Motor Kleding | Lindstrands Sunne Motorjack & broek - eerste review

 Motor Kleding 

Lindstrands Sunne - eerste review








Eerste review


In mijn bericht van 17 april 2022 schreef ik over de gebruikerstest van Halvarssons en Lindstrands motorkleding.

In dit bericht kunnen jullie mijn eerste review lezen over de Lindstrands Sunne Motorjack & broek.


Ervaringen en voorkeuren


In de tijd dat ik nu motor rij heb ik diverse verschillende soorten motorpakken gedragen en gebruik ik die kennis en ervaring bij het beoordelen van dit motorpak van Lindstrands.  Ik draag dit pak vanaf april 2022 tijdens dagritten (van gemiddeld 7- 8 uren) en heb ik dit natuurlijk ook tijdens mijn motorvakantie in de Franse Alpen/ Vercors gedragen. Ik kan stellen dat ik dat pak inmiddels zo’n 5000 km, in vrijwel alle voorkomende weersomstandigheden (muv. Sneeuw/ ijzel) gedragen heb.

Ik beoordeel dit pak dan ook vanuit het perspectief van de doorsnee toer- of adventure rijder die het niet schuwt om gedurende het motorseizoen zo’n 10.000 km te rijden.


Het pak In het kort

Het tweedelige pak bestaat uit een jas (met losse regen/ wind kraag) en broek die door middel van een rits aan elkaar geritst kunnen worden. Standaard wordt het pak met een thermo-vest geleverd die je kunt vast ritsen, maar die je ook als los vest kunt dragen.


De broek is ook voorzien van bretels, die je gelukkig ook kunt verwijderen. De belangrijkste kenmerken van dit pak vind je terug in de samenstelling van de gebruikte materialen, namelijk de 2-laags gelamineerde buitenlaag met de Dryway+ membraan en DWR textiel. Die combinatie zorgt voor een soortgelijke waterafstotende werking als Gore Tex Pro. Daarbij zijn de vormgeving en de functionaliteit van het pak, naar mijn mening, vooral gericht op de adventure en/ of echte toerrijders.

Op specifieke plaatsen, zoals de schouders, de ellebogen, de knieën en aan de binnenzijde van de broekspijpen is een extra stevige buitenlaag aangebracht.

 

Draagcomfort en functionaliteit

Door de gebruikte materialen en de vormgeving zit het pak erg prettig. De jas heeft een erg fijne vorm en kan goed op je lichaam afgesteld worden. De jas sluit op de juiste plaatsen goed aan en biedt daarnaast de bewegingsvrijheid die je vooral als adventure rijder wenst. Ik heb mij elk moment heel comfortabel en prettig gevoeld in dit pak.

De Jas is daarnaast voorzien van diverse ritsen die je op verschillende manieren en combinaties kunt openen waardoor luchtcirculatie in de jas ontstaat. De opening (onder de naam) aan de rugzijde is altijd geopend en kan niet gesloten worden. Hierdoor heb je altijd circulatie in de jas, zonder dat je bang moet zijn voor regen in het pak. Heel doordacht en vooral functioneel!

Ik heb het pak bijvoorbeeld tijdens mijn motorvakantie in Frankrijk gedragen en daarbij zeer wisselende omstandigheden gehad. Van 6 graden tot 32 graden Celsius, zon, regen, mist, noem het maar op. Zo heb ik een ochtend in de bergen gereden terwijl het hard regende, het slechts 6 graden Celsius was en ik regelmatig door de wolken reed. Dit duurde enkele uren en hoewel het pak koud werd, is er geen druppel water in gekomen. Mijn onderkleding is kurkdroog gebleven! Maar nog mooier was de korte droogtijd toen het zonnetje weer tevoorschijn kwam. Binnen heel korte tijd was het hele pak weer kurkdroog. En dat wil je als adventure- of toerrijder hebben.

De broek zit, net als de jas, erg prettig, lekker ruim waar dat moet en sluit goed aan waar je dat ook wilt. De ventilatieritsen zijn erg praktisch en de extra openingen zorgen voor een prettige luchtcirculatie. De broekspijpen zijn, zeker als je adventure laarzen draagt, heel praktisch en goed instelbaar.

