rechterhand.
Naarmate je de handschoenen langer draagt, gaan ze ook beter naar je handen zitten en worden ze soepeler. Dan voelen de handschoenen erg fijn en gaat ook het aan- of uittrekken hiervan soepeltjes.
Temperatuur regulatie
Ik heb de handschoenen gedurende een seizoen gedragen in temperaturen tussen de 4 en 32 graden Celsius. Hierbij wil ik dan meteen opmerken dat ik tijdens het testen geen gebruik heb gemaakt van de handvatverwarming van mijn motor. Dat zou namelijk een vertekend beeld opleveren.
In mijn beleving zorgen deze handschoenen tussen de 6 en 24 graden Celsius voor een constante en aangename temperatuur.
Plotselinge temperatuurverschillen, door bijvoorbeeld rijden in de bergen of een regenbui, worden snel opgevangen door de Outlast constructie. Hierdoor heb je geen afname van je eigen lichaamstemperatuur en dat maakt het heel aangenaam.
Boven de 24 graden Celsius zijn ook deze handschoenen te warm en is het gewoon beter om echte zomerhandschoenen te gebruiken. Bij temperaturen lager dan 4 graden Celsius bieden de handschoenen te weinig bescherming tegen de kou en zul je toch echt wel winterhandschoenen moeten dragen of de handvatverwarming op de hoogste stand zetten.
Protectie
Nee, dit onderdeel beschrijf ik liever op basis van aangeleverde informatie, aannames en veronderstellingen.
Slijtvastheid
Mijn Eindoordeel
Ze zijn met uitstek geschikt voor motorrijders die onder alle (normale) omstandigheden rijden, of je nu een toerrijder of adventure rijder bent.
Reacties
Een reactie posten