Trainingen | KTM Berg- en Bochten Training

 KTM Berg- en Bochten Training





Inleiding


Kort nadat ik mijn rijbewijs in 2009 had behaald, heb ik de eerste bergtraining gevolgd. Sindsdien heb ik geprobeerd om elk kalenderjaar minstens een training te volgen. Ik ben dan ook een groot voorstander voor het deelnemen aan goede motortrainingen!

Op mijn zoektocht voor 2015 trok deze training mijn aandacht omdat die specifiek gericht was op KTM rijders, waartoe ik behoor. Het leek mij heel leuk om eens met een groep KTM rijders op pad te gaan. 
De training werd overigens - als KTM Travel special - aangeboden door Horizon Motor Reizen en daadwerkelijk uitgevoerd door RinCC Motor Courses. Het was een driedaagse cursus die plaats vond in het Duitse Moezel gebied.
             


Dag 1


Kennis maken


Op vrijdag 10 juli 2015  maakte ik op het verzamelpunt in Kerkrade kennis met Chris Kusters (de instructeur) en de medecursisten. Twee andere cursisten zouden zich later op die dag bij ons voegen. Het was geen grote groep, waardoor er veel ruimte en aandacht was voor de deelnemers.
Chris Kusters



Technische hulpmiddelen


Het was mooi om te zien dat Chris tijdens deze training gebruik maakte van technische ondersteuning zoals spraakverbinding en video-opnames. 
Maar zoals altijd als je gebruik maakt van geavanceerde techniek, zijn er van die momenten dat het even niet zo werkt zoals je dat wilt. 
Dat bleek op de eerste dag het geval te zijn met de zender/ontvangers.            
             

Elke cursist kreeg een luidspreker-oortje dat verbonden was met een ontvanger. Hierdoor kon Chris tijdens het rijden aanwijzingen geven aan cursisten. Ieder die een 'oortje' droeg kon de informatie die Chris gaf, volgen. 

Zoals gezegd was op de eerste dag een storing in dit systeem en moest Chris het op de ouderwetse wijze doen. Gewoon achter de cursist rijden en zo nu en dan stoppen om even bij te praten. 
             
             

Eerste route-deel


Het eerste deel van de route, vanaf het verzamelpunt in Kerkrade voerde ons via mooie binnenwegen naar het plaatsje Ormont in Duitsland. Daar werden de motoren aan de kant gezet voor de eerste gezamenlijke lunch.

Tijdens de lunch, voegden zich ook de twee andere cursisten bij de groep. 




Tweede route-deel


Na de lunch werden er twee kleinere groepjes gevormd. Hierdoor kon Chris in het middagdeel zijn aandacht richten op de twee nieuwkomers. 
In de namiddag bereikten we het hotel Hutter in het plaatsje Bremm, gelegen aan die prachtige Mosel rivier. Een leuk hotel met een onderkomen voor motoren, goede voorzieningen, mooi uitzicht en lekker eten. 



Ik vind dat het verblijf tijdens zo’n training een belangrijke rol speelt in het totaalplaatje. Dat geldt overigens ook voor de sfeer. 
Uiteindelijk is een training met een  goede accommodatie en sfeer gewoon veel leuker. 

Je mag ook best wel een beetje ‘vakantiegevoel’ hebben!
             

Avondprogramma


Na de warme maaltijd met een lekker glas bier (of wijn), haalde Chris nog even een laptop tevoorschijn. In een PowerPointpresentatie kregen we, voor het slapen gaan, nog wat theorie. Die zouden we de volgende dag al in praktijk brengen.
Slide uit de presentatie van Chris



Dag 2


Na een goed ontbijt werden de motoren uit de, onder het hotel gelegen, garage, gereden en kregen we de laatste instructies van Chris.
Het was een mooie dag met een heerlijk weertje.
Hierdoor zou het druk worden op die mooie, maar ook zo bekende wegen in dat prachtige Moezel gebied.


Route

Op het programma stond een route met een totale lengte van zo'n 280 km. In de route natuurlijk de bekende, maar gelukkig ook veel minder bekende, maar o zo mooie bochten. Daarbij natuurlijk die prachtige omgeving met veel bezienswaardigheden. En dan natuurlijk die heerlijk dikke V-twins van KTM!





Nieuwe inzichten


In de ochtenduren zijn we als groep naar verschillende locaties gereden waar we de theorie in praktijk konden brengen.
Hierbij heb ik nieuwe inzichten en technieken kunnen aanleren.

De nadruk van deze bochtentraining lag, voor mijn gevoel, op het defensief rijden en het voorbereiden/indelen van de bochten.

In plaats van bij het naderen van een bocht zoveel mogelijk zicht te halen (dus zoveel mogelijk tegen de wegas of zelfs op de andere weghelft te rijden) blijf je nu zoveel mogelijk op je eigen weghelft. Hierdoor voorkom je een botsing met die figuren die zo graag bochten afsnijden (en dat zijn er best veel).
De voorbereiding en de uitvoering van een bocht worden in vier etappes of segmenten verdeeld. 
Dat betekende voor mij omschakelen en een andere lijn kiezen. Maar het wende snel omdat je er al snel achter komt hoeveel gemakkelijker en veiliger deze techniek is. Daarbij waren er genoeg bochten om te oefenen!


