Rijtechniek | 4 finger braking

 Rijtechniek 

4 Finger Braking





4 Finger Braking


Dit is een interessant filmpje op YouTube, gemaakt en gepresenteerd door BretTKacs

In dit filmpje gaat hij uitgebreid in op het gegeven dat men bij de elementaire rij-instructie in de USA altijd uitgaat van de remtechniek waarbij met met 4 vingers remt.

Hij stelt, heel terecht, de vraag waarom men deze techniek aanleert. Is het omdat men denkt dat dit echt de beste techniek is, wordt het voorgeschreven of doet men het gewoon?

Bekijk het filmpje via de onderstaande link.

YouTube - Why they teach 4 finger braking




Ook in Nederland


Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn rij-opleiding (2008/09) aangeleerd kreeg om met vier vingers te remmen. Ook toen ik later trainingen volgde werd deze techniek nog gehanteerd. En ik weet nog goed dat ik destijds, in die situaties al de vraag: "waarom?" stelde. Meestal kreeg ik dan het antwoord dat dit zo moest, of dat dit de beste methode was. Daar bleef het veelal bij.

Ik vermoed dat ook in Nederland dezelfde vraag gesteld kan worden: "Waarom leren we motorrijders om met 4 vingers te remmen?".

Aansluiting andere technieken


Ik ben er persoonlijk nooit van overtuigd geraakt dat het remmen met 4 vingers de beste remtechniek is. Er zijn immers meer beproefde technieken die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.  

Ik ben het helemaal met BretTKacs eens dat je nooit en te nimmer kunt stellen dat één specifieke remtechniek de beste is.
En uit eigen eraring kan ik stellen dat er met zekerheid 2 grote nadelen aan de 4 vinger-techniek kleven.

Ten eerste mis je gewoon de sensitiviteit, het gevoel als je met zo'n 'gorillagrip' in de remhandel knijpt. De meeste aandacht van de leerling (en rijder) gaat dan naar de gedachte om NIET in de remhandel te knijpen om een val te voorkomen.

Ten tweede sluit deze techniek op geen enkele wijze aan op voortschrijdende technieken zoals het remmen met 2 vingers. Volg je na je initiële rij-opleiding een circuittraining, een offroadtraining of wil je trail braking aanleren, dan is dat een grote overgang. Je moet dan eerst de oude techniek afleren en die direct door een nieuwe remtechniek vervangen, terwijl je ook nog de andere activiteit moet aanleren/ uitvoeren.

Ik stel mij (en ieder ander) dan ook de vraag wat erop tegen is om cursisten direct de 2-vinger remtechniek aan te leren?


 





Reacties

  1. Ja Wiel zo leerde we dat vroeger 😏.
    Veel gehoorde tegenargumenten (van oudere motorrijders) zijn;
    A: tijdens een noodstop komen je andere vingers in de knel, of
    B: je kunt geen noodstop maken omdat je niet genoeg kracht kunt zetten.

    Al deze argumenten zijn vervallen met moderne motoren en hun fantastische remmen en ook vervolg rijopleidingen promoten het trail breaking steeds meer. Ik heb het mezelf aangeleerd, omdat de 4 inline die ik tegenwoordig rij, niet genoeg motorrem heeft t.o.v. een 2 cilinder en vind het een openbaring dat trail breaking. Op het circuit doe je niet anders maar de voordelen op de openbare weg zijn navenant. Preciezer richten van de motor naar de apex, cq makkelijker insturen, meer grip op je voorwiel, makkelijker en sneller corrigeren van de lijn en snelheid als de bocht knijpt of er onverwachte situaties op de weg zijn. Kortom altijd je "finger on the trigger" en remmend de bocht in, gaserop de bocht uit. De truuk in de praktijk is om die overgang zo soepel mogelijk te maken zodat het 1 vloeiende beweging is.

    En nog even dit, trail braking is niet in de bocht plotseling gaan remmen omdat je het niet haalt, dat is "ow shit breaking" 😂

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anonymus (vreemd genoeg moet ik nu aan een ex duc rijder die nu een XR rijdt denken) ik ben het helemaal met je eens! Ook ik heb in de loop van de laatste jaren de overstap naar trail braking gemaakt. En ik ben ervan overtuigd dat deze techniek veel ellende zou besparen. Dank voor je reactie

      Verwijderen

Een reactie posten