Garmin Zumo XT
Roadbook en Koerswijzigingen
Route Aanwijzingen
Iedere gebruiker van een Garmin Zumo XT weet hoe eenvoudig het is om met behulp van aanwijzingen een route te rijden. De doorsnee gebruiker maakt hierbij voornamelijk gebruik van gesproken aanwijzingen die hij/zij via de gekoppelde headset ontvangt.
Maar de Zumo XT biedt ook verschillende mogelijkheden om met behulp van visuele (scherm) aanwijzingen een route te rijden. Hierbij kun je dan gebruik maken van het roadbook of de functie koerswijzigingen.
In de onderstaande beschrijving leg ik uit hoe je met behulp van verschillende functies relevante informatie op je scherm kunt aflezen. Dat kan handig zijn in situaties waarbij je geen of een slechte audioverbinding met het toestel hebt.
Roadbook
Het roadbook van je Zumo XT is gewoon een lijst met aanwijzingen bestaande uit een symbool, een aanwijzing in tekstvorm en een afstand aanduiding.
![]() |
Fig. 1 |
Bij het starten van een route wordt op de achtergrond ook meteen het roadbook opgestart. Je volgt de aanwijzingen op het scherm waarbij de actuele aanwijzing donkergekleurd is (zie Fig.1).
Je kunt het roadbook starten en op je scherm krijgen door in het rechterdeel van de bovenbalk te klikken (zie Fig. 2)
Tijdens het werken met dit roadbook blijft het toestel ook gesproken aanwijzingen verstrekken.
Door op de terugkeerknop aan de linker-onderzijde van het scherm te klikken (zie Fig. 1) kun je het roadbook weer afsluiten.
Koerswijzigingen
Met de functie Koerswijzigingen kun je gebruik maken van een combinatie bestaande uit een overzichtskaart met route én aanwijzingen door tekst & symbool (zie Fig.3).
![]() |
Fig.3 |
Aan de linkerzijde van het scherm wordt het standaard routescherm met de actieve route getoond. Aan de rechterzijde van het scherm worden de route aanwijzingen, als was het een roadbook, getoond.
Het roadbook lees je van boven naar beneden en je start met de actuele aanwijzing die in de bovenste (gekleurde) balk staat. De volgende aanwijzing (lees koersverandering) staat dan in het grijsgekleurde schermdeel.
Als je de locatie in de bovenste gekleurde balk hebt bereikt, dan wordt die vervangen door de eerst genoemde locatie in het grijze schermdeel. Zo schuift de eerstgenoemde locatie in het grijze vlak altijd door naar de gekleurde balk in het bovenste deel van het scherm.
Je kunt deze functie inschakelen door eerst een route te starten (te activeren) en daarna op de zogenaamde 'hamburgerknop' in de linker onderzijde van het scherm te klikken (zie Fig.4).
![]() |
Fig.4 |
Hierna opent een nieuw scherm met verschillende functies. Je kiest dan voor de functie Koerswijzigingen door op de betreffende knop te klikken (Zie Fig.5).
![]() |
Fig.5 |
In het standaard routescherm wordt nu de functie Koerswijzigingen geopend in het rechterdeel van het scherm. Dit kun je sluiten door op het kruisje in de rechter benedenhoek te klikken.
Tijdens het werken met deze functie blijft het toestel ook gesproken aanwijzingen verstrekken.
Tripmeter
Mensen die al eerder met een roadbook hebben gewerkt weten dat de tripmeter een belangrijk onderdeel is van deze techniek.
De techniek berust namelijk op twee belangrijke pijlers, namelijk de (gereden) afstand én de actie die op een specifieke locatie (positie) uitgevoerd moet worden.
De actie die uitgevoerd moet worden lees je heel eenvoudig af in het roadbook, of zoals hierboven beschreven op je navigatiescherm.
De afstand wordt door het navigatietoestel grotendeels ook aangegeven, maar daar kun je niet altijd op vertrouwen.
Daar heb je te maken met diverse variabelen die een vertekend beeld kunnen oproepen. Denk hierbij aan de verschillen die ontstaan bij omleidingen, niet bestaande of gesloten wegen, route-wijzigingen enz. Laat je het toestel een route herberekenen of niet?
Daarom is het van groot belang dat als je volledig op een roadbook vertrouwt, je ook een tripmeter gebruikt.
Hierbij kun je de tripmeter(s) van je motor gebruiken, maar kun je ook de tripmeter(s) van het navigatietoestel gebruiken.
Voor aanvang van je rit dien je de tripmeter(s) te resetten zodat je zeker weet dat je de juiste afstanden afleest.
Het is vaak het verschil in afstand waaruit je snel kunt afleiden dat je verkeerd bent gereden!
Hieronder heb ik kort samengevat hoe je de tripmeter(s) van de Zumo XT kunt resetten.
Tripmeter(s) resetten
Om de functie met de tripmeter(s) te openen klik je op het gegevensveld van de snelheid van het standaard route scherm (zie Fig. 6).
Door op de 'hamburgerknop' in de linkerbovenhoek te klikken open je een scherm waarin je alle waardes kunt herstellen oftewel resetten.
Je moet, voor aanvang van de rit, minimaal een van de tripmeters herstellen oftewel resetten zodat die de daadwerkelijk gereden afstand aangeeft.
Hierna moet je ervoor zorgen dat deze waarde zichtbaar wordt op het navigatiescherm.
Gegevensveld aanpassen
Je kunt de tripmeter dan op je navigatiescherm krijgen door deze in het gegevensveld aan de rechter onderzijde van het scherm te selecteren. Standaard wordt daar doorgaans de tijd weergegeven.
Klik hiervoor in het gegevensveld van het standaard navigatiescherm (zie Fig.8)
![]() |
Fig.8 |
Hierna opent een scherm met een keuzelijst (zie Fig. 9). Je klikt op Reis A of Reis B waardoor de betreffende tripmeter zichtbaar wordt in het gegevensveld. De keuze kun je herkennen aan de grijze kleur van het plusteken.
Met behulp van de bovengenoemde informatiebronnen en instellingen wordt het navigeren tijdens je route nog gemakkelijker. Je kunt het toestel voor elke rit aanpassen naar je eigen smaak en informatiebehoefte!
Mocht je nog meer willen weten over de Garmin Zumo XT, kijk dan eens bij de onderwerpen hierover op de pagina Garmin Zumo XT.
Mocht je nog meer willen weten over de Garmin Zumo XT, kijk dan eens bij de onderwerpen hierover op de pagina Garmin Zumo XT.
Reacties
Een reactie posten