Motor Routes | De Berneau Route

  




De Berneau Route


Deze route is de gewijzigde versie van de Motorour Berneau Route die inmiddels niet meer beschikbaar is. De route is nu 206 km lang en je kunt de route in 3-4 uurtjes rijden. Het start- en eindpunt van deze route is Berneau, een klein plaatsje in België net ten zuiden van Maastricht. Deze route is dan ook bijzonder geschikt om vanuit Nederland te rijden.

Dit is een enorm veelzijdige en interessante route voor veel motorrijders. De route is een mix van mooie wegen met prachtige panorama's, leuke dorpjes en bekende (toeristische) locaties of bezienswaardigheden. Daarbij is er ook een mooie mix van heerlijke stuurwegen met snelle bochten (bochtencombinaties), krapper bochtenwerk (haarspeldbochten), snelle doorgaande wegen en landwegen. Ook doorkruis je veel plaatsjes waar je even lekker op een terrasje kunt zitten om te genieten. Een ideale route voor een mooie dag motorrijdern!

Direkt na de start kun je genieten van de prachtige vergezichten aan je linker en rechter zijde. Ook kun je meteen genieten van de heerlijke stuurwegen na het passeren van de bekende abdij (en brouwerij) van Val-Dieu.

Ook op het routedeel van Aubel naar Montzen is het gewoon genieten van de prachtige vergezichten. Bij Montzen passeer je overigens een niet zichtbare taalgrens, van Franstalig gaat het over naar het Duitstalige gebied. Tijdens de hele route zul je je meermaals afvragen welke taal de voertaal is.

Aan de stadsgrens met Eupen rij je over de bekende winkelboulevard waar je nog snel (en goedkoop) kunt tanken. Je rijdt de stad niet meer in zoals bij de oude route, maar je rijdt via Nereth naar het plaatsje Baelen (Franstalig). Daar kun je een prachtige kerk met een gedraaide torenspits bezichtigen.



Via het pittoreske plaatsje Dolhain rij je naar het bijzonder mooie plaatsje Ville de Limbourg met de prachtige historische gebouwen. Helaas wordt er de laatste jaren veel aan de infrastructuur gewerkt en is de weg naar het plaatsje vaker afgesloten (gewoon proberen). Mocht je er niet door kunnen, maar wil je het plaatsje toch bezichtigen, dan kun je via de doorgaande N620 doorrijden naar het plaatsje Goé. Via dat plaatsje kun je dan terug rijden en Ville de Limbourg via de andere zijde inrijden.

Als je dan toch over de N620 door moet rijden, kun je ter hoogte van de plaatselijke brandweerkazerne het leuke riviertje de Vesdre bekijken. Aan de andere oeverzijde zie je dan nog wat resten van woningen staan die tijdens de overstroming in de zomer van 2021 door het water vernield werden. Het geeft aan hoeveel water er toen moet zijn geweest en met welke kracht dit water door het dorpje is gestroomd. Ook geeft het (helaas) aan hoe de herstelwerkzaamheden in België uitgevoerd worden.....



Ook kun je op de N620 nog een blik werpen op dit bijzondere bouwsel onder de bomen. En mocht je geïnteresseerd zijn in de verwerking van de houtkap, dan kun je aan de overzijde van de weg de houtzagerij bekijken. Best interessant overigens.



De route gaat vervolgens over de N629 langs de bekende Barrage La Gileppe, een heel bijzondere stuwdam en meer. Je kunt heel mooie foto's hiervan maken als je de onderhoudsweg naar de dam inrijdt. Dan sta je aan de onderzijde van deze gigantische damwand. Iets verder is de officiële toegang voor bezoekers van La Gileppe en het spreekt voorzich dat het daar druk kan zijn. Toen ik de onderstaande foto maakte was het er héél rustig.....



Via het plaatsje Jalhay rijd je dan op de N672 het bekende National Park de Hoge Venen (Haute Fagnes) in. Alhoewel het een langere rechte weg is, kun je echt genieten van de bijzondere en mooie omgeving. Je merkt dan waarschijnlijk ook dat het daar wat frisser aanvoelt, want je komt in een hoger gelegen (en kouder) gebied. De rit door het park gaat vervolgens over de mooie N68 verder tot je het plaatsje Xhoffraix bereikt.
Daar buig je linksaf en volg je de weg verder in de richting van Sourbrodt. Dit is een heel bijzondere weg met veel bochtjes en hoogteverschillen. Hier kun je je bergtechniek weer eens lekker toepassen!

Via Sourbrodt gaat het dan verder naar het bijzonder mooie Robertville en kun je daar (na wat leuke bochtjes) genieten van het zicht op het mooie Lac de Robertville. De N676 doorkruist daar - letterlijk en figuurlijk - het meer.

Het landschap wordt dan wat vlakker (heuvelachtig) en de wegen wat breder, als je via Waimes naar Baugnez rijdt. Op de kruising N632 met de N62 kun je het Malmedy Massacre Memorial bezichtigen.

Via het mooie plaatsje Ligneuville rij je naar het gehucht Pont waarna je onder de E25 door rijdt. Hierna volgt het gehucht Beaumont en wordt de weg smaller met meer hoogteverschillen en wat bochtenwerk. Voordat je Stavelot bereikt kom je op een passage waar je een prachtig uitzicht hebt op een vallei aan je rechter zijde. Ik weet zeker dat je daar het gas even dicht draait om te genieten.
Op enig moment krijg je aan de linkerzijde prachtige rotsformaties en lijkt het alsof je in de bergen rijdt. 

foto is genomen in tegenovergestelde rij-richting

 
Als je Stavelot binnen rijdt voel je meteen de Belgische kasseien onder je wielen. 
Daar heb ik bewust een klein 'rondje rond het plein' ingelast omdat het zo'n aparte sfeer heeft. Het is een mooie plek om je motor even te parkeren en om een terrasje te pakken voordat het verder gaat.

Je verlaat daarna Stavelot en rijdt dan over de N68, met de meanderende Amblève aan de linkerzijde, naar het mooie en bekende plaatsje Trois-Ponts. Daar kan het wat drukker zijn omdat het een knooppunt is van veel mooie routes in dat deel van België.

Over de mooie en bochtige N66 gaat de route naar Basse-Bodeux en word je voor het bereiken van Werbomont nog even getrakteerd op een aantal mooie bochtencombinaties.
Je blijft op de mooie N66 tot je de rand van het leuke plaatsje Hamoir bereikt.

De route gaat nu eerst in oostelijke richting, via Xhoris, Harzé, Houssonlonge waarna je weer onder de E25 door rijdt. Daarna steek je weer het riviertje de Amblève over en gaat de route in noordelijke richting verder.

Je rijdt over de N633, met de vele campings en kampeerplekken langs de Amblève naar het bekende plaatsje Remouchamps. Vandaar gaat het over de N666 naar Louveigné en dan Banneux.

Na Banneux wordt de weg smaller en de wegkwaliteit typisch Belgisch zullen we maar zeggen. Maar toch zul je kunnen genieten, zeker als je van krappe(re) bochtjes en haarspeldbochtjes houdt. Tot Soumange blijft de route dan meer technisch wat het stuurwerk betreft, maar kun je ook genieten van de vele hoogteverschillen en vergezichten.

Via Hervé gaat het vervolgens verder in noordelijke richting tot je bij Mortroux het eindpunt van deze prachtige en veelzijdige route bereikt. Een route die je vast in je routelijstje zult laten staan! 



 Route - Track downloaden




En wellicht kom je dit bruidspaar ook nog tegen









Reacties