KTM 1290 SAS | 1000 km beurt en inrijden

 KTM 1290 SAS - 1000 km beurt






Magische 1000 km


Ondanks dat ik toch al wat nieuwe motoren heb ingereden, ervaar ik die inrijperiode als een speciale tijd. Je hebt dan een nagelnieuwe motor of zoals in het huidige geval, een vrijwel nieuwe motor met een nagelnieuw motorblok, dat je moet inrijden.

Ik herinner mij nog mijn eerste nieuwe motor en het volledig ontbreken van kennis & ervaring met het inrijden.
Van de dealer kreeg ik toen de volgende tips mee:
  • niet meer toeren rijden dan de helft van het maximale toerental (kijk maar in het boekje......)
  • veel schakelen
  • rustig opbouwen
  • tot zo'n 200 km voorzichtig in de bochten (nieuwe bandjes)
  • terug komen voor de 1000 km beurt
  • na de 1000 km beurt; alles mag.
En dat was het wel zo'n beetje.

Inmiddels heb ik zo'n 16 nieuwe motoren ingereden en ben ik puur door opgedane ervaring wat wijzer geworden.
De laatste 4 nieuwe motoren heb ik volgens een vaste procedure ingereden. 


Inrijden nieuwe motor


Bij het inrijden van een nieuwe motor verdeel ik de 1000 km tot aan de beurt in segmenten.

Voordat ik met het daadwerkelijk rijden start, probeer ik alles zo optimaal (ergonomisch) mogelijk in te stellen. Hierbij kun je denken aan de koppelingshendel, de remhendel, de voetrem en de schakelpook. Omdat mijn lichaamsmaten binnen de standaard liggen, hoef ik zelden het stuur en/of de voetsteunen te verplaatsen.
Ook richt ik mijn dashboard zodanig in dat ik minimaal de accuspanning, olietemperatuur en watertemperatuur kan aflezen.

In het eerste segment, zeg maar van 0 tot 200 km, rij ik heel rustig. Ik schakel eigenlijk zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Hierbij ben ik ook beheerst met op het gas te gaan. Alle onderdelen moeten namelijk 'inlopen' en daar neem ik dan ook de tijd voor. Bovendien is dit een rustige en prettige wijze om aan je nieuwe motor te wennen.

Ik probeer zo veel mogelijk ritten van 100 - 150 km lengte te maken. Omdat ik in het zuidelijke deel van Limburg woon, maak ik vooral ritten in heuvelachtig landschap. Hierbij maak ik gebruik van heuvelop (toeren maken) en heuvelaf (opschakelen naar hogere versnelling) en dan lage toeren rijden.

In het tweede segment, zeg maar van 200 - 500 km, laat ik de motor al meer toeren maken. Als ik in de inrijperiode zo'n 50% van het maximale toerental mag rijden, dan rij ik in het tweede segment tot zo'n 25 - 30% van het maximale toerental.
Ik accellereer normaal naar het toerental en bij het bereiken van dit toerental, schakel ik direct naar een hogere versnelling. Bij het afremmen gebruik ik zoveel mogelijk de motorrem; dus bij het juiste toerental terug schakelen en op de motor remmen (dus niet op de koppeling). Zo schakel ik zoveel mogelijk op en af.
Ik vermijd het om langdurig in een hoger toerental te rijden.

In het derde segment, zeg maar van 500 - 800 km, laat ik de motor alweer meer toeren maken. Dan acellereer ik wat sneller naar zo'n 40% van het maximale toerental. Ook probeer ik zoveel mogelijk op dat percentage uit te komen bij het toepassen van de motorrem.

In het vierde segment, zeg maar van 800 - 1000 km, gebruik ik de 50% van het maximale toerental. Ook acellereer ik zo snel mogelijk naar het toerental en intensiveer ik het op- en afschakelen. Tussendoor laat ik de motor dan regelmatig stukken in een hoge versnelling met een laag toerental rijden.

 

Na de 1000 km beurt


Als de motor z'n 1000 km beurt heeft gehad, dan mag je volgens de handleiding vrij rijden oftewel jaag hem maar lekker in de toeren......

Ik blijf echter nog enige tijd in de 'inrijmodus'.

Net als bij het inrijden tot de 1000 km beurt, bouw ik het toerental stapsgewijs verder uit. Daar heb ik geen schema voor.
Ik rij een periode tot 60%, dan 70%, dan 80% enz. van het maximale toerental.
Ook dan hanteer ik hierbij het systeem van naar het toerental accelleren en dan schakelen naar een hogere versnelling.
De laatste 20% rij ik meestal op de Duitse snelwegen omdat ik anders het rijbewijs mag inleveren.
Doorgaans heb ik 1000 - 2000 km nodig om deze fase van inrijden af te ronden.

Dit is, in grote lijnen, de procedure die ik hanteer om een nieuwe motor in te rijden. 

Dit is zeker niet een handleiding of een 'zo moet het', maar gewoon iets wat ik mij heb aangeleerd en hoe ik ermee omga.











Reacties