Blog | Smartphone - Veiligheid noodgevallen

Smartphone 

Veiligheid noodgevallen




Veiligheid noodgevallen

Op mijn zoektocht naar middelen om als motorrijder informatie te kunnen delen met hulpverleners, kwam ik uit bij de mogelijkheden die een smartphone hierin biedt.

Tijdens de laatste 6 maanden heb ik persoonlijk meerdere situaties meegemaakt waarbij de inzet van hulpverleners en/ of zorgpersoneel noodzakelijk was.
Zo kwam ik tijdens mijn motorvakantie in de Vercors als eerste uit bij een ongeval met een wielrenner. Deze oudere nederlandse man had een flinke smakker gemaakt en lag met toch wel ernstige verwondingen op het wegdek. Aangezien dit in een uitgestrekt reservaat gebeurd was kwam niet een reguliere ambulance, maar werd de eerste hulp uitgevoerd door een eenheid bestaande uit vrijwillige 'pompiers' oftewel vrijwillige brandweerlieden. Ik heb daar toen 1,5 uur geassisteerd en met kromme tenen aangezien hoe zij te werk gingen. Uiteindelijk werd een noodarts ingevlogen en het slachtoffer, na lange tijd, met een helicopter afgevoerd. 

De dag na dit voorval heb ik met grote waarschijnlijkheid zelf een licht hartinfarct gehad en ben ik daarna zelf naar huis gereden. Een dag na aankomst thuis lag ik in het ziekenhuis en inmiddels heb ik een open-hart-operatie ondergaan waarbij de aorta-hartklep vervangen is. Ik hoop over enkele weken weer op m'n motor te stappen.

Hoe verzend ik een noodbericht?

De bovengenoemde voorvallen hebben mij natuurlijk aan het denken gezet over de wijze waarop ik als motorrijder een noodbericht kan verzenden. Maar daarnaast ben ik ook op zoek gegaan naar een wijze waarop ik informatie met eventuele hulpverleners kan delen. Hierbij kun je denken aan eenvoudige persoonsgegevens, maar ook aan informatie over aandoeningen of medicijn gebruik. Ik gebruik op dit moment bloedverdunners en dat is echt wel iets wat een hulpverlener moet weten.

Enkele dagen geleden kwam dit onderwerp ook ter sprake bij de revalidatie-specialist van het MUMC+ in Maastricht. Dat was een echte ervaringsdeskundige want hij was ook een motorrijder en hij had zelf een ernstig motorongeval overleefd. En dat praat natuurlijk veel gemakkelijker als motorrijders onder elkaar!

Hij gaf het advies om de smartphone centraal te stellen omdat de hulpverleners dit apparaat als informatiebron gebruiken!

Smartphone als informatiebron

Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen een smartphone en kun je die in twee groepen verdelen: de Android toestellen en de iOS (Apple) toestellen.

Alhoewel er grote verschillen zijn in de respectievelijke besturingssystemen (Android of iOS) én de verschillende software versies, hebben de meeste toestellen toch functies waardoor je snel een noodoproep kunt verzenden.

Ook zijn de toestellen die zijn voorzien van de meer recente software versies, vaak uitgerust met functies zoals Veiligheid noodgevallen. Of een soortgelijke functie waarbij je een noodcontact en medische informatie kunt instellen.
Een hulpverlener kan die informatie altijd inzien, ondanks dat een toestel vergrendeld is. Deze functie is altijd toegankelijk evenals de noodoproepfunctie!

Daarnaast is het mogelijk om voor beide besturingssystemen goed werkende apps te installeren. Die apps zijn niet alleen gratis, maar ook volledig ingericht op de bovengenoemde functies en kunnen vaak nog veel meer.

Tijd en wat aandacht

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn ga ik niet in op details per besturingssysteem, app of toestel.

Het kost namelijk maar 15 - 30 minuten tijd en aandacht van je om dit zelf te doen. Open de instellingen van je smartphone en kijk of daar al een functie ingebouwd is. Als dat het geval is, kun je die functie al inrichten met jou gegevens en wensen.

Je kunt ook gewoon even googelen en hierbij je toestel model met besturingssysteem invoeren en hierbij het woord veiligheid of noodoproep toevoegen. Dan krijg je, met grote mate van zekerheid, vele hits en tips te zien waaruit je kunt kiezen.

Dit is echt iets dat je zelf moet doen omdat het heel persoonlijke informatie (en wensen) betreft. 

Door deze functie(s) op je smartphone in te schakelen vergroot niet niet alleen de veiligheid (overlevingskansen) van jezelf, maar leer je ook om die informatie bij een slachtoffer uit te lezen. Hierdoor help je ook een ander!

 




Reacties