Lunch


Na zo'n 150 km kwamen we uit bij het hotel Schinderhannes in het plaatsje Sohren, gelegen in de Hunsrück. Een prachtige locatie voor onze lunch.
Het hotel is een trekpleister omdat het ook op bikers is ingesteld en hierdoor helaas wat langere wachttijden. Maar de kwaliteit en de prijzen daarentegen uitstekend. 



Gerichte aandacht


Aangezien er nogal veel kennis- en ervaringsverschillen waren tussen de cursisten, werd in onderling overleg besloten om twee groepjes te vormen. Een groepje bestaande uit de 4 KTM rijders en een groepje bestaande uit de 2 minder ervaren rijders. Chris zou dan zijn aandacht kunnen verdelen tussen de 2 groepjes. En zo gingen we verder op weg; afwisselend met of zonder Chris.



Bekende en onbekende bochtencombinaties


In het tweede dagdeel hebben we zo'n 148 km gereden.
Voor mij was het deels bekend en gelukkig ook deels onbekend terrein.
Zo passeerden we de mooie bochtencombinaties tussen Brüttig-Frankel en Treis-Kaarden. Ook in het deel tussen Landkern en Cochem konden we onze vaardigheid verhogen. En als je dan met vier KTM-rijders bent, dan gaat de snelheid vanzelf omhoog....




 Avondprogramma


Na aankomst in het hotel was het eerst een drankje, dan snel opfrissen en het gezamenlijke diner. 
Na het diner werden vervolgens de ervaringen en kennis met Chris uitgewisseld onder het genot van een drankje.
En naarmate het aantal drankjes toenam, werden ook de verhalen groter. Tsja, we zijn en blijven immers gewoon motorrijders.



Dag 3


Met gemengde gevoelens zat ik aan de ontbijttafel. Enerzijds omdat er voor de namiddag regen voorspeld werd en anderzijds omdat ik vandaag al huiswaarts moest. Vanwege een belangrijke afspraak op maandagochtend zou ik tegen de avond al huiswaarts rijden. Gelukkig had ik nog een dag om te genieten.



Route


De route van vandaag bestond uit een deel van zo'n 118 km naar het lunch adres en vervolgens een deel van 127 km om weer terug naar het hotel te rijden.

Vanuit het hotel reden we eerst rustig langs de Moezel om later weer het mooie bochtenwerk op te pakken. Al rijdende kwamen uit in het plaatsje Niederheimbach dat bij veel motorrijders bekend is vanwege de leuke overtocht met het veer.

Na de oversteek ging het voor mij verder in onbekend gebied. Leuke landwegen met wat bochtencombinaties.


Lunch


Het groepje waar ik in mee mocht rijden bereikte als eerste de Gaststätte Laukenmühle im Wispertal. Een toeristische trekpleister met veel plaats voor voertuigen en gasten. 

Helaas moesten we enige tijd wachten op het tweede groepje en onze trainer Chris. Toen zij er waren, moesten we vervolgens weer enige tijd op de lunch wachten. Ondertussen tikte de tijd rustig door en werd ik onrustig.
Ik wilde graag nog het tweede deel van de route meerijden, maar doordat de lunch uitliep kwam ik in tijdnood. Ik moest nog terug naar het hotel, mijn spullen pakken en vervolgens terug naar Nederland.

Uiteindelijk besloot ik na de lunch om het tweede deel niet meer mee te rijden en ben ik rechtstreeks naar het hotel gereden. Daar aangekomen heb ik snel mijn kofferset geplaatst en al doende werd ik aangesproken door een stel uit Denemarken. Zij waren geïnteresseerd in de KTM en het rijden in dit Duitse gebied. En wat een Nederlander hier in Duitsland deed.....



Terug naar huis


Toen ik omstreeks 17.30 uur bij het hotel vertrok, vielen ook al de eerste regendruppels op m'n vizier. Ik had de Garmin Zumo ingesteld op de snelste route naar huis.
Eenmaal op de snelweg viel de regen echt met bakken tegelijk uit de lucht. Gelukkig was er nog voldoende daglicht en kon ik de wegsituatie nog goed inschatten. 
Zoals gebruikelijk ging de snelheid bij de automobilisten er snel uit en reden zij als een treintje op de rechter rijspoor.
Dat maakte dat ik lekker door kon rijden op de linker rijspoor, die doorgaans ook geen sporen heeft door het vrachtverkeer. 
Zo kon ik lekker doorrijden en had ik de 225 km naar huis toch in korte tijd afgelegd.



Terugblik


Als je regelmatig trainingen volgt en je al meerdere Berg (en Bochten) Trainingen hebt gevolgd, dan kun je je afvragen waarom je nog zo'n training zou moeten volgen.

Nou, eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig; je leert elke keer weer nieuwe technieken en je verhoogt je vaardigheden!

Tijdens deze training heeft Chris ons geleerd om, volgens de nieuwste inzichten, de meest veilige positie op de weg te kiezen. Ook de indeling van een bocht in 4 segmenten en de daarbij behorende technieken verhogen niet alleen je veiligheid, maar ook de gemiddelde bochtensnelheid.

Chris heeft op zijn geheel eigen wijze een heel leerzame, maar ook erg leuke training verzorgd. 
Later kregen we ook nog de PowerPoint presentatie en een certificaat thuis gestuurd.

Hiervoor veel dank Chris!


Oh ja, dan is er natuurlijk ook nog die prachtige omgeving.





 



 






  





 



Reacties