Garmin Connect | Een digitaal Journaal/ Logboek voor motorrijders

 Garmin Connect 

Een digitaal Journaal/ Logboek voor motorrijders




Garmin Connect

De meesten onder ons zullen Garmin Connect als verplichte app kennen om data van- en naar Garmin devices uit te wisselen. De 'sporters' kennen Garmin Connect ook als Cloud-opslag van al hun sportieve activiteiten. 

Maar zoals ik eerder al in het bericht van 24 april 2023 schreef, kun je Garmin Connect ook heel mooi als digitaal journaal of logboek voor je motorritten gebruiken. Na bijna een jaar testen heb ik inmiddels een positieve indruk opgedaan die ik graag met jullie wil delen.

Gratis en vooral veelzijdig

Garmin Connect is als een app en als een browserversie gratis voor gebruikers van Garmin devices. Heb je een Garmin navigatietoestel, fietscomputer of sporthorloge geregistreerd dan zit je altijd goed. 
Waarschijnlijk heb je de app dan al op je smartphone geïnstalleerd om je device te kunnen gebruiken. Via de webbrowser kun je ook op je eigen 'connect-pagina' inloggen en werkt dit veel handiger.

Hieronder zal ik een korte beschrijving geven hoe ik al langere tijd Garmin Connect gebruik heb om mijn motorritten vast te leggen. Hierbij wil ik meteen aangeven dat Garmin Connect géén instellingen heeft om een specifieke pagina voor enkel motorritten te maken. Je werkt met een standaard pagina (template) die voor alle activiteiten wordt gebruikt. Je kunt natuurlijk wel aangeven hoe je een activiteit wilt opslaan (in dit geval een motorrit) en er zelf data (content en foto's) aan toevoegen. 
De data van je rit importeer je heel eenvoudig door de track (spoor) als gpx-bestand te uploaden. Garmin Connect plaatst deze data in de database en koppelt deze aan jouw persoonlijke account. Garmin Connect zorgt er dan zelf voor dat deze data als een activiteit in je overzicht geplaatst wordt.

Voorbereidingen

Helaas moet je even wat voorbereidingen uitvoeren voordat je aan de activiteit in Garmin Connect kunt werken. 
Je moet namelijk het gereden spoor (track) van je motorrit geschikt maken voor gebruik. Dat betekent dat je de verschillende tracks van één dag moet samenvoegen tot één track. Dat kun je heel eenvoudig met behulp van BaseCamp doen (samenvoegen sporen die in het interen geheugen staan). Hierna exporteer je de samengevoegde sporen als één nieuw gpx-bestand. Ik gebruik dan altijd de datum in de naam van het bestand.

Dat GPX bestand kun je vervolgens heel eenvoudig in Garmin Connect importeren.

Activiteit aanpassen 

Als het GPX-bestand is ge-upload, geïmporteerd is in je eigen 'connect-pagina' dan vind je die waarschijnlijk met een andere activiteitennaam terug in de lijst (alle activiteiten). 

Door de specifieke activiteit te openen krijg je de basisgegevens te zien. Je kunt vervolgens deze pagina aan je wensen aanpassen. 
Zo kun je de activiteit een andere naam geven, bijvoorbeeld motorritten. Dan kun je ook subcategorieën aangeven, uitrusting (motor) toevoegen, een verhaaltje erbij schrijven, foto's toevoegen en nog veel meer. Zo kun je de pagina zelf een beetje inkleuren / vorm geven. 
Doordat veel 'invulvelden' al gedefinieerd zijn kun je ook diverse filters gebruiken. Dat kun je het best zelf aanleren door er veel mee te 'spelen'.



Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om de opgeslagen data met anderen te delen, deze in tabellen te gebruiken, deze naar andere app's te exporteren en ga zo maar door.

Ik heb de lijst met motorritten bijvoorbeeld met slechts enkele handelingen (exporteren als CSV-bestand) in een tabel omgetoverd.


Dat maakt het eenvoudiger om bepaalde waardes te selecteren om bijvoorbeeld totalen of gemiddelden te berekenen.

Geen 'rocket-science' 

Je hoeft beslist geen hogere IT-kennis te hebben om zelf ook zo'n journaal of logboek te maken. Je moet wel wat tijd nemen voor de voorbereiding en creatief zijn. De pagina's zijn best 'basic' maar je kunt er veel informatie in kwijt. En het is best wel leuk om in de wintertijd eens terug te kijken naar de motorritten die je tijdens het seizoen gemaakt heb. Zeker als je ook wat foto's en leuke teksten over de rit hebt toegevoegd.

Mocht er interesse zijn, dan wil ik best wel wat tijd besteden om een meer uitvoerig handleiding te maken.  

 

  







Reacties