Slipcursus voor motorrijders
Op 26 maart 2011 heb ik een slipcursus voor de motor gevolgd, georganiseerd door FreeBike v.o.f. in Veldhoven*.
* FreeBike bestaat inmiddels niet meer
Omdat ik dagelijks op m'n motor naar het werk rijd maak ik niet alleen veel kilometers, maar moet ik ook veilig in alle voorkomende weertypes kunnen rijden. Dit bracht mij op het idee om mij eens te verdiepen in het fenomeen slippen met je motor.
Wat te doen als ik in een slip kom, maar beter nog, hoe kan ik het voorkomen?
Daarom schreef ik in voor de cursus FTT Slip en zo stond ik op een druilerige zaterdagochtend op het trainingscentrum Leeuw te Veldhoven.
Introductie
Samen met nog vijf andere cursisten werd ik welkom geheten door Gerard Driesen, een vriendelijke instructeur aangesloten bij de KNMV.
Natuurlijk start zo'n training met het invullen van formulieren, maar stipt zoals aangegeven, startte Gerard in het leslokaal met wat theorie over veiligheid op de motor.
Hierbij ging de aandacht vooral naar het creëren van je eigen veiligheid; op tijd even wat gas terug en je verkleint de kans op een ongewild ongeval.
Ook werd aandacht geschonken aan de psychische gesteldheid van de doorsnee motorrijder (mens). Wanneer handel je gecontroleerd en wat gebeurt er als het even mis gaat, als de paniek toeslaat?
Hiermee was ook het bruggetje gemaakt naar de techniek van de noodstop. Hier werd al duidelijk dat er veel verschil in kennis / vaardigheid is bij motorrijders.
Vroeger werd deze techniek vrijwel niet aangeleerd en moet men het nu zelf maar zien te leren. De laatste jaren is deze remtechniek een van de belangrijkste onderdelen van het lespakket.
Praktische Tips
Na deze introductie werd er eerst nog even gekeken naar de technische staat van onze motoren. Ook hier kregen we weer praktische tips over het onderhoud, met name het bandenprofiel en de wijze waarop je de remvoering kunt controleren.
Bij het profiel werd nader ingezoomd op de wijze van meten, waar meet je nu precies de profieldiepte? In het midden (het grootste rijvlak) of aan de buitenzijde? Wat zijn de slijtindicatoren van een band en waar zitten die?
De Slipbaan
Daarna volgde een verkenningstocht over het oefenterrein (met veel ruimte voor diverse oefeningen) en maakten we kennis met de speciaal aangelegde slipbaan.
Een speciaal aangelegde oefenbaan met een wit glad oppervlak (vergelijkbaar met een witte wegmarkering) dat bovendien met ruim voldoende water nat én glad wordt gehouden.
Geprepareerde oefenmotoren
Vervolgens kregen we uitleg over de speciaal geprepareerde oefenmotoren (met zijwieltjes) waarvan de ABS in- en uit te schakelen is. De instructeur kon door lampjes (koppeling tussen knipperlicht en remwerking) zien hoe de remwerking is en nam dit natuurlijk mee in de beoordeling van je remtechniek.
Daarover later meer.
Hindernissen op de motor
We startten de praktische oefeningen met het nemen van hindernissen, waarbij je de keuze had om deze oefeningen met een lesmotor of met je eigen motor te doen.
We moesten achtereenvolgens enkele malen over een autoband en over een stalen buis die op het wegdek lagen, rijden. Dit natuurlijk met oplopende snelheid; goed voor het opbouwen van je zelfvertrouwen.
Hier werd mij duidelijk hoe gemakkelijk je met een Yamaha Super Ténéré XT 1200 Z zo'n obstakel passeert.
Uitvoeren van de noodstop
Na het nemen van de "obstakels" gaf Gerard ons uitvoerig uitleg over het correct uitvoeren van een noodstop.
Hieraan koppelde hij weer een stukje theorie, hoe bepaal je hoeveel afstand je nodig hebt om veilig tot stilstand te komen.
Dit illustreerde hij door ons te laten schatten en aangeven waar hij met zijn motor tot stilstand zou komen, uitgaande van een gemarkeerde plaats. Eerst met een snelheid van 30 km , dan met 60 km snelheid en vervolgens liet hij het verschil zien tussen 60 en 70 km per uur.
