Vaals stopt met
'Verantwoord op weg'
Einde samenwerking
Om de verkeershinder en mobiliteit in het Heuvelland (Zuid-Limburg) te verbeteren zijn in het verleden verschillende gemeentes in het Heuvelland het samenwerkingsverband Verantwoord op weg aangegaan.
Zo werden er onder dit samenwerkingsverband verschillende pilots gedraaid waaronder de tijdelijke afsluiting van verschillende wegen voor motorrijders.
In navolging van die pilots heeft de gemeente Vaals medio juli 2022 bekend gemaakt dat zij voornemens was om de tijdelijke wegafsluitingen in het Heuvelland, met name in de gemeente Vaals, uit te breiden. Hierover kun je teruglezen in het bericht van 27 juli 2022.
Dit voornemen viel niet goed bij de Motorrijdersactiegroep (MAG), maar ook niet bij de buurgemeente Gulpen-Wittem die de zaak voorlegde aan de rechter. De rechter verbood de - door de gemeente Vaals - voorgenomen wegafsluitingen. Hierover kun je teruglezen in het bericht van 5 augustus 2022.
Persbericht van 1Limburg
In een persbericht van 1Limburg las ik onlangs dat de gemeente Vaals zich uit het samenwerkingsverband Verantwoord op weg heeft teruggetrokken.
Volgens het persbericht hebben de raadsleden geen vertrouwen meer in de uitkomsten van de uitvoeringsagenda van Verantwoord op weg. Ook zouden de bewoners van de gemeente Vaals signalen hebben afgegeven dat zij meer heil zien in fysieke verkeersmaatregelen.
Fysieke maatregelen?
Dat de actie van de buurgemeente Gulpen-Wittem niet in goede aarde zou vallen was te verwachten. Dat dit spanningen binnen het samenwerkingsverband zou oproepen is dan ook niet verwonderlijk.
Maar het argument dat de bewonders signalen zouden hebben afgegeven dat zij meer heil zien in fysieke maatregelen stemt wel tot nadenken.
Wat zou men hiermee bedoelen?
Maar het argument dat de bewonders signalen zouden hebben afgegeven dat zij meer heil zien in fysieke maatregelen stemt wel tot nadenken.
Wat zou men hiermee bedoelen?
Je kunt m.i. aan verschillende opties denken zoals het wijzigen van de infrastructuur (wegen, kruispunten e.d. aanpassen) of het plaatsen van verkeersborden, dan wel een combinatie hiervan. Wie het weet mag het zeggen....
Het zou mij dan ook helemaal niet verbazen als die maatregelen met name gericht zullen zijn op het weren of ontmoedigen van motorrijders. De acties die tot heden werden genomen zijn vrijwel allemaal gericht op één doelgroep: de motorrijders.
Samenstelling en verwevenheid
Mocht je eens wat tijd en zin hebben, dan kun je eens op de naam van het samenwerkingsverband Verantwoord op weg googelen. Je zult zien dat er diverse netwerkvertakkingen zijn die in enige vorm gerelateerd zijn. Je komt regelmatig dezelfde namen tegen en zelfs de (verschillende) websites zijn van dezelfde maker-provider en layout.
Dat geeft m.i. duidelijk aan dat niet alleen de gemeente Vaals nadrukkelijk probeert om de motorrijders te weren of te ontmoedigen.
Dat geeft m.i. duidelijk aan dat niet alleen de gemeente Vaals nadrukkelijk probeert om de motorrijders te weren of te ontmoedigen.
Dit laatste valt natuurlijk onder het begrip aanname.
Ik, als motorrijder, heb de gemeente Vaals een reactie gestuurd op hun voornemen om wegen op bepaalde tijden af te sluiten voor motoren. Hierop heeft de gemeente Vaals contact met mij opgenomen en hebben wij een heel vruchtbaar gesprek gehad. Ik heb hun mijn standpunt goed onderbouwd uitgelegd dat ik het volkomen oneens ben om motorrijders de toegang te ontzeggen omdat slechts enkele de overlast veroorzaken maar de hele groep motorrijders waarvan het grootste deel zich wel aan de regels houd de dupe is. Ik vind dat men de regels die men aan weggebruikers oplegt ook moet handhaven. Als dat om een of andere reden niet of niet voldoende gebeurt en daardoor overlast ontstaat is het onbegrijpelijk dat de gemeente Vaals zulke maatregelen wilt invoeren. Blijkbaar hebben de reacties op hun plannen de gemeente Vaals op andere gedachte gebracht.
BeantwoordenVerwijderenOm te beginnen met een groot compliment dat je de actie in de richting van de gemeente Vaals hebt ondernomen! En ja, als men op een adequate én eerlijke wijze zou handhaven, dan zou al veel kunnen verbeteren. Dat betekent echter ook dat zowel de BOA's als ook de politie alle bestuurders gelijk moeten behandelen en handhaven. Nu vinden enkel gerichte controles plaats (op verzoek van......) op één doelgroep, namelijk de motorrijders. Men zou - als je zwart-wit denkt - zelfs kunnen spreken van 'framing' of 'polarisatie' door alleen op de motorrijders te focussen. Dat kun je de lokale bevolking m.n de MKB, de media, de lokale overheden, de handhavers en de provincie Limburg in meer of mindere mate aanrekenen. Daarnaast moeten wij motorrijders ook hand in eigen boezem steken en rekening houden met de lokale bevolking. Als je wat vaker in het Heuvelland rijdt, dan krijg je soms maagkrampen van het gedrag van andere motorrijders. Dat is de groep die het - uit eigenbelang - gewoon voor de anderen verpest. Zij geven de tegenstanders alle redenen om te klagen.
VerwijderenDat laatste klopt helemaal. Ik geef iedereen die zich daar aan ergert groot gelijk. Zelf als motorrijder erger ik me er ook mateloos aan ook omdat ik weet dat zo'n gedrag het voor de hele groep motorrijders verpest. Ik heb de gemeente Vaals ook het verschil uitgelegd tussen motorrijders en rijders op motoren. Rijders op motoren zijn een kleine groep die vooral in het weekend in groepsverband en haantjes gedrag de boel verzieken. Ga maar eens in het weekend bij de ijsboer in Epen staan en zie hoe zo'n groep wegrijdt. Motorrijders zijn de grootste deel van de groep die uit passie motorrijden en de regels en mede weggebruikers respecteren. Zo heb ik het nog niet bekeken zei de mevrouw van de gemeente Vaals maar ze vond wel dat het klopte.
BeantwoordenVerwijderen