Navigatie | TomTom in trackback modus?

 

Foto TomTom - NU.NL


TomTom schrapt 500 banen


In een artikel op Nu.nl las ik vandaag dat TomTom maar liefst 10% in het personeelsbestand gaat snijden. 

Volgens TomTom verdwijnen er wereldwijd ongeveer 500 banen bij de divisie/ afdeling die het kaartmateriaal produceert. Ook in Nederland zullen banen verdwijnen al weet TomTom nog niet hoeveel banen dit zullen zijn.


Historie van TomTom


Wie het bedrijf TomTom kent weet dat ze vooral bekendheid hebben opgebouwd door de kwaliteit van hun kaartmateriaal. 
Een aantal jaren geleden gingen de ontwikkelingen bij TomTom heel snel en heel goed. Dat betekende natuurlijk ook dat het een beursgenoteerd bedrijf werd.
Je hoeft geen financiĆ«le whiz-kid te zijn om te weten dat aandeelhouders alleen aandelen kopen om er zelf beter van te worden. 
En dat betekent dat je als bedrijf constant geld binnen moet harken om die aandeelhouders tevereden te houden. Ja, er bestaat ook nog een verplichting als werkgever naar de werknemers, maar die is net toch minder belangrijk dan....

Na een stevige ontwikkeling medio 2014 - 2017, waarin TomTom menig navigatietoestel op de markt wist te zetten, zakte de consumentenafdeling toch als een plumpudding in elkaar. Het ging zo slecht dat TomTom de hele consumentenafdeling te koop heeft gezet, maar is deze volgens mij nog steeds niet verkocht. 
Dat heeft voor potentiƫle klanten een voordeeltje: je kunt nog steeds navigatietoestellen kopen met korting (cashback). Zolang de voorraad strekt zullen we maar zeggen.

Kaasschaaf methode


Na wederom verlies te hebben gedraaid, moet TomTom nu gewoon ordinair bezuinigen om de aandeelhouders toch tevreden te houden. 

Dat betekent dat ze er nu voor gekozen hebben om de divisie/ afdeling die de kaarten maakt af te slanken. Over de gehele linie worden nu mensen ontslagen die - in de gedachte van het topmanagement - overbodig zijn, of worden door automatisering. Men hoopt op deze wijze te bezuinigen op de grootste kostenpost, namelijk het personeel. De tekorten of verliezen die hierdoor binnen de afdeling ontstaan, hoopt men via automatisering op te kunnen vangen.

Maar zelfs al zouden de verliezen of tekorten die hierdoor ontstaan opgevangen kunnen worden, er is onvoldoende capaciteit om te kunnen groeien!

Bovenstaande visie van de kaasschaaf methode is een (mijn) aanname en kan ik alleen maar blij zijn dat ik geen aandelen van TomTom bezit. Verder is het natuurlijk heel triest voor de werknemers die binnenkort hun baan verliezen.




Reacties