Oeps, dat had niemand van ons verwacht, een behoorlijk verschil!
Gerard kwam vervolgens weer even terug op zijn uitspraak in het theorielokaal: voor een kruising heel even wat gas terug, hiermee creëer je meer veiligheid voor jezelf
Voordat we echt mochten 'slippen' moesten we dus oefenen met het uitvoeren van een noodstop. Ook nu kreeg iedere cursist ruim voldoende aandacht en vooral véél nuttige tips. Aangezien de meeste cursisten reden met motoren voorzien van ABS, werd ook hier ruim aandacht aan geschonken.
Enkelen werden voor het eerst geconfronteerd met een ABS systeem dat in werking trad; bij elke motor een specifieke reactie van het voertuig. Dan is het vooral niet schrikken maar doorgaan met remmen!
Dat werd door een cursist, als berijder van een BMW R 1200 RT voorbeeldig uitgevoerd en kregen we zowaar een echte 'stoppie' te zien. De achterzijde van z'n motor leek even op een bokkend paard en kwam hierbij behoorlijk van de grond. Prachtig om te zien!
(anti) Slippen met de motor
Eindelijk was het zover: we konden ons uitleven op de slipbaan.
Eerst kregen we uitgelegd hoe we om moesten gaan met de motoren (Kawasaki ER 01n). Deze motoren waren voorzien van steunwieltjes aan de zijkant zodat je niet kunt omvallen.
Tot een snelheid van ongeveer 35 -40 km per uur konden gevorderde rijders hierop blijven zitten tijdens een slip.
De baan werd door een sproeisysteem nat gehouden en door de speciale asfalt laag kreeg deze dezelfde weerstand als een laagje sneeuw.
De motoren waren voorzien van een schakelaar die het ABS systeem in- of uitschakelt. De remwerking werd zichtbaar omdat het systeem gekoppeld was met een van de knipperlichten; hierdoor kon de instructeur zien wat je deed.
De oefening begon met gewenning op de motor en de de gladde baan. Daarna mochten we proberen om de motor op de baan tot stilstand te brengen zonder het ABS te gebruiken. Het was merkbaar dat alle cursisten nu meer spanning hadden dan bij de voorgaande oefeningen.
Als je de slipbaan opreed - met de aangegeven snelheid van zo'n 20 km per uur - leek het ineens heel hard te gaan. Vooral als je dan voor het eerst in de remmen kneep en er van alles gebeurde wat je niet wilde of verwachtte.
Een enkele cursist lukt het zelfs om een 360 graden draai te maken en gewoon te blijven zitten.
Al doende en goed luisterend naar de vele tips van Gerard, werden deze rempogingen steeds beter. Tot het moment dat iedere cursist de motor op goede wijze tot stilstand kon brengen.
En dan met ABS
Nadat we flink gestoeid hadden met de motoren zonder ABS, werd letterlijk en figuurlijk de knop omgezet.
De ABS werd ingeschakeld en dezelfde oefening werd weer opgepakt. Je reed de baan op met dezelfde snelheid als bij de eerste oefening en kneep vervolgens voorzichtig in de rem.
Verbazing, er leek niets te gebeuren. Dan iets harder geknepen en de motor remde gewoon af. Je voelde de ABS ingrijpen op het remsysteem en het mechanisme zorgde automatisch voor de maximale remvertraging. Wat een geweldig systeem!
We herhaalden de oefening tot dat iedere cursist overtuigd was van de werking van dit remsysteem.
Soms leidde alleen het te enthousiast optrekken nog tot mooie taferelen. Ja, ook het optrekken (wegrijden) was net zo spannend op zo'n gladde ondergrond. Maar ook daarvoor hebben ze (tegenwoordig) een mooi systeem (tractioncontrole). De oefenmotoren waren echter niet voorzien van dit hulpmiddel.
Lunchtijd
Ondertussen was het toch al middag geworden en gaf een hongerig gevoel aan dat het lunchtijd was. De lunch werd verzorgd door FreeBike, in de persoon van, jawel onze instructeur Gerard. In het instructielokaal werden broodjes klaargezet en was er ook soep.
We kwamen er al snel achter dat Gerard beter motor kan rijden dan soep opwarmen. Tegen de tijd dat de soep warm genoeg was, zaten wij alweer in het instructielokaal en horen we hoe de volgende oefeningen eruit zien.
