Navigatie | Motornavigatie met smartphone-app

 Navigatie 

Motornavigatie met smartphone-app


Foto van Yamaha Tracer 9 GT+



Smartphone-app

Steeds meer motorfabrikanten ontwikkelen ook een integrale navigatiefunctie voor hun motoren. Hierdoor hoeft de motorrijder niet altijd een dedicated device, oftewel een los navigatietoestel, te kopen.

De introductie van de nieuwe Yamaha Tracer 9 GT+ maakte mij nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van connectiviteit en navigatie voor motoren.


TFT schermen en smartphones

Door het toepassen van TFT schermen op motoren is het voor fabrikanten steeds vaker mogelijk om extra informatie te tonen in de displays (dashboard). De schermen worden niet alleen groter, maar ook het toepassen van kleuren wordt steeds gebruikelijker.
Hierdoor worden motoren ook steeds vaker uitgerust met een navigatiefunctie waarbij de navigatie-informatie in het display wordt getoond. De bediening van deze functie verloopt dan via knoppen op het stuur of via bediening op de smartphone.

App's op de smartphone

Om de navigatie op deze wijze voor elkaar te krijgen moet je als rijder wel over een goede smartphone met databundel beschikken. 
Daarnaast moet je doorgaans twee specifieke apps intalleren: een merk/ model specifieke app van de fabrikant voor het maken van de Bluetooth connectie tussen de motor en de smartphone én een navigatie-app.  De navigatie-app kan ook weer door de fabrikant gemaakt en geleverd worden zoals bij BMW en KTM of zoals bij Yamaha die de Garmin Motorize App gebruikt.

Wisselende kwaliteit

Uit eigen ervaringen kan ik schrijven dat de kwaliteit van deze navigatiefunctie door meerdere factoren beïnvloed wordt. Hieronder zie je een lijstje (niet volledig) met een aantal punten waar je dan aan kunt denken.

Bluetoothverbinding

Om te beginnen is het erg belangrijk dat er een stabiele en goed werkende Bluetoothverbinding tussen de motor en de smartphone is (en blijft). Bij de ontwikkeling van een dergelijke functie gaan fabrikanten uit van recente hardware en software. Heb je dan een wat oudere smartphone of een ouder besturingssysteem dan kan het zomaar voorkomen dat die Bluetoothverbinding niet goed tot stand kan komen. En dan heb je als gebruiker een probleem dat de fabrikant niet zal oplossen. 

Mobiele Databundel

Via de connectie-app en de navigatie-app zal de smartphone realtime data uitwisselen. Hiervoor moet je als gebruiker wel een mobiel abonnement met een databundel hebben.

Apps moeten goed werken

De connectie-app zorgt ervoor dat de verbinding en de data uitwisseling tussen de motor en de smartphone goed werkt. De navigatie-app zorgt ervoor dat de navigatiefunctie goed werkt. Het is dan ook erg belangrijk dat beide app's goed geïnstalleerd worden en dat ze optimaal kunnen werken. Vooral de instellingen van de accu (batterij) en de toegekende rechten zijn van groot belang!

Kijk ook eens op welke wijze de navigatie-app aan de locatiegegevens komt. Gebruikt die hierbij GSM-data of moet je smartphone uitgerust zijn met een GPS-chipset? 

Kaartmateriaal

De kwaliteit van het kaartmateriaal bepaalt natuurlijk in grote mate hoe goed en gemakkelijk je naar je bestemming komt. Het is dan ook belangrijk dat de fabrikant regelmatig kaartupdates uitbrengt voor je navigatie-app. Brengt je fabrikant hier extra kosten voor in rekening?
Veel fabrikanten dwingen je namelijk om (dure) abonnementen af te sluiten om een jaarlijkse kaart-update te krijgen (=kopen). Dan is het raadzaam om na te denken of het toch niet voordeliger is om een apart navigatietoestel te kopen.
Kijk ook of het mogelijk is om kaartmateriaal offline te kunnen gebruiken. Dat scheelt niet alleen datagebruik, maar stelt je ook in staat om zonder een dataverbinding te navigeren.

Functionaliteit

Bekijk ook of de navigatie-app de functionaliteiten biedt die jij wenst. Niets is zo storend als een app die niet aan je verwachtigen voldoet. Daarbij is het belangrijk dat de app gebruiksvriendelijk is. De kans dat je de app zal gebruiken als je voor elke rit de handleiding moet lezen is natuurlijk heel gering.

Fabrikant

Een goede motor ontwikkelen is iets anders dan kaartmateriaal en navigatie-apps ontwikkelen. 

In Nederland gebruiken we hiervoor het spreekwoord "schoenmaker blijf bij je leest".
Hiermee bedoel ik in deze context dat motorfabrikanten het niet altijd voor elkaar krijgen om een dergelijke functie goed te ontwikkelen. BMW heeft als auto- en motorfabrikant voldoende resources om een dergelijke functie goed te ontwikkelen en door te ontwikkelen. KTM daarentegen is er al enkele jaren mee bezig, maar krijgt het niet echt goed voor elkaar. Yamaha heeft hier de veilige (en goede weg) gekozen en is de samenwerking aangegaan met Garmin.

Veel fabrikanten zien de ontwikkeling van een dergelijke functie nog steeds als een niche in de markt, iets wat ze erbij kunnen of willen doen. Ze beschouwen dat vervolgens als een verdienmodel om meer motoren te kunnen verkopen, maar ook door de verkoop van abonnementen voor de app's en het kaartmateriaal.
Dat hebben ze gewoon afgekeken van de automobielmarkt.

Keuze maken

Hoe verlokkelijk het ook is, de gratis navigatiefunctie, het blijft de vraag of je als gebruiker blij moet zijn.

Natuurlijk is een dergelijke functie erg handig voor een specifieke doelgroep, maar moet je jezelf de vraag stellen of je bij die groep hoort. Zeker als er extra kosten in rekening worden gebracht voor de aankoop van app's of kaartupdates.

Daarbij is het heel belangrijk dat je deze functie voldoende-goed kunt testen voordat je hiervoor extra kosten maakt. Niets is zo frustrerend als de aankoop van een app en een abonnement voor de kaarten, om vervolgens tot de conclusie te komen dat bijvoorbeeld je smartphone niet ondersteund wordt.
En het wordt er niet leuker op als je urenlang op diverse fora naar een antwoord op jouw vraag of probleem moet zoeken.






 

 









Reacties