Garmin Zumo XT en XT2
de Opstart tekst wijzigen
Standaard opstart tekst
Iedere gebruiker van de Zumo XT/ XT2 kent het wel, je start je Zumo op en dan volgt de tekst die start met "Waarschuwing". Dan beeldvullende informatie (tekstblokken) over alles wat niet mag.
Super irritant en nietszeggend juridisch geneuzel.
Hoe mooi is het dan om de mogelijkheid te hebben om deze tekst te kunnen wijzigen. Want deze pagina gewoon niet te laten verschijnen, dat zou technisch gezien wel mogelijk zijn, maar dan moet je toch ingrijpende wijzigingen doorvoeren in de toestel software.
Hieronder beschrijf ik hoe je de standaard tekst kunt wijzigen. Er zijn meerdere mogelijkheden en heb ik ervoor gekozen om er twee te beschrijven.
De eenvoudige methode
De meest eenvoudige methode is natuurlijk om het iemand anders te laten doen.
Hiervoor ga je naar de website van JaVaWa en gebruik je een van zijn meesterlijke GPS - tools.
Hij heeft een universele tool gemaakt waarmee je de opstarttekst van verschillende Zumo toestellen kunt wijzigen.
Als je hier klikt, dan kom je direct op de pagina met die handige tool.
Lees de aanwijzingen en verzin een mooie tekst.
Laad die tekst in de tool en plak het resultaat in de toestelsoftware.
En de klus is al geklaard. Hoe gemakkelijk wil je het krijgen?
Liever zelf doen
Hou je ervan om zelf iets te knutselen en ben je niet bang om wat op je PC te stoeien? Dan volgt nu een meer uitgebreide beschrijving van de methode die ik zelf heb toegepast. Dus niet zelf bedacht maar ook gewoon gevonden en getest!
Maak een back up
Altijd als je iets wilt wijzigen of testen in je toestel, start je met het maken van een actuele (en goed werkende) back up van je toestel. Ook hiervoor kun je overigens terecht op de website van JaVaWa (backup maken).
Toestelsoftware
Sluit je Zumo XT/XT2 aan je PC en open de Windows verkenner (of Finder) en zoek in de toestelsoftware naar het bestand nl_NL.glx.
Je kunt dit vinden op de volgende locatie:
Deze pc\zūmo XT\Internal Storage\Text
In de map Text staat het bestand nl_NL.glx.
Het bestand nl_NL.glx is het bestand waarin we de tekst van het startscherm zullen wijzigen.
Daarom is het handig om dit bestand te kopiëren en dan in een aparte map op je PC op te slaan. Hiervoor kun je een willekeurige map aanmaken en het bestand hiernaar kopiëren. Dit bestand bewaar je als origineel bestand en mag je dus niet wijzigen!
Vervolgens kopiëer je hetzelfde bestand nog eenmaal naar een andere map of locatie. Dat wordt dan het bestand dat je gaat wijzigen. Je mag de naam van het bestand NIET wijzigen! Voor het gemak noem ik dit de werkmap.
Koppel de Zumo XT/XT2 nu los van de PC.
Bewerken met kladblok
Om het nl_NL.glx bestand (in de werkmap) te kunnen openen, gebruiken we een XML editor of je opent het bestand (in de werkmap) gewoon met de applicatie Kladblok die in elke Windowsversie is ingebouwd. Je kunt hiervoor met de rechter muisknop op het bestand klikken en dan met de opdracht Openen met het bestand in Kladblok openen en bewerken.
Als je het bestand in kladblok hebt geopend, dan krijg je een heel lange lijst met XML codes te zien.
Je moet nu naar de juiste regel waarin het label <Warning_Notice>wordt beschreven. Als je Kladblok gebruikt, vind je dit in regel 22384 (of enkele regels hoger of lager).
Het is handig om hierbij de zoekfunctie van Kladblok te gebruiken.
Klik hiervoor in de menubalk van Kladblok op Bewerken en dan de opdracht Zoeken. Nog sneller gaat het door gewoon de toetsen (gelijktijdig) CTRL + F te gebruiken.
Vul in het zoekveld de tekst Warning_Notice en klik dan op volgende zoeken. Je komt dan direct uit bij het label dat je moet gaan wijzigen.
Als je enkele regels omlaag gaat, dan zie je de standaard tekst staan tussen de code <visual> en het einde hiervan dat je kunt herkennen aan de code </visual>. Alle tekst tussen deze twee codes kun je wijzigen.
