Bikers en de Chocoladefabriek
Lovechock
Tijdens de motorreis 2025 naar Kroatië en Montenegro hadden Rene en ik, in een hotel in Kroatië, een leuke ontmoeting met Adriaan Hoogmartens #Motorreis 2025 - Dag 10.
Die bleek daar vaker te overnachten in verband met zijn werkzaamheden in een chocoladefabriek.
Tijdens de gezellige avond in het hotel, met lekkere hapjes en wat biertjes, had Adriaan ons uitvoerig over zijn werk en de fabriek verteld. Wat mij hierbij meteen opviel was de passie en de energie die hij uitstraalde toen hij over de fabriek, het personeel en het product - de chocolade - vertelde.
Die bleek daar vaker te overnachten in verband met zijn werkzaamheden in een chocoladefabriek.
Tijdens de gezellige avond in het hotel, met lekkere hapjes en wat biertjes, had Adriaan ons uitvoerig over zijn werk en de fabriek verteld. Wat mij hierbij meteen opviel was de passie en de energie die hij uitstraalde toen hij over de fabriek, het personeel en het product - de chocolade - vertelde.
Toen hij ons vervolgens voor een rondleiding in de fabriek uitnodigde konden wij deze niet afwijzen, onze nieuwsgierigheid was té groot!
En nadat later bleek dat de fabriek vrijwel op de route van dag 11 lag, besloten wij die dag om vroeger te vertrekken zodat we Adriaan in diens fabriek konden bezoeken.
Motorrijden verbindt
Hoe is het mogelijk dat je in een willekeurig hotel in Kroatië een Belg omtoet, die in België woont en in Amsterdam het hoofdkantoor van z'n chocoladefabriek in Kroatië heeft. Nou eigenlijk is het heel simpel: Adriaan verblijft veelvuldig in dat hotel in Kroatië omdat hij de chocoladefabriek daar heeft opgericht en daar de leiding heeft.
Maar wij hebben Adriaan in eerste instantie als enthousiaste motorrijder leren kennen. Hij had onze motoren op de parkeerplaats van het hotel zien staan en toen was het contact natuurlijk snel gelegd.
Adriaan was toen wij hem ontmoetten voor enkele dagen in Kroatië om het reilen en zeilen van de fabriek te monitoren en zonodig bij te sturen.
Hij was/ is al vanaf het eerste uur, vanaf het concept, bij de bouw en de ontwikkelling van deze fabriek betrokken.
De rondleiding
Toen we bij de mooie moderne fabriek arriveerden, werden we op de parkeerplaats al begroet door Adriaan. We parkeerden de motoren in de schaduw en betraden het moderne pand. Natuurlijk viel deze prachtige banner die in de aankomsthal hing, meteen op.
Adriaan nam ons mee naar een van de kantoorruimtes waar wij onze spullen konden afleggen. En al snel begon Adriaan met z'n verhaal.
Hij vertelde uitvoerig hoe hij zijn ideeën heeft weten te realiseren door deze fabriek op te bouwen. Hoe hij zijn grondstoffen persoonlijk selecteert, zijn reizen naar de brond van de cacaobonen, de directe contacten met de cacaoboeren en zijn waarden/ normen die ten grondslag liggen aan de producten. Maar hij sprak ook openhartig over de drempels die genomen moesten worden om zover te komen en de kleine niche waarin hij zijn product bekendheid moet geven.
Natuurlijk hebben we het ook uitvoerig gehad over de cultuurverschillen die hij moet overbruggen; als Belg in Nederland en als Belgische-Nederlander in Kroatië.
Natuurlijk hebben we het ook uitvoerig gehad over de cultuurverschillen die hij moet overbruggen; als Belg in Nederland en als Belgische-Nederlander in Kroatië.
Maar op het moment dat Adriaan zijn producten toonde, verdewenen alle drempels en kwam de passie weer naar boven.
De producten
Trots liet Adriaan ons vervolgens een aantal producten zien en vertelde hier uitvoerig over. Dan kom je er als 'leek' achter dat chocolade in veel vormen en samenstellingen geproduceerd kan worden. En daar onderscheidt het product dat in deze fabriek gemaakt wordt zich van alle andere chocoladeproducten.