Het enige punt van aandacht dat ik aan deze broek heb kunnen ontdekken is vreemd genoeg de extra beschermende laag op de broek. Deze hebben ze aan de binnenkant op de broekspijpen en delen op de knieën geplaatst.


En de delen die ze op de knieën geplaatst hebben veroorzaken nu minuscule krasjes op de tank als daar geen extra bescherming op zit. Er ontstaan daar dan duidelijke slijtplekken in de lak. Het illustreert anders ook wel hoe sterk die stof is….

Wat draagcomfort en functionaliteit betreft kan ik dan ook alleen schrijven dat ik aangenaam verrast ben door de kwaliteit en de functionaliteit van dit motorpak. Om de een of andere reden vind ik dit echt zo’n Scandinavisch product.  Het is echt no-nonsense; geen bling-bling, maar puur functioneel, doordacht en met oog voor detail. De vormgeving is echter heel Europees en het oogt ook gewoon goed. De kleurstellingen zijn ingetogen of juist weer goed zichtbaar, het is net wat je wilt.

 

Temperatuur regulatie

Zoals al geschreven heb ik dit pak gedragen bij temperaturen van 6 graden tot 32 graden Celsius en kan ik alleen schrijven dat dit pak voor een groot temperatuurbereik geschikt is.

Door het bijgeleverde thermo-vest te dragen (los of vast geritst) is het ook in koudere omstandigheden goed te rijden. De 2-laagse samenstelling voelt niet zo warm (winddicht) als de 3 laags Gore Tex Pro die ik bezit, maar daarvoor heb je zoveel meer draagcomfort. En meer lichaamswarmte kun je ook beter met een extra of goede base/ midlayer genereren!

Een ander groot voordeel van dit pak is de uitstekende ventilatie die het pak bezit. Hierdoor is het mogelijk om in een groot temperatuurbereik je lichaamstemperatuur te reguleren. Ik heb zelf ervaren dat ik tussen de 6 graden en 25 graden Celsius mijn lichaamstemperatuur goed heb kunnen reguleren. De ventilatieritsen zijn dusdanig effectief dat ik mij in die temperatuur-range gewoon prettig heb gevoeld. Hierbij moet ik wel opmerken dat dit per motor (stroomlijn/ wind deflectie) kan verschillen. Ook moet je gewoon wat experimenteren met de openingen die je creëert.

Boven de 25 graden Celsius verliezen de ventilatieopeningen het ook van de hoge temperatuur en kun je, naar mijn mening, beter een doorwaaipak dragen.

 

Protectoren

De protectoren die standaard bij het pak geleverd worden kun je het best als functioneel omschrijven. Het pak wordt, zoals het tegenwoordige gebruikelijk is, niet met een rug-protector geleverd. Die moet je er dus los bij kopen.

Ik heb een periode met de standaard geleverde protectoren gereden en hierbij onder de jas een los protectorvest (rug) gedragen. 

Voor de motorvakantie heb ik Hebe van HMS-Geleen (motorkledingspecialist) gevraagd om de elleboog- en knieprotectoren te vervangen door zachte level II protectoren. Ook heb ik een zachte level II protector in de rug pocket laten plaatsen. Deze kleine investering heeft mij veel plezier in de vorm van nog meer comfort opgeleverd!

 

Mijn eerste indruk

Zoals je kunt lezen ben ik aangenaam verrast van de kwaliteit, het draagcomfort én de functionaliteit van dit motorpak. Als ik nu terugdenk, dan begrijp ik nog steeds niet waarom ik merken als Halvarssons en Lindstrands niet eerder ‘ontdekt’ heb.

Het Sunne motorpak van Lindstrands is gewoon een heel functioneel, degelijk en comfortabel motorpak dat ook nog eens mooi oogt. En over de twee-laags gelamineerde waterafstotende laag kan ik schrijven dat die, voor zover ik tot heden heb kunnen vaststellen, zeker niet onder doet voor de Gore Tex Pro jassen!

Als je dan de prijs van dit pak bekijkt, dan kun je naar mijn mening zeker van een goede prijs-kwaliteit verhouding spreken.

 






Reacties