Ondertussen pruttelde de soep rustig door.....
Hindernissen en vervuild wegdek
Na de uitleg van Gerard over de volgende oefeningen, reden we een paar oefenrondjes op dit trainingscomplex.
Ondertussen was Gerard druk in de weer met het bevuilen van het wegdek; een mooi bergje zand met wat bladeren, verspreid over enkele meters asfalt.
Een voor een moesten we aanrijden en laten zien dat we een dergelijke hindernis op de juiste wijze konden nemen.
Remmen zonder ABS
Hierbij hanteerden we de techniek die gebruikelijk is voor motoren zonder ABS; aanrijden, remmen & ontkoppelen, bij de hindernis de remmen los, na de hindernis weer doorgaan met remmen.
Remmen met ABS
Later reden we de hindernis maar dan met gebruik making van de ABS; aanrijden, remmen en gewoon blijven remmen.
Een kind kan zo motor rijden, ik bedoel de was doen.
Uitwijken
Hierna kregen we uitleg over de wijze waarop je kunt uitwijken voor een hindernis.
Ook nu weer het aanrijden, flink remmen & ontkoppelen, voor het obstakel de remmen los, uitwijken en na het obstakel doorgaan met het remmen.
Het fijne kneepje zit hierbij in de wijze waarop je om het obstakel heen rijdt, de juiste stuurtechniek.
Vooraf had Gerard ons uitvoerig uitgelegd en getoond dat je kunt sturen door op de stuurhelft te drukken aan de zijde waar je naar toe wilt (kantelen van de motor). Als je dit nog nooit gedaan hebt, voelt het erg onwennig en enkele cursisten moesten hier duidelijk aan wennen. Toch werd ook deze proef door alle cursisten goed afgesloten.
Remmen in (tijdens) de bocht
Het officiële lesprogramma werd afgesloten met het remmen in een bocht. Dat is mogelijk mits je maar gedoseerd remt en je rekening houdt dat de motor zich hierbij 'opricht'.
Dit laatste moet je tegen gaan door op de stuurhelft te drukken van de gewenste richting, dus de bocht in drukken. Natuurlijk is ook hierbij de juiste kijktechniek van groot belang, net als bij alle voorgaande oefeningen.
Waterzuilen en een nat pak
Tijdens de laatste oefening was de "fanclub" van twee cursisten gearriveerd en besloot Gerard om de dag op ludieke wijze af te sluiten. Wat kun je dan beter doen dan motoren op een spekgladde baan te laten rijden, terwijl je al het water dat voorhanden is gebruikt.
Dit was tevens een mooie gelegenheid om elkaar te laten zien wat we geleerd hadden. We toonden het gezelschap dat het mogelijk is om met en zonder ABS tot stilstand te komen op deze baan.
Toen bleek dat dit niet meer spectaculair was, zette Gerard het geheime wapen in. We moesten de baan oprijden en proberen om de waterzuilen, die Gerard in werking stelde, te omzeilen. Dat was even anders; op zo'n gladde baan proberen hindernissen te ontwijken. Ik hoef niet te vertellen dat dit menig nat motorpak opleverde. Zo schakelde Gerard in de laatste poging die ik deed even alle waterzuilen tegelijk in werking, leuk voor het publiek, een nat pak voor mij.
De balans van deze dag
Gerard leerde ons wat het betekent om 'even van het gas te gaan' waardoor je veiliger door het verkeer komt.
Kom je dan toch in een schriksituatie, dan is het belangrijk dat je op de juiste wijze een noodstop maakt.
Wat doet de ABS op een motor en hoe reageert je motor als het in werking treedt.
Hoe je om kunt gaan met voorwerpen op de weg; hoe ontwijk je obstakels op de weg.
Hoe het aanvoelt het als je de grens van het remmen bereikt; de motor aangeeft dat er een slip ontstaat.
Tijdens deze cursus heb ik niet allen antwoord op deze vragen gekregen, maar leerde ik ook hoe ik er in de praktijk mee om kan gaan. Kortom, een hele informatieve en vooral nuttige training!
Gerard en medecursisten, alsnog bedankt voor deze fijne en leerzame dag.
Reacties
Een reactie posten