Motorroutes | De Pierrots in Spa

 De Pierrots in Spa




De Pierrot Parade

Tijdens een van m'n laatste motorriten in 2023 ben ik op m'n gemakkie door het mooie Spa in België gereden. En toen zijn mij de prachtige en kleurrijke clowneske figuren opgevallen die het straatbeeld versierden. 

Toen ik enkele dagen geleden weer aan een route werkte die ook Spa doorkruiste, moest ik op enig moment weer aan die beelden denken. Ik stelde mij toen voor hoe het zou zijn als ik mijn motor voor zo'n beeld zou plaatsen zodat het op een foto zou lijken alsof de 'clown' op míjn motor wilde springen. Die gedachte liet mij niet meer los en ben ik op zoek gegaan naar informatie over die 'clowns'.
Helaas kreeg ik weinig informatie op mijn zoekvraag 'clowns' en ben ik zelf maar op zoek gegaan naar locaties waar ik die clowneske figuren kon vinden.
Hiervoor heb ik eerst in m'n geheugen gegraven, waarna ik vervolgens de zoektocht via Google maps (streetview) heb voortgezet. Uiteindelijk heb ik op die wijze drie locaties met deze figuren kunnen achterhalen. Van deze locaties heb ik in Garmin Explore waypoints gemaakt en die naar de Zumo XT verzonden.

Gisteren, donderdag, ben ik vervolgens om 10.30 uur op m'n motor gestapt en via Battice naar Spa gereden. Daar arriveerde ik omstreeks 11.30 bij het eerste beeld (zie bovenstaande afbeelding). Tijdens de heenreis had ik voldoende tijd om een geschikte werkwijze te bedenken zodat ik snel kon werken. Daarom had ik een locatie (beeld) gekozen waar voldoende ruimte (en gelegenheid) was om te kunnen experimenteren.  

Toen ook de zon (het licht) nog meewerkte was het eenvoudiger dan ik aanvankelijk gedacht had. Ondanks dat ik op een plaats stond waar je officieel niet met een motor/ auto mocht komen, lieten passerende politiemensen mij rustig m'n gang gaan. Een motoragent vond het zelfs leuk.

Het uiteindelijke resultaat en de wijze waarop het tot stand is gekomen, kun je hieronder zien.





Zoals je kunt zien is het belangrijk om de motor goed te positioneren. Daarna moet je een goede plaats zoeken vanwaar je de foto maakt. Hierbij is het gewoon wat experimenteren met de camerahoek en het diafragma. Scherpstellen kun je het best op het clown figuur. Maak meerdere foto's en kijk bekijk na het nemen van de foto telkens het resultaat. Dan kun je bijstellen als het moet.

Nadat ik de eerste clown figuur mooi op het plaatje had, ben ik naar de tweede figuur gereden. Die was maar 100 meter verder en bevond zich ook op een pleintje. Bij deze clown figuur was de kleurstelling anders en moest ik meer rekening houden met het verkeer. Maar uiteindelijk heb ik ook daar meerdere goede foto's kunnen maken. De mooiste staan hieronder.


  


Toen ik klaar was met deze sessie heb ik nog even de informatie bij het beeld gelezen en werd mij duidelijk waarom ik geen info kon vinden op het woord 'clown'. Deze beelden worden namelijk 'Pierrot' genoemd. 
De Pierrot is hét symbool van de stad Spa. Het is in 1923 in gebruik genomen als symbool of verwijzing naar het bekende bronwater uit de stad.
Er is zelfs een website ( Pierrot Parade ) beschikbaar waarop alle beelden te zien zijn en waarop ook een gpx-bestand staat. Als ik dat eerder geweten had, had dat vele uurtjes zoekwerk bespaard.

Nog even genieten

Toen ik klaar was met fotograferen was het ook alweer tijd om de inwendige mens te versterken. Zoals gewoonlijk had ik ook nu weer een boterhammetje met kaas, een banaan en wat vruchtensap bij mij.
Aangezien ik geen stadsmens ben, leek het mij fijner om een rustig plekje op te zoeken om mijn lunch te nuttigen.

Hiervoor ben ik naar het vliegveld (Aerodrome) van Spa gereden. Daar heb ik toen, in alle rust, mijn lunch genuttigd en hierbij oude herinneringen opgehaald. Dat was de tijd dat ik - als skydiver - ook heel wat sprongetjes & landingen op dit vliegveld heb uitgevoerd. Sweet memories.......



Aangezien ik nog wat tijd had, heb ik hierna nog wat 'bochtjes getrokken' in die prachtige omgeving.  
Van Spa ging het richting Francorchamps en Malmedy. Daar heb ik nog even genoten van de mooie bochtencombinaties op de N68. Hierna ben ik door het Nationaalpark Hoge Venen naar Eupen gereden. Vanuit Eupen ben ik via Welkenraedt langs het War Memorial Henri-Chapelle richting Aubel gereden. Toen langs Val-Dieu richting Berneau om daarna bij Withuis weer de grens met Nederland te passeren. 

Omstreeks 15.00 uur was ik weer thuis en had ik een heel goed gevoel aan deze rit overgehouden. Ondanks de ergernissen bij de vele wegwerkzaamheden in België en de hopeloos slechte route-aanwijzingen die op enig moment zelfs beschamend slecht waren. Bij sommige werkzaamheden en omleidingen heb ik mij oprecht afgevraagd of deze door 'normale mensen' bedacht en uitgevoerd zijn. Dan je heb je een beeld van de situaties die ik ben tegen gekomen......

Maar toen ik later de resultaten van de foto's zag, was alle leed geleden en zat daar een intens gelukkig mens! 


Reacties

  1. Wat een mooie, speciale foto's

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, ik ben er zelf ook erg blij mee. Het was een leuk experiment.

      Verwijderen

Een reactie posten