Opmaak
Natuurlijk wil je een heel eigen tekst schrijven en misschien wel een andere kleur of lettertype toepassen. Hier loop je dan tegen de beperkinging aan dat de opmaak (zeg maar lettertype, kleur etc.) op een andere wijze al is vastgelegd.
Daar zit je dus aan vast. Beperk je dus tot het wijzigen van de tekst.
De tekstregels zijn standaard gecentreerd en worden a.h.w. vanuit het midden opgebouwd.
Hier kun je wel mee spelen en kun je de tekst mooier in beeld laten verschijnen.
Hiervoor kun je de volgende code gebruiken:
spatie \n spatie (dus eerst een spatie, gevolgd door een backslash en de letter n, gevolgd door een spatie).
Met deze code creëer je een regeleinde en / of maak je een lege regel.
De \n plaats je dus aan het einde van een zin (regel) waardoor een nieuwe zin start. Hetzelfde doe je als je een lege regel tussen de tekst wilt plaatsen.
Zoals geschreven, kun je de tekst tussen de <visual> ....... </visual> codes wijzigen. Het is heel belangrijk om enkel de tussenliggende tekst te wijzigen en geen van de codes te wissen of wijzigen!
Aflsuiten en opslaan
Je hebt de tekst gewijzigd en nu is het belangrijk dat je het bestand op de juiste wijze opslaat. Het bestand moet met de oorspronkelijke bestandsnaam opgeslagen worden in de werkmap op je PC. Het originele bestand in de werkmap wordt dan overschreven!
Hiervoor kun je in kladblok de toetscombinatie CTRL + S gelijktijdig toetsen of je gebruikt de opdracht Bestand, Opslaan Als.
Het bestand moet dus met de oorspronkelijke naam worden opgeslagen omdat het toestel specifiek naar dit bestand zal zoeken voor het presenteren van het opstartscherm met de tekst.
Naar het toestel kopiëren
Het bestand met de gewijzigde opstart tekst ( in de werkmap) moet nu naar de toestelsoftware gekopieerd worden.
Koppel het toestel hiervoor aan je PC en open de verkenner van de PC zodat je de toestelsoftware kunt inzien.
Kopieer het gewijzigde nl_NL.glx bestand in de werkmap en plak dit in de map
Deze pc\zūmo XT\Internal Storage\Text
Geef de opdracht dat het originele bestand vervangen moet worden door de kopie.
Door deze opdracht heb je het originele bestand vervangen door de kopie waarin je de opstarttekst gewijzigd hebt.
Ontkoppel het toestel van de PC en start het op.
Controleer nu of het toestel normaal opstart en de gewijzigde opstarttekst zichtbaar wordt.
Het zal best zo zijn dat je nog niet tevreden bent met het resultaat. Je kunt dan doorgaan met het aanbrengen van wijzigingen in het bestand dat je hebt opgeslagen in de werkmap.
Je herhaalt dan gewoon de laatste handelingen.
Mocht er onverhoopt een storing ontstaan, verwijder dan het nl_NL.glx bestand uit de toestelsoftware en kopieer het originele bestand (dat je hebt opgeslagen op je PC) en plak dat in de juiste map.
Tot slot nog even de opmerking dat de gewijzigde tekst bij een firmware update (update van toestelsoftware) natuurlijk vervangen zal worden en je ook weer de oorspronkelijke (orgiginele) opstarttekst zal zien.
Als je de gewijzigde tekst op je pc opslaat, dan is het terugzetten van de gewijzigde tekst een kwestie van kopiëren en plakken.
Mooi uitgewerkt Wiels, hier ga ik zeker iets mee doen.
BeantwoordenVerwijderenMisschien wel goed om nog een stukje toe te voegen over characters die escaped moeten worden in XML (quote, apostrof, groter dan, kleiner dan) want ik weet niet wat de XT gaat doen als hij dat bestand niet kan parsen. Kun je het toestel dan nog starten om aan de pc te hangen?
Dank voor je reactie Marijn en de opmerking over de "speciale tekens" die niet gebruikt mogen/kunnen worden in de tekst. Ik heb de ervaring opgedaan dat - bij gebruik van ongeoorloofde tekens in de tekst - het toestel gewoon opstart. Alleen blijft het opstartscherm dan leeg (muv. WAARSCHUWING) of is slechts gevuld tot aan de plaatst waar het teken staat.
VerwijderenDat is geen probleem dan. Top.
BeantwoordenVerwijderen