Nu ben ik een absolute leek op het gebied van Vegan producten, maar heb ik door de uitleg van Adriaan wel begrepen hoe moeilijk het is om aan die echte kwaliteitsnormen te kunnen voldoen. Daarom verwijs ik liever naar de website van Lovechock #Lovechock Vegan Chocolate .
En op de foto's die ik in het kantoor van Adriaan heb genomen kun je een deel van het assortiment zien. Een of meer plaatjes zeggen meer dan veel woorden. *maar chocolade kun je het beste proeven 😎
Door de inkoop en de gekozen basismaterialen zijn de producten helaas wat duurder dan de standaard chocolade die je kunt kopen, maar hiervoor krijg je een heel eerlijk product waarbij je de echte chocolade proeft!
Dat heb ik gelukkig zelf kunnen ervaren door ervan te proeven.
Dat heb ik gelukkig zelf kunnen ervaren door ervan te proeven.
Het productieproces
Nadat wij de vereiste voorzorgsmaatregelen hadden genomen en gekleed waren in speciale (over)kleding, mochten wij het hele productieproces in de fabriek bekijken. En als kers op de taart mocht ik hiervan foto's maken, hetgeen normaliter niet is toegestaan.
Het proces begint uiteraard bij de inkoop en inname van de ingrediënten; de cacaobonen en andere speciale voedingsmiddelen.
Adriaan vertelde dat hij heel trots is op de inkoop van de cacaobonen waarbij hij voor specifieke bonen kiest en hierbij rechtstreeks met de boeren onderhandelt. Hierdoor weet hij zeker dat de boeren een faire prijs voor hun waren krijgen en dat de juiste soort/ kwaliteit bonen in de fabriek zullen arriveren.
En ongeacht de buitentemperatuur, die tijdens de rondleiding al zo'n 35 graden Celsius was, moet alles op de juiste temperatuur blijven. Dat maakt dat het in de fabriek echt wel warm is. Het vereist dan ook de juiste mentaliteit en kennis om in die fabriek als operator te kunnen werken. En ook die taak ligt op het bordje van Adriaan; het vinden en houden van geschikt personeel.
Het productieproces verloopt in verschillende cellen/ hallen waarbij de ingrediënten behandeld en samengevoegd worden in grote ketels.
Hierna gaat de massa naar speciale machines voor verdere behandeling. Maar een ding blijft hetzelfde: de hitte/ warmte.
En dan komt er uit zo'n opening een wand de band met al dat lekkers!
Adriaan vertelde hoe arbeidsintensief het is geweest, en nog steeds is, om de verschillende verpakkingen en de machines zodanig afgesteld te krijgen, dat alles perfect past.
Dat was ook de reden waarom dat Adriaan weer enkele dagen in Kroatië was. Hij moest een nieuw productieproces begeleiden en dat was gelukkig goed verlopen. Dat betekende dat hij vandaag, de dag van de rondleiding, weer naar huis in België kon vertrekken.
En de laatste halte voor de gefabriceerde producten is dan de opslag voor distributie. Zo stond er een pallet klaar voor aflevering in Nederland.
Lekkers bij afscheid
De hele rondleiding duurde zo'n 1,5 uur en we waren behoorlijk onder de indruk. Eenmaal in het kantoor van Adriaan hebben we eerst een fles water naar binnen gewerkt en kregen we elk een stapel chocolade als geschenk. Helaas konden we die niet meenemen omdat het gewoonweg véél te warm was op de motor. Dus hebben we maar meteen wat verschillende producten geproefd.
Soms was de textuur even wennen, maar de smaken waren echt wel goed!
Hierna hebben we afscheid genomen; zijn wij op onze motoren gestapt en is Adriaan snel met zijn koffertje naar het vliegveld gereden.
Wie had dat gedacht, kom je in Kroatië een Harley-rijder tegen die zo'n fabriek in Kroatië heeft opgezet en runt. Tsja, ik moet mijn beeldvorming over Harley-rijders toch wat bijstellen.....
En uiteraard veel dank aan Adriaan voor de gezellige avond en de bijzonder interessante rondleiding.
Chapeau Adriaan en dat je maar snel weer op een mooie Harley kunt rijden!
Reacties
Een reactie posten